Teraz jest środa, 8 lipca 2020, 01:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Davinci Resolve16 wyłącza się 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 11 czerwca 2020, 13:23
Posty: 1
Post Davinci Resolve16 wyłącza się
Witam. Mam problem z programem Davinci Resolve16 który wyłącza się sam bez żadnego komunikatu. Czasami działa dłużej czasami odrazu się wyłączy. Wrzucę screen parametrów komputera na włączonym programie. Czy na tym komputerze powinno działać czy jest za słaby?


Załączniki:
screen.png
screen.png [ 269.07 | Przeglądane 14 razy ]
sobota, 13 czerwca 2020, 09:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5108
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Davinci Resolve16 wyłącza się
Nic nie wiemy o projekcie, stopniu jego komplikacji, rozdzielczości... Tu masz czyjeś opowiadanie o tym jak Resolve korzysta z zasobów: LINK.
Zakładając prosty projekt 1080p, ten laptop nie wygląda źle. Jedyny sygnał do niepokoju to wysoka temperatura SSD - ten konkretny dysk jest bardzo chłodny. W każdym razie u mnie wstacjonarnym PC, pokazuje znacząco mniejsze temperatury, więc może być tak, że temperatury CPU i GPU są nieco przekłamane. Można by wymienić pastę, czy co tam jeszcze jest między nimi a systemem chłodzenia. Nie sądzę żeby to decydowało, ale i tak warto kiedyś zrobić.
Jak chcesz się pocieszyć kłopotami innych :wink: to proszę: LINK.
Więcej może Ci podpowie nasz kolega @fransua.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 13 czerwca 2020, 11:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 667
Post Re: Davinci Resolve16 wyłącza się
Na moje oko to największym problemem jest karta graficzna z 2 GB pamięci. Poszukałem w dokumentacji DR i sami zwracają na to uwagę
Obrazek

Edit
Najlepsze w DR jest to, że im "więcej" tym lepiej :D More, more, more :D
Co do przyszłej konfiguracji Twojego PC to możesz brać Intela lub AMD. W wersji studio (pełnej płatnej) masz sprzętowe wsparcie i możliwość korzystania z większej ilości GPU. Więc intel z iGPU + GPU może mieć sens.

Osobiście siedzę na AMD 7 3700xnVidia 2060S na wersji darmowej i narzekać nie mogę. Zarówno podczas edycji jak i gdy bawię się w Fusion. Oczywiście FUSION to osobny temat bo wystarczy wejść w 3D lub włączyć np. kontrolę głębi ostrości i komputer wymięka :) Nie wiem jak to wygląda w pełnej wersji ale może kiedyś się przekonam. Czasy eksportu też dobre mimo, że wszystko liczy CPU. Tutaj też wszystko zależy co wcześniej zrobiliśmy z obrazem - stabilizacja, edycja kolorów itp.


sobota, 13 czerwca 2020, 11:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 27 grudnia 2009, 21:26
Posty: 1299
Post Re: Davinci Resolve16 wyłącza się
Dodam może takie ogólne "przydasie" dla użytkowników Resolve:
https://forum.blackmagicdesign.com/viewtopic.php?f=21&t=90190
https://forum.blackmagicdesign.com/viewtopic.php?f=21&t=97091


niedziela, 14 czerwca 2020, 12:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL