Teraz jest czwartek, 12 grudnia 2019, 16:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Instalacja Adobe Premiere 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Ja nadal czekam Posiwiały na Twoje ostateczne uwagi co zmienić. Schłodziłeś mi głowę, czas do odbioru sprzętu jeszcze mam i zastanawiam się na czy coś zmienić.

zaraz nagram jakiś 30 sekundowy sample 400Mbps 10Bit i wrzucę na wetransfer. Tylko czy jacekxyz da radę ściągnąć 1Gb danych i poświęcić chwilę na test? Musiałbyś mi także podać na PW adres mailowy bo chyba jest wymagany przy wetransfer.

Ekstra. Teraz ten testowy materiał wrzuciłem na timeline w nowy projekcie (dwa plik z GH5, jeden 3840x2160@23.976 400, drugi to samo, tylko 150Mbt)

Oba odtwarzają się bez problemu na 100% jakości (tylko zaraz po dodaniu pierwszego pliku on lekko ciął ale po 10 sekundach odczekania można działać bez zacięć). Wrzuciłem jakiś LUT Fuji. Także działa bez problemu.

Wynika jasno, że coś popsułem w tym dużym projekcie, gdzie mieszam materiał z trzech różnych kamer, rozdzielczości itp.

Tak myślę, żeby ostatecznie wybór padł na:
- Z390 Aorus Master
- I9 9900K + Noctua D15S
- RAM ten co posiadam z Ryzenie (dopóki nie rozwiąże sprawy reklamacji)
- posiadany 970 EVO Plus 500GB (M.2 PCIE)
- nowy 970 EVO 1TB M.2 MCIE(zamiast PRO, 400zł taniej)
- posiadany 960 EVO 500GB SATA
- RTX 2060 Super (zamiast 2080 Super, tanie 2300zł)
- zasilacz Bequiet 650W Gold (zamiast Seasonic 850W, który mi xkom chciał wcianąc bo nie mają Bequiet 750W - taniej 100zł)
- Fractal Design Meshify C Blackout (plus pewnie jakieś 2x140mm na przód)

Co myślicie?

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


niedziela, 24 listopada 2019, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1168
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Ja odpowiednie pliki z GH5 mam, natomiast nie mam "dziewiątki" i szukam po znajomych. Ale jacekxyz już ma, to najprościej uproś Jacka który też dobrze zna Premierę - przyjrzy się i wszystko będzie jasne.

Dysk 1TB M.2 zwróć uwagę, żeby nie kupić tańszej wersji EVO PLUS, bo ma straszny rozrzut wyników w testach.
Droższa wersja PRO jest w technologii MLC i ten dysk pozwoli zapisać "w swoim życiu" 1200TB - a potem po prostu "umrze".
Tańsze EVO na kościach TLC umrze połowę szybciej - po przyjęciu 600TB.
Więc mimo wyższej ceny ekonomia jest po stronie PRO.
Z drugiej strony, jeśli z wycieczki przywozisz 0,5TB materiałów to... nawet na EVO zdążysz zapisać 1200 takich paczek materiałów. Ile wycieczek planujesz?
Rocznie? W życiu?

Zasilacz ja też Ci doradzam Seasonic Focus Plus 850W. To jest 60.- drożej od be quiet! a dłuższa gwarancja. Poza tym zasilacz pracujący w zakresie 50-60% mocy nominalnej jest stabilniejszy i mniej się grzeje, co też przekłada się na trwałość. I ten zapas mocy można w przyszłości zagospodarować.

Ewentualne dodatkowe dyski i rozplanowanie na dyskach - to może jutro Ci opiszę.


niedziela, 24 listopada 2019, 23:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Może jednak szersza obudowa żeby zamontować Noctua D15 (nie S) z dwoma wentylatorami 140mm? Wtedy można ten drugi wentylator zamontować trochę dalej od płyty i nie będzie kolidował z RAM? Lepiej by to chłodziło CPU.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


poniedziałek, 25 listopada 2019, 15:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1447
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Moge jutro potestowac, wyslalem adres mailowy np pw, sam jestem ciekaw czy pojdzie plynnie.
Taka jeszce uwaga, zauwazylem ze dyski NVMe sie maskarycznie grzeja, zakupilem dysk Plextora, od razu wywalilem ta licha blaszke i zalozylem radiator ktory byl na plycie, dosc gruby i solidny a i tak czasem az parzy, na szczescie wchodzi troche pod wentyl i ma dodatkowe chlodzenie (Noctua NH-C12P)
Co do wydajnosci, poscilem eksport kilku projektow i np 1,40h FHD do h.264 wczesniej ok 1,40h teraz ok 53min, wiec jest niezle. Odtwarzanie tez zdecydowanie lepiej, szczegolnie mocno cielo mi pliki z drona w 50p, teraz chodza w miare plynnie.


poniedziałek, 25 listopada 2019, 18:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1168
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Jacku, a przypomnisz mi jaka GPU u Ciebie pracuje i która wersja Premiery?
Ja ostatnio generalnie polecam wszystkim do h.264 darmowy plugin Voukoder, który na NVEnc daje przyspieszenie eksportu.
Zrób sobie próbki i obejrzyj czy jakość Ci odpowiada, bo jednak sprzętowy encoder to uproszczone algorytmy. Choć ja używam i nie narzekam.


poniedziałek, 25 listopada 2019, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1168
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Michał, myślę sobie, że nie ma co cudować. Ten procesor ma zaledwie 95W TDP, jakiś nieziemski cooler wcale nie jest mu potrzebny.
Podstawową sprawą jest prawidłowa wymiana powietrza we wnętrzu obudowy. Nadmiernie silny cooler będzie rozdmuchiwał ciepło z procesora po całej obudowie, paradoksalnie dogrzewając np. NVMe - zamiast je chłodzić.
W mojej ocenie cooler do max 150 TDP i odpowiednia wydajność wentylacji samej obudowy to podstawa. Wybierając obudowę porównaj przepustowość chłodzenia procesora w m³/h, łączny przedmuch wentylatorów odprowadzających powietrze z obudowy na zewnątrz powinien być przynajmniej taki sam.

Problemem są pamięci, których choćby przejściowo chcesz użyć, a które są wysokoprofilowe. I jak już wiesz, nie mieszczą się pod każdy cooler.
Optymalnie byłoby zainstalować niskoprofilowe RAMy z listy obsługiwanych w 4 bankach. Trzeba szukać.


poniedziałek, 25 listopada 2019, 20:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1447
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
GPU GTX 1060 6GB, testy zrobie na AP 2019. Ten Voukoder, to wtyczka do AP?


wtorek, 26 listopada 2019, 00:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Pliki testowe 400 oraz 150Mbit wysłane na skrzynkę.
Już zbliżamy się do brzegu z tym konfigiem, może teraz kilka uwag dotyczących instalacji by się przydało w wolnej chwili. Z góry dziękuję.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


wtorek, 26 listopada 2019, 00:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1447
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Tak na szybko, hmm - te pliki nie wygladaja na "ciezkie" oba odtwarzaj sie bez najmniejszych problemow w AP 2019 oraz nawet w starym CS 5.5 (myslelem,ze ich nie bedzie widzial, a jednak) zadnych przyciec, ja sprawdzam troche inaczej szybko przewijajac w oknie podgladu czy Timeline, tez "chodza" w zasadzie bez przyciec, co ciekawe nawet lepiej niz pliki z Mavica Pro 50P.
Material na 2xssd spiete w Raid 0 - wydajnosc ok 900MB/s


wtorek, 26 listopada 2019, 00:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1168
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
jacekxyz napisał(a):
to wtyczka do AP?


Tak, wtyczka. Bezpośrednia strona jej autora, gdzie warto zerkać na forum w sprawach nowości i bugów:
https://www.voukoder.org/
Z githuba ściągnąć można albo instalator, albo samą wtyczkę w zipie do umieszczenia w zwyczajowym katalogu wtyczek.
https://github.com/Vouk/voukoder/releases/tag/2.2


wtorek, 26 listopada 2019, 02:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Obudowa jednak szersza: Fractal Design Meshify S2 Black Dark TG
Noctua D15 na wszelki wypadek - można eksperymentować z drugim wentylatorem albo użyć go gdzie indziej.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


wtorek, 26 listopada 2019, 09:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1168
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
To już jak sobie życzysz. :)
Złóż to i ciesz się potężną maszyną. Za rok będą już mocniejsze. :lol:

Będziesz poznawał Premierę - mamy na forum stosowny dział - i kilka osób pomagających na niej pracuje. Zapraszam.
Został jeszcze ten konfig z Ryzenem. To też mocna maszyna, z Twojego opisu coś się mogło pomieszać w systemie. Myślę, że instalacja Windows na czysto większość rozwiąże. Odezwij się jak to zrobisz.

Zadałeś sporo pytań, nie na wszystkie odpowiadałem, jeśli są jeszcze jakieś sprawy do wyjaśnienia to dopytuj.


środa, 27 listopada 2019, 01:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 6 sierpnia 2010, 16:23
Posty: 77
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Będę miał dwie maszyny równolegle wiec ten sam ciężki projekt (w którym mam różne rozdzielczości, bitrate itp.) wgram 1:1 na nowy 9900K. Bardziej niż tempo exportu, interesuje mnie responsywność działania programu. To czy będzie reagował na "spacje" od razu po scrollowaniu po linii czasu. Teraz przewijanie myszą to 100% CPU i pół sekundy/sekunda na play. Oczywiście proxy rozwiązywało problem ale to wyjście awaryjne. Po wyjściu tych nowych Ryzen Threadripper 3970X i 3960X wiem, że kupuje komputer spóźniony o lata ale nie można przesadzać, jeśli na tym nie zarabiasz.

_________________
GH5 12-60mm Leica f2.8-4 , 25mm Leica f1.4, DJI Mavic Air, Gopro5 + Karma Grip
Ryzen 2700X, 64GB 2666, GTX1060, SSD + NVMA + LG 34" UltraWide / Adobe Premiere PRO


środa, 27 listopada 2019, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1168
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Responsywność w montażu wideo jest trudnym i złożonym problemem, a moc podzespołów jest tu tylko jednym z elementów. Generalnie jakaś forma proxy została wprowadzona obecnie do wszystkich wiodących edytorów. Więc radzę się przyzwyczajać, bo taka jest aktualnie konieczność.
W środowisku przemysłowym proxy czy praca na intermediatach jest w użyciu od zawsze. Nie jest to żadna uciążliwość, wszelkich przekodowań można przecież dokonywać hurtowo kiedy śpimy, czy co tam innego robimy.
Proxy jest najtańszym sposobem osiągnięcia responsywności. A czasem - technicznie - koniecznym.

Kluczowym tu pojęciem jest bufor, forma zbiornika na dane, czyli pula adresów pamięci zarezerwowana do jakiegoś celu. W architekturze komputera programiści tworzą wiele buforów. Na przykład przechowania n-liczby klatek nieskompresowanego obrazu. Kiedy "przeskakujesz" po filmie, taki bufor musi się opróżnić i załadować nowymi danymi. To wymaga czasu.
Tu następne kluczowe pojęcia - opóźnień, latencji. Które się sumują z różnych buforów różnych podzespołów. Żeby nie przepisywać - poczytaj:
https://www.prowesscorp.com/computer-latency-at-a-human-scale/

Z lektury widać, że to co w marketingowych bajkach nazywane jest "petardą" (bo w pewnym sensie jest - w sensie postępu wobec poprzednich konstrukcji), np dyski NVMe, w wewnętrznym świecie komputera jest nadal "ślimaczkiem".

Oczywiście rozwiązania są lepsze i gorsze w różnym oprogramowaniu na tej samej architekturze. Ale dostatecznie dobrych nie ma - stąd powszechność proxy jako formy obejścia problemu.


środa, 27 listopada 2019, 22:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4923
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Instalacja Adobe Premiere
Jeżeli wybaczycie kolejny OT, to po raz pierwszy zauważyłem że producent softu pomaga użytkownikowi w montażu, za przykładzie programu Edius Canopusa, (teraz Grass Valley). Pliki mpegHD (a potem i H264), zamieniał na swój natywny - mniej skompresowany format i w ten sposób umożliwiał płynny montaż na słabszym sprzęcie. Było to mądre posunięcie, bo to program w dużej mierze dla reporterów, którzy często używają laptopów, słabszych często od stacjonarnych stacji roboczych. Z tego samego powodu był to pierwszy program, korzystający ze wspomagania zintegrowanych GPU Intela.
Z innej beczki. Nie pamiętam już na jakim konkretnie sprzęcie, ale na pewno były w nim jeszcze dyski ATA (100, albo 66, już nie pamiętam), ale z silnym procesorem. Responsywność systemu zwiększyła się, gdy skompresowałem pliki na C: - polegało to zdaje się na tym, że odczytywanie z dysku, trwało dłużej gdy pliki systemowe zajmowały większą powierzchnię talerza dysku, niż gdy zajmowały mniejszą powierzchnię, ale procesor nadążał z dekompresją w locie.

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 28 listopada 2019, 11:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 107 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL