Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 03:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Przesiadka na linuxa 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post Przesiadka na linuxa
Zamierzam przesiąść się na Linuxa (ze względu na koszty programowania) i w związku z tym mam pytanie do doświadczonych w tej materii czy montaż w tym środowisku jest możliwy.
Oczywiście wiem, dużo czytałem o Cinelerre ale chodzi mi o praktykę.
Montaż, authoring DVD, grafika, ogólnie multimedia, tworzenie czasem również DiVX itp...
Ciekawi mnie też wydajność jakiej mogę się spodziewać przy 64bit Athlonie 3+, 1GB ramu i w moim odczuciu super twardzielem baracudy ;)

Do tej pory skladalem na AP i koniec

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


piątek, 13 maja 2005, 12:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
jak najbardziej :] wszystko to zrobisz pod linuxem

oto programy ktore dzialaja pod linuxem: cinelerra, kdenlive i mainactor
i rewelacyjny shake do efektow specjalnych :]

pozdrawiam
thorg


piątek, 13 maja 2005, 13:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post Re: Przesiadka na linuxa
orange napisał(a):
Zamierzam przesiąść się na Linuxa (ze względu na koszty programowania)


thorg napisał(a):
rewelacyjny shake do efektow specjalnych

Widzę tu sprzeczność, dużą sprzeczność. Trzeba był jeszcze polecić Inferno.


piątek, 13 maja 2005, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
No to super, bo 700$ za nowego premierka to juz przesada :]

Jak w końcu się przesiąde to zaglądne jeszcze co by pomocy poszukac ;)

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


piątek, 13 maja 2005, 22:17
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 15 marca 2005, 21:54
Posty: 162
Lokalizacja: Kraków
Post 
Większość dystrybucji linuxa ma swoje fora internetowe na których też możesz znaleść dużo informacji o tym systemie i samych programach z nim związanych...

_________________
PIERWSZE KROKI
Canon MV690
Epox 8RDA3+ pro
Athlon XP 2600+
1GB TwinMos
GF5500 128MB
Maxtor 80GB +Samsung 160GB
liteon 851S


piątek, 13 maja 2005, 23:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 10:04
Posty: 232
Lokalizacja: Piotrków/Kraków
Post 
Tak, wiem ale chodziło mi bardziej o multimedia i wideo a tego spodziewałem się znaleźć tutaj co z resztą w jakimś stopniu się udało.

Pozostaje druga cześć postu - czytalem w specyfikacji cinelerri, ze zalecana konfiguracja to dual 2,4GHz, 4GB ramu i "flash hdd" ;)
Wnioskuje, ze to wymagająca bestia ale moze w takiej konfiguracji bedziemy mieli po czesci RT?
Pytam bo z doswiadczen na systemach windowsowych wiem, ze tempo pracy z duzym stopniu zalezy od kodeka (przykladowo eksport do MPEG2) a na stronie cinelarri piszą żeby pozostawić komputer na noc a rano nie dość, że będzie ciepło w mieszkaniu to jeszcze nam się film przeliczy :D
Trochę to dziwna argumentacja, tym bardziej, ze zalecana praca dwuprocesorowa...

_________________
Filmy ślubne | Zdjęcia ślubne


sobota, 14 maja 2005, 07:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 18 maja 2003, 12:49
Posty: 243
Lokalizacja: Lublin
Post 
Damian inputujesz mi ze shake nie ma pod linuxa ? :]

bo za bardzo nie wiem o co chodzi! :] chyba ze o koszty shake :] no niestety za to zaplacimy i to slono !!

jesli chodzi o hardware to z Twoim sprzetem nie powinno byc problemow. Ja akurat nie robie na linuxie ale znam osobe ktora w tym siedzi i wiem ze ma gorszy sprzet i jakos nie nazeka a nawet wychwala stabilnosc i szybkosc pracy. Najlepiej zainstalowac samemu i sprawdzic:]

pozdrawiam
thorg


sobota, 14 maja 2005, 07:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
thorg napisał(a):
Damian inputujesz mi ze shake nie ma pod linuxa ? :]

bo za bardzo nie wiem o co chodzi! :] chyba ze o koszty shake :] no niestety za to zaplacimy i to slono !!
thorg
Chodzi o to, że orange chce się przesiąść na linuxa ze względu na koszty softu, a poleciłeś mu program za ponad 3 tys. $


sobota, 14 maja 2005, 20:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL