Teraz jest wtorek, 23 lipca 2019, 12:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Montaż pod Linuxem 

Czy korzystałeś/aś z dobrodziejstw Linuxa w kwestii montażu ?
Tak 15%  15%  [ 12 ]
Nie 35%  35%  [ 28 ]
Zamierzam w najbliższym czasie spróbować 30%  30%  [ 24 ]
Nie zamierzam tracic na to czasu 20%  20%  [ 16 ]
Nie wiem co to jest Linux 1%  1%  [ 1 ]
Liczba głosów : 81

 Montaż pod Linuxem 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 22 listopada 2010, 19:13
Posty: 21
Post Re: Montaż pod Linuxem
Ostatnio na Linuksa wyszła nowa wersja OpenShot Video Editor (ver1.3.0).

http://www.dobreprogramy.pl/OpenShot-Vi ... 23136.html

Spore możliwości i to zupełnie za darmo. Może kogoś to zainteresuje.

_________________
Polska to mój kraj ,ale polityków nie rozumiem wcale.


wtorek, 22 lutego 2011, 15:21
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 5 marca 2011, 23:07
Posty: 3
Post Re: Montaż pod Linuxem
Ciekawe czy pod linuxem można wykorzystać cluster, czyli podłączyć kilka komputerów ze sobą? Jest do tego oprogramowanie np. PVM, MPI ale nie słyszałem żeby jakiś program do montarzu to mógł używać.


czwartek, 10 marca 2011, 01:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 9 kwietnia 2011, 23:36
Posty: 1
Post Re: Montaż pod Linuxem
już było o tym pisane instrukcja: http://marmottux.org/slides06/cinelerra ... mottux.pdf


sobota, 9 kwietnia 2011, 23:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 12:12
Posty: 102
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż pod Linuxem
Minęło ponad pół roku od ostatniego postu. Wyszły nowe dystrybucje, ale czy coś przybyło nowego, albo mocno poprawionego do montażu?
Moje poszukiwania nie przyniosły rezultatu. :(


czwartek, 15 grudnia 2011, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Montaż pod Linuxem
nowy lightworks wyszedl, moze ktos potestuje, ja odpadam bo mnie wkurzaja ze wszystkie potrzebne opcje sa w platnej wersji


środa, 5 września 2012, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Montaż pod Linuxem
Robię przymiarki. Nawet mi wciągnął materiał wgrany do kompa przez BM IntensityPro w HD MJPEG.
Obsługa jest jednak tak różna od "wielkiej trójcy", że wczoraj straciłem cierpliwość i po ułożeniu jednego klipu na timeline odpadłem. Czynność ta zajęła mi ok. 15 minut!!!

WSZYSTKO jest inaczej.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 7 września 2012, 12:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28
Posty: 243
Post Re: Montaż pod Linuxem
napotkałem dzisiaj taka stronę: http://www.eioba.pl/a/1j0x/9-blednych-p ... o-gnulinux , a w niej : 2. Jeśli przesiądę się na Linuksa nie będę mógł dłużej korzystać z Microsoft Office.

Jak się okazuje wcale nie jest to prawda. Codeweavers stworzyli produkt o nazwie Crossover Office, który umożliwia programom w stylu MS Office i innym ważnym programom biurowym pod Windows, pracę na GNU/Linux. Program jest w cenie 40$ i umożliwia pracę pod Linuksem oprogramowania windowsowego takich firm jak Microsoft, Macromedia, Adobe.

nie czytałem dalej , ale pomyślałem że pasuje do tego wątku i będzie pomocne dla tych co chcą się pobawić.

_________________
Windows 7 64-bit, 16,00 GB ram, Procesor: Intel(R) Core(TM)i7-3770K CPU @ 3,50GHz, Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 760,Adobe Premiere CS 6.0.5 .


czwartek, 18 kwietnia 2013, 10:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Montaż pod Linuxem
arturpu napisał(a):
...Jak się okazuje wcale nie jest to prawda. Codeweavers stworzyli produkt o nazwie Crossover Office, który umożliwia programom w stylu MS Office i innym ważnym programom biurowym pod Windows, pracę na GNU/Linux. Program jest w cenie 40$ i umożliwia pracę pod Linuksem oprogramowania windowsowego takich firm jak Microsoft, Macromedia, Adobe.

nie czytałem dalej , ale pomyślałem że pasuje do tego wątku i będzie pomocne dla tych co chcą się pobawić.


jest przecież darmowy wine...


czwartek, 18 kwietnia 2013, 10:24
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 listopada 2007, 20:28
Posty: 243
Post Re: Montaż pod Linuxem
próbowałeś instalować Adobe premiere pod wine ? ja sie jakoś nie zdobyłem - a jestem ciekawy efektu

_________________
Windows 7 64-bit, 16,00 GB ram, Procesor: Intel(R) Core(TM)i7-3770K CPU @ 3,50GHz, Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTX 760,Adobe Premiere CS 6.0.5 .


czwartek, 18 kwietnia 2013, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Montaż pod Linuxem
arturpu napisał(a):
próbowałeś instalować Adobe premiere pod wine ? ja sie jakoś nie zdobyłem - a jestem ciekawy efektu

jakiś czas temu zapodałem w wine "stare" premiere 6,0 i "jakoś" działało ale... to soft sprzed kilkunastu lat... :) adobe w wersji pro i cs potrzebują większych możliwości systemu operacyjnego... i sprzętowej obsługi instrukcji simd a o wyświetlaniu directX nie wspomnę... podobno można dość dużo wycisnąć w wine z directX'a ale taka zabawa już nie dla mnie... a Wine to i tak sprytna ale emulacja windows'a...

dla zastosowań montażu w linuxie obecnie jest jeszcze wg mnie daleka droga (mimo, że jest cinerella i lightworks)... dobrze skonfigurowana "stacja montażowa" pod windows lub osx jest i wydajna i stabilna - a "zalety" linux'a tutaj nie wprowadzą rewolucji...


czwartek, 18 kwietnia 2013, 11:42
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 19 marca 2011, 15:01
Posty: 6
Post Re: Montaż pod Linuxem
Ostatnio znalazlem w sieci ciekawy program do edycji wideo - shotcut http://www.shotcut.org/ nie ma potrzeby instalacji w systemie. Jezeli bedzie sie dobrze rozwijal to moze byc ciekawy soft.


sobota, 3 maja 2014, 15:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 13 kwietnia 2005, 19:48
Posty: 788
Lokalizacja: Polska
Post Re: Montaż pod Linuxem
Testował ktoś może Davinci Resolve12.5 na linuxie? Jakie wrażenia? Warto próbować?

_________________
OSX 10.14 - FCPX -Canon C100-Sony A7III-Feyu AK2000-TascamDR07 i sporo klamotów do tego.


środa, 19 kwietnia 2017, 10:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL