Teraz jest wtorek, 22 września 2020, 12:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić?? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 lipca 2020, 19:48
Posty: 4
Post DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić??
Witam wszystkich to czytających...

Jestem osobą mało znającą informatyczne korytarze kodów i podobne sprawy.
Ale działającego DaVinci Resolve 16 potrzebuję wyjątkowo...

Wiadomo, że są tu osoby znające się z informatyką jak dwa łyse konie (to porównanie zawsze powoduje u mnie Üśmiech), dlatego bardzo proszę, żeby mnie ktoś poinstruował co i jak...

Sprawa wygląda tak: mam dwa dyski - systemowy i dołączony od producenta "w prezencie". Ten pierwszy ma zajęte prawie całe miejsce niczym, czyli około 30 GB. Drugi ma aż 500 GB, jest zajęty w kilku % różnymi pospolitymi plikami typu .mp4, .mp3, .jpg, .png, .wma, itp.

Windows 10 Home bez najnajnajnowszych aktualizacji, wersja 1703, 64-bitowy system operacyjny (procesor x64, ale chyba to to samo...)

Procesor Intel(R) Atom(TM) x5-Z8350 CPU @ 1.44GHz

RAM 4,00 GB


Mam ogromną potrzebę posiadania dobrego, darmowego, oficjalnie istniejącego programu do obróbki takich plików. "Szukajcie, a znajdziecie", jak to było w Ewangelii wg św. Mateusza, więc znalazłam. Pobrałam ze strony Blackmagic Design (Producent); pobrał się jako .zip, a w środku "DaVinci_Resolve_16.2.4_Windows.exe". Właściwości pliku w windowsowym okienku podglądu wyglądają następująco:

Rozmiar po skompresowaniu: 1,31 GB
Rozmiar: 1,32 GB
Stopień: 1%
Data modyfikacji: *odpowiednia data*
Typ: Aplikacja

Klikając dwa razy na ten plik, Windows na chwilę się zawiesza i pokazuje informację zatytułowaną "Błąd Folderów skompresowanych (zip)" o zawartości:

"System Windows nie może ukończyć wyodrębniania.
Nie można utworzyć pliku docelowego."

Ten plik jest pobrany na dysk drugi, D:.

Jedyne co widzę od tego producenta to w folderze "Pliki programów (x86)" w dysku lokalnym C: folder o nazwie "Blackmagic Design", w którym są dwa inne foldery, czyli "Blackmagic RAW" oraz "DaVinci Resolve Panels". A w nich? Oczywiście różne różności informatyczne... :lol:

Z tego co mi wiadomo, prawdopodobnie do perfekcji działania programu trzeba jakiś sterowników, tylko problem leży w tym, iż nigdzie nie mogę dowiedzieć się jakie. Czy ktoś wie...? Pilnie potrzebuję pomocy w tej sprawie!!

Wszystkim zainteresowanym moim problemem bardzo dziękuję, a gdy będzie potrzeba coś jeszcze podać z informacji o systemie itp. - proszę napisać.




Załączniki:
AAAAAAAA 3.png
AAAAAAAA 3.png [ 1014.94 | Przeglądane 18 razy ]
AAAAAAAA 2.png
AAAAAAAA 2.png [ 916.92 | Przeglądane 13 razy ]
AAAAAAAA 1.png
AAAAAAAA 1.png [ 1.8 | Przeglądane 17 razy ]
czwartek, 30 lipca 2020, 20:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 6 czerwca 2016, 18:29
Posty: 691
Post Re: DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić??
Na tym kompie odpuść sobie Davinci. Dysk C też nie jest z gumy :)


piątek, 31 lipca 2020, 12:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2060
Post Re: DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić??
Ten kompik jest niczym kalkulator, a Ty chcesz na nim instalować tak poważną aplikację :) Najpierw warto się zapoznać się minimalnymi wymaganiami programu:
https://www.richardlackey.com/davinci-r ... uirements/
Minimum Intel Core i7 lub AMD Ryzen 7 i 16 GB RAM.


piątek, 31 lipca 2020, 21:39
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 lipca 2020, 19:48
Posty: 4
Post Re: DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić??
No ok, może zapytam inaczej - czy ktoś zna jakiś dobry, darmowy program, bez znaku wodnego na pół obrazu, który jest w miarę łatwy do opanowania i da się w nim obrabiać nazwyklejsze, popularne pliki (.mp4, .mp3, .png, .jpg)??

Testowałam już różne, bez skutku. No ale co mogę zrobić ja, taka zacofana osóbka marząca o obrabianiu sentymentalnej wartości filmów/obrazów w taki sposób, aby używany w nich nielubiany przez moich Rodaków język z zachodu stał się bardziej Üśmiechnięty? (nazwa zastrzeżona przeze mnie :D )

Nie będę już opisywać sprawy nie posiadania telefonu (i okazywania wielkiej chęci do starego, wręcz legendarnego Sony Ericssona).
Po prostu moim priorytetem jest uszczęśliwianie innych, aczkolwiek mam z tym sporo trudności... W sensie nie posiadania dobrego programu, gdzie film można nakładać na film lub na zdjęcie...

Czy w tych rozwiniętych czasach znajdzie się coś dla tak zielonego kiełka jak ja...?



Jeżeli ktoś chciałby pomóc, chętnie o tym usłyszę...


wtorek, 4 sierpnia 2020, 20:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5131
Lokalizacja: Tczew
Post Re: DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić??
No pewnie że znamy. DaVinci Resolve. To bodaj najlepszy w tej chwili darmowy program do montażu filmów. Problem w tym że należy go uruchomić za pomocą komputera lepszego niż opisujesz. Podobnie, no może nieco mniej perfidnie, zachowują się inne programy do edycji filmów. Też chcą mieć jakiś komputer do swojej dyspozycji. Zazwyczaj producent danego programu na swojej stronie w internecie, zamieszcza minimalne wymagania sprzętowe swojego dzieła.
Zobacz na przykład - na pewno nie najlepszy, ale prosty program, z małymi wymogami wobec komputera:
https://www.movavi.com/pl/videoeditor/?asrc=main_menu
Przejrzyj stronę z góry na dół. Jak natrafisz na opis potrzebnego dla tego programu komputera, to pozwól że ja Ci pomogę go czytać:
Procesor minimum Intel i3 nowych generacji (9 / 10) lub i5 nie starszy i nie gorszy od i5 2500K. Karta grafiki może być ta zintegrowana z procesorem. SSD na system, programy i montaż - pojemność minimum 512 GB. HDD na odbiór tworzonego przez Ciebie filmu i na magazyn, najlepiej sporo większy. Minimum 16 GB RAMu. Dobry zasilacz 450 W, lub średniej klasy 550 W. Gdybyś miała w planach prawdziwą kartę graficzną, to o 150 W więcej.
Monitor 1920x1080 VA, lub IPS i pochodne, ale nie TN. Drugi dowolny. By się przydał w każdym bądź razie. W wypadu lepszych programów, rosną też wymagania.

PS
Całe szczęście że na C: nie masz już miejsca, jeszcze by się plik wyodrębnił i potem tyle roboty na nic. :wink:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 4 sierpnia 2020, 21:12
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 lipca 2020, 19:48
Posty: 4
Post Re: DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić??
Szczerze...? Już odkryłam co było źle...

Ta, coś tam się udało usunąć z C: i... nagle wszystko ok, chociaż jeszcze przydałoby się trochę pousuwać...

*aż mi się mem z Microsoftem przypomina...*


Załączniki:
pobrane.jpg
pobrane.jpg [ 10.11 | Przeglądane 360 razy ]
czwartek, 27 sierpnia 2020, 19:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5131
Lokalizacja: Tczew
Post Re: DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić??
Powiem tak: Jeżeli Ci wszystko odpowiada w montażu filmów na słabym sprzęcie, to musisz mieć anielską cierpliwość. Gratuluję. :wink:
Chociaż mój komputer to też po części zabytek. :D

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 27 sierpnia 2020, 22:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 29 lipca 2020, 19:48
Posty: 4
Post Re: DaVinci Resolve 16 nie działa... co zrobić??
:lol:

Serio?
Zabytkiem to jest raczej mój telefon - Sony Ericsson.

Nie wiem z którego roku dokładnie, ale wystarczy spojrzeć na nazwę firmy.


Ps.
Jeszcze znakomicie działa!
Tak jak mój ponad sześcioletni tablet.


Ps. 2
Tja, ja sama to jakiś zabytek.


poniedziałek, 7 września 2020, 17:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL