Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 10:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Edius 3.0 pytania? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 16 października 2003, 14:28
Posty: 136
Post Edius 3.0 pytania?
Witam, po raz kolejny prubuję się przemuc do Ediusa i tak sobie testowo dłuie ostatnio... Mam kilka pytań które mnie nurtują od jakiegoś czasu .. Pierwsze pewnie banalne .. jak zmienić sposób wyświetlania ścieżki video na timeline? chodzi mi dokładnie o to aby klip w całości był wyświetlany w formie thumbnail-sów ... a nie tylko jedna klatka na początku i jedna na końcu. Drugie pytanie, czy jest możliwość zapięcia efektu na całą ścieżkę np. video ? Męczy mnie zakładanie np. tego samego efektu na kilkanaście po sobie następujących ujęć ...
Szukałem po sieci informacji ale jakoś chba nie było mi dane trafić :)
Pozdrawiam.


środa, 20 lipca 2005, 23:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam

1. Nie ma możliwosci takiego wyswietlania klipu na timeline.
2. Zaznacz scieżkę lub interesujace Cie klipy i przeciagnij na nie dowolny efekt.

pozdrawiam
Jacek.


czwartek, 21 lipca 2005, 01:34
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 16 października 2003, 14:28
Posty: 136
Post 
Dzięki za odpowiedź ale chodziło mi w zasadzie o to aby przy założeniu efektu na daną ścieżkę na której jest powiedzmy 100 następujących po sobie ujęć, możliwe było wpływanie na całość przez zmiany tylko w jednym miejscu :) Owszem zaznaczając wszystkie klipy na timeline da się oczywiście założyć na nie jakikolwiek efekt, ale ja przynajmniej mam później kłopot ze zmianą parametrów efektu dla całej ścieżki, muszę to robić dla każdego klipu z osobna :) I jeszcze jedno, jeśli efekt mam już założony np. tak jak wyżej na 100 ujęć, czy istnieje opcja wstawiania klatek kluczowych na całej długości projektu, które definiują mi zmiany w paramatrach danej wtyczki w określinym miejscu timeline-u i czasie ?
Może jestem trochę upierdliwy, ale te problemy mnie w Edziu najbardziej nurtują :)
Pozdrawiam.


czwartek, 21 lipca 2005, 11:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Kopiowanie efektu to ułamek sekundy, a poza tym, przeciez możesz sobie ustawic parametry efektu wcześniej na jednym z klipów i dopiero wtedy go nałożyc na pozostałe.
Co do klatek kluczowych dla całego projektu, to nie ma takiej możliwości i przyznam, że zastanawia mnie sens i potrzeba takiego rozwiazania. Bo to, że nie ma takiej możliwosci, nie znaczy że nie można zrobić tego w inny sposób i szybciej.

pozdrawiam
Jacek.


czwartek, 21 lipca 2005, 17:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post 
no Jacku, bądź konkretny. nie ma takiej możliwości, a to znaczny minus :!:
Cytuj:
jeśli efekt mam już założony np. tak jak wyżej na 100 ujęć, czy istnieje opcja wstawiania klatek kluczowych na całej długości projektu, które definiują mi zmiany w paramatrach danej wtyczki w określinym miejscu timeline-u i czasie ?


też mnie to interesuje. chodzi o coś w stylu adjustment layer. to przyznasz w stosunku do nakładania efektu na wiele klipów znacząco co innego...

pozdrawiam


czwartek, 21 lipca 2005, 18:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 16 października 2003, 14:28
Posty: 136
Post 
Hmmm no tak ale...
Cytuj:
możesz sobie ustawic parametry efektu wcześniej na jednym z klipów i dopiero wtedy go nałożyc na pozostałe
w takim przypadku muszę liczyć się z tym, że w późniejszym czasie w razie gdybym chciał dokonać jakichkolwiek zmian (z autopsji wiem, że przeważnie za każdym razem do takich zmian dochodzi i to niejednokrotnie) będe się musiał szarpać z ręcznym poprawianiem każdego z ujęć z osobna :) a to już raczej do przyjemnych zajęć nie należy... I za to dla Edzia Panowie wielki minus z mojej strony. Druga sprawa dot. klatek kluczowych...
Cytuj:
Co do klatek kluczowych dla całego projektu, to nie ma takiej możliwości i przyznam, że zastanawia mnie sens i potrzeba takiego rozwiazania
mnie bardziej zastanawia Twoje twierdzenie drogi Jacku??? Przykładowo mam klip który ma 30 minut, chcę zapiąć na nim efekt który ma zmieniać się w czasie powiedzmy co 2 sekundy ... Jak to widzisz... Tniemy cały materiał na 2-sekundowe kawałki? To chyba nie będzie szybciej :) Uwież mi, że klatki kluczowe to w zasadzie nie potrzeba a raczej w większości przypadków już bardziej konieczność.
Pozdrawiam.


czwartek, 21 lipca 2005, 21:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Wszystko się zgadza, choc nie do końca się rozumiemy.
Edius nie ma tzw zagnieżdżania w rodzaju "Sequence" w AP Pro.
Mówiąc o efektach masz na myśli filtry, przejscia, czy grupę Keyers (PIP, LUMA itp) tak jest w Ediusie. Każdy z nich ma osobna ściezkę w klipie.

Cytuj:
gdybym chciał dokonać jakichkolwiek zmian (z autopsji wiem, że przeważnie za każdym razem do takich zmian dochodzi i to niejednokrotnie) będe się musiał szarpać z ręcznym poprawianiem każdego z ujęć z osobna


Co najwyżej zaznaczenie i naciśnięcie klawisza kopiowania własciwości efektu. oczywiscie to nie to samo co pojedyncze poprawienie, nie mniej jednak trwa to dla jednego klipu krócej niż sekunda

Cytuj:
Przykładowo mam klip który ma 30 minut, chcę zapiąć na nim efekt który ma zmieniać się w czasie powiedzmy co 2 sekundy ... Jak to widzisz... Tniemy cały materiał na 2-sekundowe kawałki? To chyba nie będzie szybciej

Jasne, że nie będzie. Tylko że wsześniej mowa była o mozliwości zmiany klatek w całym projekcie, nie w jednym klipie.
Według mnie właśnie słabym punktem Ediusa jest ograniczenie lub czasami brak dobrej pracy na klatkach kluczowych, chociaż i z tym można sobie poradzić w inny sposób.
Jak juz wspomniałem wcześniej, rozważyłem "za i przeciw", no i wybrałem "za". Nie robie jednak produkcji, nazwe je nieładnie "efekciarskich" i może dlatego nie odczuwam niedosytu.

"Jak się nie ma, co się lubi.
To się lubi, co się ma"
:)

Pozdrawiam
Jacek.

P.S. I tak nie przesiądę się na nic innego. :wink:


czwartek, 21 lipca 2005, 23:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 16 października 2003, 14:28
Posty: 136
Post 
Dokładnie jest tak jak piszesz... Jak sie nie ma.. i tu mam problem bo posmakowałem wcześniej Vegas-a... Edziu się nijak do jego funkcjonalniości nie umywa :) Nie mówiąc już o jego nieograniczonych praktycznie możliwości ach... Co do Ap Pro to juz dawno dałem sobie OFF :) Jedynym mankamentem Vegas-a w konfrontacji z Edziem jest czas renderingu :( Edziu w tym względzie jest wrecz "boski" ... ale cóż chba wrócę do softu ze stajni Sony :)
Pozdrawiam i dzięki za informacje..


piątek, 22 lipca 2005, 00:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL