Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 10:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Fire Wire 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Fire Wire
Pytanie dotyczy kontroleru fire wire potrzebnego do zgrywania i nieliniowego montazu wideo!!
Chodzi mi o to czy taki kontroler ma wpaływ na jakosc zgrywanego obrazu(drozszy lepszy??)
Obecnie uzywam zwyklego kontr za 100 zl, wiem ze na rynku sa lepsze oferowane przez renomowane firmy,ale czy wydatek ma sens i czy sie oplaca!!
Pytam bo mam za soba juz spore doswiadczenie w montazu filmow,uzywalem wielu programow do montazu,kompresji ale nigdy jakosc koncowego pliku nie byla dla mnie zadowalajaca!!Do dzis do tego nie doszedlem czy to prorgam czy ten wlasnie kontroler ma wplyw na jakosc obrazu??
Prosze o pomoc!!DZIEKI!!


środa, 6 kwietnia 2005, 21:02
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Obraz nie jest to zależny od kontrolera, więcej już od samego programu którym obrabiasz swój materiał...
Największy wpływ ma tu sam nagrany materiał, bo o ile w fotografi jesteśmy w stanie poprawić w znacznym stopniu to i owo o tyle w wideo jest to bardzo trudne do osiągnięcia.

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


środa, 6 kwietnia 2005, 21:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
Z tego co mi wiadomo, w czasie zwykłego zrzucania materiału na dysk twardy do pliku DV kontroler firewire pracuje jako zwykły port, podobnie jak port typu COM, LPT, USB. I w czasie zgrywania pośredniczy w przekazywaniu logicznych zer i jedynek. To co kamera wyśle, to dysk twardy zapisze, bit po bicie, bajt po bajcie. I w takim wypadku nie ma najmniejszego wpływu jakość kontrolera. Warunek jest tylko jeden - kontroler ma sprawnie łączyć kamerę z PC i pośredniczyć w przekazywaniu strumienia danych. Powtarzam - pośredniczyć, bez żadnej ingerencji w te dane.

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


środa, 6 kwietnia 2005, 21:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL