Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 03:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 AAE 6.5 Pro - pytanie do znawców ... 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post AAE 6.5 Pro - pytanie do znawców ...
Najpierw może co chciałbym zrobić ... Miałby to być taki "szablon" do którego wrzucałbym dowolny napis, a AE samo wykonałoby założone wcześniej akcje. Chodzi o to żeby nie robić po kilkadziesiąt razy tego samego efektu do różnych napisów (nazwiska itp.) chciałbym tam walnąć jakiegoś blura itp. Wiem że np. w Photoshopie są tzw. Actions dzięki którym mozna coś takiego zrobić. Jak natomiast zrobić coś takiego w AE ? Prosze w miarę możliwości o łopatologiczne wytłumaczenie, bo AAE nie jest moją mocną stroną delikatnie mówiąc ...

PS. używam v.6.5 Pro (jak w topicu), film to docelowo około 3 sec. DV Pal.


sobota, 19 lutego 2005, 18:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Jeżeli chodzi o napisy, to przygotowujesz pierwszy, robisz z nim co tam chcesz. Nast. zaznaczasz ten napis i naciskasz Ctrl+D i dana wastwa sie kopiuje. Wystarczy teraz zmienić tekst i gotowe.
Jeżeli chodzi o materiał video, to jest podobnie, czyli duplikujemy warstwe ile razy tam chcemy. Następnie zaznaczamy warstwe, wciskamy Alt i z okienka projektu przeciągamy nowy klip na ten na timeline. W tem sposób klip zostanie podmieniony, ale wszystkie filtry zostaną.
Jeżeli dane elementy mają się wyświetlać równocześnie, to można zastosować też Adjustement Layers, czyli niewidoczną warstwę na którą ładujemy jakieś tam filtry i nakładają się one na wszystkie warstwy leżące poniżej Adjustment Layer.


sobota, 19 lutego 2005, 19:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
dobra - problem okazał się bardziej trywialny niż myślałem ...

ale teraz mam inny problem ;| Wśród gotowych presetów wybieram dowolny (Animation Presets -> text -> eee powiedzmy scale -> zoom forward.
problem polega na tym że bez względu na długość kompozycji, szybkość takiego presetu nie ulega zmianie .... ;/
1. co zrobić aby powiedzmy zwolnić go do 50% ?

2. co zrobić gdy chcę aby taki efekt poszedł od tyłu ? (odpowiednik -100% np w premierce)


sobota, 19 lutego 2005, 21:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
1. Rozwijamy kolejno Text->Animator X (gdzie X to numer) ->Range Selector i zależności od presetu zwiększamy odległość między klatkami kluczowymi dla ofset lub start lub end

2. Zamieniamy miejscami klatki kluczowe


niedziela, 20 lutego 2005, 11:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Dzięki wielkie ! ;D


niedziela, 20 lutego 2005, 16:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL