Teraz jest niedziela, 22 lipca 2018, 22:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Zgrywanie z VHS na Divx 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 28 listopada 2002, 00:22
Posty: 4
Lokalizacja: Zielona Góra
Post Zgrywanie z VHS na Divx
Jaki jest na prawdę dobry program którym będę mógł zrzucić film z VHS na komputer (przez tuner TV) i inny program którym będę to mógł skompresować na Divxmpg4 w naprawdę dobrej jakości.


czwartek, 28 listopada 2002, 00:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Divx
A jakiego masz kompa?
Jesli ciut mocniejszego, to możesz z VHS w locie zrzucić do DivX z mp3 w rozdzielczości 384x288 uzywając do tego VirtualDuba. VHS ma cienką rozdzielczość więc 384x288 to w sam raz na takie dzieło.
Osobiście mam Durona 1200 i nagrywam w tej rozdzielczości z cyfry+ Wynik jest więcej niż zadowalający. Jest jedno ale. Kodek Divx musisz troszkę "podkręcić" aby uzyskać idealną jakość. Ja ustawiam kodeka Divx 5.0.2 w ten sposób:
w zakładce DivX Codec - Bitrate. na 1-pass quality based. No i później quantizer ustawiam na 2 (czyli max w prawo)
w zakładce Advanced Parameters - Max i Min quantizers ustawiam na 2. Dodatkowo Performance/Quality ustawiam na Slowest.
Tym sposobem Divx wygląda cudnie, choć jego wielkość nie jest zbyt zbyt mała. No ale zalezy nam na jakości. (zawsze można troszkę inaczej ustawić kodek aby zmniejszyć plik)
Co do dźwięku to można zrzucić do mp3 (lub do PCM a później przekonwertować do mp3 sam dźwięk -także w VirtualDubie). Dlaczego podaję 2 drogi? Otóż mam problem z kodowaniem do mp3 w locie. Zarówno kodek Frauhofera jak i Lame mi się wywala. Choć kiedyś udawała mi sie ta sztuka. Nie wiem co się stało. Może nowszy VirtualDub pomoże...

Także polecam tę drogę zrzucania na HDD.

Można jeszcze zrzucać do mjpega a później konwertować na Divx - jesli nie dysponujesz zbyt mocnym kompem. Za czasów K6-2 350MHz tak właśnie robiłem. Ale Duron zrzuca bezproblemowo do Divx w locie i z tego co pokazuje VirtualDub, procek jeszcze się troszke nudzi (obciążenie procesora 50-60%). Czyli wolniejsza jednostka tez sobie z powodzeniem poradzi. No i zrzucając mjpegiem stracisz na jakości.

W razie wątpliwości - pytaj.

Pozdrawiam


czwartek, 28 listopada 2002, 13:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Firma HDP Elektonics opracowala zbior "Video Narzedzia 4.2". Bardzo duzo fajnych programow tam mozna znalesc. Jest tam miedzy innymi "AVI Czarodziej", ktory ma mozliwosci kompresowania do DivX, VCD, SVCD i nie tylko. Aututem jest to, ze program jest zupelnie zautomatyzowany i nie trzeba znac wszystkich parametrow potrzebnych do kompresji, bowiem te robote odwalili zanas juz programisci. Przy kompresji w DivX sa trzy opcje: Bardzo Dobra Jakosc, Dobra, Gorsza - po klikniecia material kompresuje sie do DivX i po klopocie. Oprocz tego jest dolaczony darmowy Odtwarzac DivX z wbudowanymi kodekami.

wiecej: http://www.hdp.com.pl -> Video Narzedzia


wtorek, 31 grudnia 2002, 12:41
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
Dziwie sie troche emes, iz tylko w polowie pal, VHS niema rozdzielczosci :)
Jesli cos jest w palu to ma rozdzielczosc 720x576, i tak powinna byc zgrywana bo zawsze lepiej miec wieksza rozdzielczosc...
Kompresowanie do divx 5.0.2 jest ok... Mam Durona 1.0@1.4 i przy zgrywaniu w virtual dubie w pelnym palu w divx ustawionym na maxa wykorzystanie procka to 8-30%


środa, 8 stycznia 2003, 12:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post VHS
Może i można w pełnej rozdzielczości PAL. Ale po co skoro VHS ma tak niską ilość linii (będąc dokładnym)? Więc można zejść z rozdzielczości i podkręcić jakość... Co do wydajności. Czy te 8-30% obciążenia procesora uzyskujesz przy ustawieniu parametrów tak jak napisałem? Wątpię...
VHS nie ma rozdzielczości? Może tu palnę głupotę ale 240 linii to już dość blisko określenia "rozdzielczość". Przynajmniej daje jako takie wyobrażenie o jakości obrazu. Niech jakiś spec od formatów wideo się wypowie na ten temat.
Z drugiej strony zrobie może kilka testów zgrywając z VHS z różną rozdzielczością - zobaczę czy wiele uzyskam czy tez nie.

Pozdrawiam

MS


środa, 8 stycznia 2003, 15:27
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
wszystko na max w divx 5.0.2...
30 ma poczatku potem stopniowo maleje (w zaleznosci od operwcji w tle (ruch myszka :) ) srednio 15%
Moze nie zawsze wiecej jest lepiej (podziel sie wynikami testow)
pozdrawiam


czwartek, 9 stycznia 2003, 12:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 02:53
Posty: 254
Lokalizacja: Kraków
Post 
Nieeee no nie mozliwe ;)

_________________
Dominik Maciaszek .:. admin@swiatobrazu.pl
Administrator


czwartek, 9 stycznia 2003, 13:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 3 stycznia 2003, 14:56
Posty: 97
Lokalizacja: Rzeszow
Post 
podesle screenshota :)


czwartek, 9 stycznia 2003, 15:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Oferta
Wiesz co? Sprzedaj mi tego Durona z płytą główną. Musisz mieć jakiś dopalacz chyba....

;-)

emes

PS. Poproszę o screenshota
em_es@poczta.onet.pl


czwartek, 9 stycznia 2003, 15:43
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL