Teraz jest wtorek, 17 lipca 2018, 19:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 jak rozciągnąć obraz 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 grudnia 2002, 19:15
Posty: 36
Post jak rozciągnąć obraz
Jak rozciągnąć obraz w pionie na wyjściu tv z karty ati radeon 9000
czy może jest coś w stylu tvtool dla ati i skąd ściągnąć?


środa, 15 stycznia 2003, 11:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post ?
Z ciekawości - po co chcesz rozciągać obraz?


środa, 15 stycznia 2003, 12:50
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 grudnia 2002, 19:15
Posty: 36
Post Re: ?
emes napisał(a):
Z ciekawości - po co chcesz rozciągać obraz?


BO MAM NA DOLE I U GÓRY CZANE PASY


środa, 15 stycznia 2003, 16:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Cze demon.
Mam (zabytek) ATI Rage Fury Pro VIVO (Rage 128) i obraz na TV też ma czarne pasy na górze i na dole obrazu i tak w mojej jak i w twojej karcie nie można rozciągnąć obrazu programowo bo próbowałem (próbowałem rok temu może teraz jakieś nowe oprogramowanie poradzi sobie z tym, ale wątpię). Gdzieś na jakimś forum przeczytałem, że jest to wina chipsetu ATI, a sama firma ATI nie ma zamiaru tego niby defektu naprawiać, ale podobno na najnowszych Ati jakimś cudem da się uzyskać obraz na pełnym ekranie, ale nie pamiętam gdzie to czytałem :oops:
A tak na marginesie - chodzi może o Skale MM???


czwartek, 16 stycznia 2003, 08:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post ciąg dalszy
Znowu pytanie...
Czy czarne pasy wynikają z faktu że po prostu sygnał z karty jest w dziwnym formacie i na TV 4:3 puszczony obraz też w formacie 4:3 wygląda źle, czy też chcesz film (DVD, Divx) w formacie 16:9 rozciągnąć w pionie?
Nie napisałeś tego więc stąd moje pytanie.
A to 2 różne sprawy - pierwsza sprzętowa a druga programowa...
Co do sprzętu...
Osobiście mam Rage Fury 128 i mam minimalne pasy u góry i na dole. Ale są symboliczne więc spoko.
Karta ma jeden RamDAC więc przy włączeniu TV obraz na monitorze też ma 50Hz i format lekko byle jaki. Ale są 2 rzeczy które zaobserwowałem. Po pierwsze występuje różnica w formacie wyświetlanym na TV z włączonym monitorem (obraz ma marginesy) oraz z wyłączonym (sam TV). W drugim przypadku obraz na TV jest właściwy. Inna sprawa to to, że nowe drivery usunęły ten problem całkowicie. I teraz na TV obraz zawsze ma dobrą wielkość (pomijając minimalne marginesy - ale to drobnostka....

Pozdrawiam


czwartek, 16 stycznia 2003, 09:37
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 grudnia 2002, 19:15
Posty: 36
Post RE
Obraz na telewizorze wygląga jak panaromiczny , mimo tego , że film który oglądam ma format 4:3 pasy na moim telewizorze 21" mają po około 2-3 cm i nic z tym nie mogę zrobić w ustawieniach w kontrol panel (obraz na boki mogę zwężyc i poszerzyć, ale w pionie szerokość obrazu jest taka sama była bez względu nato ,czy coś rególuje np. jak rozciągam obraz pulpitu to pasek menu start ,,chowa się" pod czrny pas na dole.


czwartek, 16 stycznia 2003, 13:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL