Teraz jest poniedziałek, 22 lipca 2019, 04:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Adobe Premiere 6.5 czy Adobe Premiere Pro 1.5 ??? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Star napisał(a):
Proponuję, aby zwolennicy 1,5 podali naprawdę poważne zasadnicze i przydatne praktycznie różnice, zamiast zachwycać się "wodotryskami" :lol:

1. zagnieżdzanie sekwencji;
2. więcej narzędzi do edycji bezpośrednio na timeline;
3. Scene Detect;
4. współpraca z After Effects;
5. wektoroskop i waveform;
6. bardziej rozbudowana edycja dźwięku;
7. obsługa projektów avidowych;
8. brak problemów z przeplotem;
9. i co najważniejsze, przyjemny wygląd :D

Wystarczy?


środa, 15 czerwca 2005, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Tak myślałem, gdyby porównać stereo zakodowane np. bitrate 224, to plik wynikowy powinien być mniejszy niż AC-3, ale nie robiłem takich testów. Myślę, że jest coś takiego, jak przyzwyczajenie do programy który lubimy i który się sprawdził - coś w rodzaju sentymentu - i tak jest właśnie w moim przypadku choć kiedyś napewno będzie ten moment, kiedy będzie trzeba się przesiąść na coś innego - on jeszcze dla mnie nie nadszedł. Napewno prawdziwym wyzwaniem i przełomem będzie rozpowszechnienie na większą skalę technologii HDTV i HD Video. Wielu z nas będzie czekała wymiana sprzętu i softu - procesory dwurdzeniowe itd.


środa, 15 czerwca 2005, 12:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
-Damian- napisał(a):
1. zagnieżdzanie sekwencji;
2. więcej narzędzi do edycji bezpośrednio na timeline;
3. Scene Detect;
4. współpraca z After Effects;
5. wektoroskop i waveform;
6. bardziej rozbudowana edycja dźwięku;
7. obsługa projektów avidowych;
8. brak problemów z przeplotem;
9. i co najważniejsze, przyjemny wygląd :D

Wystarczy?


Ad.1 Zagnieżdżanie sekwencji jest również w wersji 6,5
Ad.2 Zgadzam się
Ad.3 Nie zależy mi - wykorzystuję Scene Analyzer - bardzo dobry programik
Ad.4 AP 6,5 również współpracuje z After Effects
Ad.5 Mam jedno i drugie - wraz z filtrami karty DV Raptor RT2 MAX
Ad.6 Zgadzam się - lecz na tych dodatkowych narzędziach specjalnie mi nie zależy
Ad.7 Dla mnie zupełnie nieprzydatne
Ad.8 Nie mam problemów z przeplotem
Ad.9 To sprawa gustu, mnie się podoba wygląd 6,5


środa, 15 czerwca 2005, 13:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 15 maja 2005, 15:22
Posty: 50
Post 
hehe STAR fajnie ze masz top wszystko co napisales i ze nie potrzebujesz tego co tez napisales ze nie potrzebujesz, ale my tylko mowimy osobie ktora sie spytala ktory programik jest lepszy ze 1.5 jest lepszy bo do niego nie trzbea miec dokupionych tych rzeczy o ktorych ty mowisz ze masz i na pewno nie bedzie miala takich problemow o ktorych ty mowisz ze ich nie masz mimo ze masz 6.5 (masz po prostu szczescie bo moj znajomy mial ciagle problemy z 6.5 a teraz majac 1.5 nie ma zadnych problemow), ponial??

no i dodajmy ze tez mozna w pikny sposob 1.5 zintegrowac z hollywood fx 5.1 :D

_________________
SONY rules


środa, 15 czerwca 2005, 13:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 15 maja 2005, 15:22
Posty: 50
Post 
Star napisał(a):
Napewno prawdziwym wyzwaniem i przełomem będzie rozpowszechnienie na większą skalę technologii HDTV i HD Video. Wielu z nas będzie czekała wymiana sprzętu i softu - procesory dwurdzeniowe itd.


a propo wymiany softu to:

Support for HDV
With the new Adobe Premiere Pro HDV plug-in, Adobe Premiere Pro 1.5 users can capture and edit high-definition video from Sony and JVC HDV cameras.

a tu jest link zeby sobie poczytac:
http://www.adobe.com/products/premiere/hdv.html

_________________
SONY rules


środa, 15 czerwca 2005, 13:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Star napisał(a):
-Damian- napisał(a):
1. zagnieżdzanie sekwencji;
2. więcej narzędzi do edycji bezpośrednio na timeline;
3. Scene Detect;
4. współpraca z After Effects;
5. wektoroskop i waveform;
6. bardziej rozbudowana edycja dźwięku;
7. obsługa projektów avidowych;
8. brak problemów z przeplotem;
9. i co najważniejsze, przyjemny wygląd :D

Wystarczy?


Ad.1 Zagnieżdżanie sekwencji jest również w wersji 6,5
Ad.2 Zgadzam się
Ad.3 Nie zależy mi - wykorzystuję Scene Analyzer - bardzo dobry programik
Ad.4 AP 6,5 również współpracuje z After Effects
Ad.5 Mam jedno i drugie - wraz z filtrami karty DV Raptor RT2 MAX
Ad.6 Zgadzam się - lecz na tych dodatkowych narzędziach specjalnie mi nie zależy
Ad.7 Dla mnie zupełnie nieprzydatne
Ad.8 Nie mam problemów z przeplotem
Ad.9 To sprawa gustu, mnie się podoba wygląd 6,5

Ad.1 Mi się cały czas wydawało, że dopiero w Pro to wprowadzili
Ad.3 Scenalyzer to dodatkowy wydatek
Ad.4 Ale nie poprzez schowek, kopiujesz klip, wklejasz do AE, robisz z nim coś i spowrotem do Premiere
Ad.5 Mówimy o czystym Ap, bez żadnych kart.
Ad.6 i 7 Ale komuś może zależeć
Ad. 8 Mnóstwo ludzi ma


środa, 15 czerwca 2005, 13:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Jeśli ktoś zastanawia się, czy kupić AP 6,5 czy 1,5, to myślę, że powinien oczywiście nabyć wersję nowszą z większymi możliwościami ( poza tym wersji 6,5 chyba nie ma już w sprzedaży ). Natomiast w moim konkretnym przypadku ( a wiem, że nie jestem odosobniony ) wersja 6,5 jest w zupełności wystarczająca i nie widzę przekonującego uzasadnienia przejścia na 1,5. Gdy kupowałem kartę DV Raptor miałem do wyboru
AP 6,5 za 1000 zł i AP 1,5 za 1200zł - to niewielka różnica w cenie i nie ona zaważyła na wyborze. Miałem oryginał Holywood FX, który nie chodziłby pod 1,5 - musiałbym zakupić inną oczywiście nowszą wersję. Poza tym na tym właśnie forum wielu użytkowników narzekało wówczas i pisało o swoich problemach z 1,5. Oczywiście nie twierdzę, że jest to słaby program, wręcz przeciwnie i nie dziwię się że wielu użytkowników szczególnie z wydajniejszymi kompami nie ma z nim żadnych problemów i jest zadowolona. :)


środa, 15 czerwca 2005, 13:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
A tak przy okazji odnośnie After Effect patrzyłem na cenę tego softu - w Cortland wynosi ona ponad 4 tys zł ( wersja standard ), natomiast u Adobe 399 $ http://store.adobe.com/store/products/m ... EffectsSTD czyli dużo mniej. Czy ktoś z Was ( np. Damian który chyba korzysta z niego) kupował soft bezpośrednio u producenta? Jak można to bezpiecznie zrealizować ? :?


środa, 15 czerwca 2005, 13:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Star, poczytaj sobie o legalności takiego softu
http://www.efix.pl/forumefix/viewtopic.php?t=2443&highlight=adobe


środa, 15 czerwca 2005, 14:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
Damian, ja też dostaję sporo ofert na które zwróciłeś uwagę i mam już wyrobiony pogląd na ich temat (są wykasowywane na serwarze zanim trafią do mojej skrzynki). Nie o takiej ofercie napisałem.
Ja podałem link na oficjalną stronę Adobe !!! - jest to cena u producenta oprogramowania :!:


środa, 15 czerwca 2005, 14:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam.
TOKKSA napisał(a):
co do wtyczki to jasna rzecz że należy ją wykupić a kosztuje dokładnie 295$

a nazywa się.....?


środa, 15 czerwca 2005, 15:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Star, doczytaj wątek do końca, a zwłaszcza to co pisze Maciej. Kupując program bezpośrednio u adobiego z opcją ściągnięcia go zamiast przesyłki z pudełkiem i wszystkimi duperelami, okaże się że wg polskiego prawa masz pirata. Zresztą z pudełkiem też różnie może być. Już w takim kraju żyjemy...


środa, 15 czerwca 2005, 15:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1664
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
To jest chore :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:


środa, 15 czerwca 2005, 15:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3276
Post 
witam

jestem uzytkownikiem premiere 6,5 i na razie tak pozostanie. jest dla mnie istotny jeden element, ktorego nie ma, i najprawdopodobniej nie bedzie w przyszłych wydaniach premiere. do kompozycji używam borisa jako transition pomiędzy dwiema śćieżkami A i B dzięki czemu dysponuję dwoma obrazami jednocześnie poddawanymi obróbce. w kompozycjach zmieniająsię tylko obrazki, dzięki czemu nie muszę kopiować efektów, wklejać, mieszać na tajmlajnie, tylko poprostu wymieniam klip. z tego względu PRO będzie dla mnie nieprzydatny dopuki nie znajde sposobu na używanie więcej niż jednej ścieżej efektu (jest to bardzo ładnie rozwiązane w programiku chyba edit studio czy jakoś tak).
poza tym obsługa tajmlajnu, ktora miala byc wygodniejsza jak na moj gust taka nie jest. poza tym premiere 6 ma taką ładną cechę, którą cenię, że projekt (projekt.ppj) to tylko jeden pliczek, żadnych tempów i dodatkowych katalogów. podrzucasz kumplowi jeden malutki pliczek i kolega ma kompletny projekt. jest to dla mnie bardzo wygodne i bardzo często z tego korzystam. 6,5 jest schludny, prosty w obsłudze i nie renderuje mi podglądu kiedy nie chcę!! jak chce, to go o to prosze Altem, i to mi wystarcza. szlag mnie trafiał jak liquid narzucał mi swoje widzimisie i kazał czekac podczas edycji na render czegoś, czego wcale nie chciałem oglądać!! a często taka klatka renderowała się ładnych kilkanaście sekund. PRO ma to samo. nie mam zamiaru dostosowywać się do programu, to on powinien się do mnie dostosować.
i jeszcze jedna rzecz, PRO chyba konwertuje dzwiek na 32 bity, tak? po co??
może i ktoś woli 1.5, proszę bardzo, ale dla mnie jest on nieprzydatny mimo zagnieżdżania kompozycji... dla mnie prostota 6,5 jest urzekająca, a poza tym nie jest taki awaryjny! często trzeba poznać jego potrzeby, żeby bez problemu i wydajnie korzystać z 6,5 bez przeinstalowywania systemu przez rok.
co do zrzucania, to ja również korzystałem ze scenalyzera.

pozdrawiam


środa, 15 czerwca 2005, 15:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
No cóż GrassH. każdy kocha swojego misia :)


http://www.minnetonkaaudio.com/products ... erPro.html

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


Ostatnio edytowano środa, 15 czerwca 2005, 18:14 przez TOKKSA, łącznie edytowano 1 raz

środa, 15 czerwca 2005, 18:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL