Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 15:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Zgrywanie z AP6 na camerę sony trv17 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Zgrywanie z AP6 na camerę sony trv17
Mam problem ze zgraniem zmontowanego filmu na camerę (film ma ok.20 min). Na początku jest wszystko ok. Po kilku minutach filma zaczyna się zacinać co chwilę. Używam opcji Pint to Video. Co można z tym zrobić.


piątek, 22 listopada 2002, 14:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie mam możliwości otwarcia AP w pracy, powinno mniej więcej być to tak:
File-ExsportTimeline-Movioe-Dalej trzeba wybrać eksport na taśmę i być może coś jeszcze ustawić?
Na pewno nie robi się przez PRINT. Przepraszam więcej nie pamiętam. Może ktoś inny napiszę dokładniej.


piątek, 22 listopada 2002, 15:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Szanowny kolego - jeśli się nie ma odpowiedniej wiedzy i praktyki z programem AP to lepiej nie udzielać rad wprowadzających w błąd początkujących wideofilmowców.
Z programu AP zmontowany film można wyeksportować na kamerę lub magnetowid na trzy sposoby:
1 - bezpośrednio z Timeline używając przycisku "play" w oknie Program, jest to sposób najszybszy i najprostszy,
2 - "Export to Tape" tu program musi wykonać pewne przeliczenia przed rozpoczęciem odtwarzania filmu, można korzystać z kodu czasowego - praktyczne w przypadku gdy się nagrywa kasetę nie od początku a od pewnego dokładnie określonego miejsca ,
3 - "Print to Video" tu można ustawić wygenerowanie przed filmem kolorowe pasy i czarne tło o dowolnej długości.


sobota, 23 listopada 2002, 02:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A czy w pierwszym przypadku da się wyeksportować też efekty?
Mam jeszcze pytanie odnośnie wymagań sprzętowych. Czy na przeskoki które oserwuję może mieć wpływ ilość wolnego miejsca na dysku, procesor itp. Jakie powinny być minimalne paramety komputera i systemu, aby wyeliminować tego typu przyczynę? Na stronie adobe.com zanalazłam też dwa upgrady do wersji 6.0 t.j. 6.0.1. i 6.0.2. Zainstalowałam 6.0.1., ale to nic nie pomogło, 6.0.2. to dopiero wersja beta, więc trochę się boję, że może mi bardziej zaszkodzić niż pomóc.


poniedziałek, 25 listopada 2002, 10:03
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Generalna zasada to - każdy projekt przed jego wyeksportowaniem musi być w całości wyrenderowany (przeliczony), pomijam tu b. drogie karty pracujące w czasie rzeczywistym. Taki przeliczony projekt można z AP wyeksportować na każdy z trzech sposobów.
Zakładając, że projekt jest przeliczony to na obserwowane przeskoki może się składać wiele przyczyn np:
- zbyt wolny lub niestabilny transfer z HDD,
- źle skonfigurowany system,
- używanie nieorginalnego oprogramowania,
- błędy lub nieumiejętność w posługiwaniu się programem montażowym .
Warto się posługiwać AP w wersji 6.0.2.


wtorek, 26 listopada 2002, 02:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A możesz wytłumaczyć laikowi, co masz na myśli mówiąc przeliczanie?
Czy to znaczy, że trzeba najpierw wyprodukować cały film nieskompresowany a dopiero potem przegrać na taśmę??


wtorek, 26 listopada 2002, 10:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Nie piszesz jaką masz kamerę, przy pomocy czego zgrywasz film do PC.
Najczęściej jest tak:
-kamera cyfrowa nagrywa na taśmie już skompresowany przez siebie obraz o stałej kompresji 1 : 5 w standardzie DV,
- tak skompresowany obraz jest bez żadnych zmian zapisywany na HDD komputera przy użyciu odpowiedniej karty z wejściem DV (Fire Wire) a więc po zgraniu do PC dalej oraz ma taką samą jakość jak na orginalnej taśmie miniDV,
- teraz przy pomocy oprogramowania następuje montaż filmu ( tu wiem masz Adobe Premiere 6)
Jeśli cały montaż będzie polegał tylko na pocięciu filmu na odpowiednie sceny (clipy) i umieszczeniu ich w dowolnej kolejności na Timeline to taki projekt nie wymaga żadnego przeliczania jeśli ma się go wyeksportować celem nagrania na taśmie analogowej (VHS, SVHS) lub cyfrowej (miniDV).
Inaczej wygląda sprawa jeśli w montowanym materiale zechcesz użyć np. efektów, filtrów, kluczowania, ruchomych napisów, stopklatek, zmiany prędkości odtwarzania filmu (wolniej lub szybciej) wtedy te elementy wymagają przeliczenia. Tu komputer przelicza tylko te fragmenty obrazu, w których zastosowano powyższe funkcje, cały pozostały materiał na HDD nie ulega żadnym zmianom. A więc "przeliczanie" to jest tworzenie w miejsce oryginalnych - nowych klatek filmu zawierających zastosowane efekty, filtry itd.
Dla wszystkich zaczynających swoją przygodę z montażem nieliniowym i programem AP polecam bardzo dobrą książkę wydawnictwa Helion "Po prostu Premiere 6".


wtorek, 26 listopada 2002, 22:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL