Kupiłem ten aparat przed wyjazdem na wakacje. Miałem miesiąc na zapoznanie się z aparatem. Ma mnóstwo możliwości wyjątkowo przydatnych przy fotografowaniu oraz sporo mniej przydatnych. Zdjęcia plenerowe bardzo ładne. Zoom super. Nie miałem problemu z ustawianiem ostrości. Bardzo ważne dla mnie to zdjęcia w pomieszczeniach. Mam małe dziecko, które nie lubi pozować, zresztą które lubi

. Trzeba się spieszyć. Aparat ma możliwość regulacji siły błysku na trzech poziomach i działa to rewelacyjnie. Muszę przyznać, że kolory są rewelacyjne, skóra oddana naturalnie, doskonale oddane szczegóły. Zdjęcia makro to także prawdziwa rewelacja. Trzeba się tego wszystkiego jednak nauczyć. Miesiąc to takie minimum żeby opanować technicznie aparat i nie robić błędów, którymi co niektórzy obarczają same aparaty. Co do tych szumów to i owszem przy 400 ISO występują,ale na fotkach 10x15 w ogóle nie przeszkadzają. Co do filmowania to faktycznie rewelacja. Dzwięk fantastyczny. Właśnie w takich sytuacjach z małym dzieckiem przydają się kilkuminutowe sekwencje video. Przesyłanie fotek to pewien problem bo z reguły mają blisko 3 MB.
Weź pod uwagę jednak dodatkowe koszty. Konieczna torba - doskonała LOWEPRO Edit 120 (ok 60-70 zł), w którą wchodzi aparat z nałożonym adapterem na obiektyw, sam adaper (na razie wyłącznie oryginał) (ok. 135 zł), przynajmniej filtr UV (ok 20-50 zł), dekielek na adapter (12 zł), 8 akumulatorów 2500mAH (ok 100 zł) dobrej firmy, wchodzą 4 szt., karty SD najlepiej SANDISK Ultra II, bo te na 100% współpracują z aparatem (512MB ok. 240 zł - może teraz taniej). Więc do ceny aparatu trzeba trochę dołożyć. Wyszło ok 2500 zł, a sam aparat kupiłem w okolicy sierpnia za 1910, ale od kolegi z hurtowni. W większości stosuję własne ustawienia, ale jak wspomniałem wcześniej trzeba dać sobie czas, żeby poznać możliwości aparatu i nie psuć zdjęć, a zapewniam, że będziesz miał satysfakcję.