Teraz jest sobota, 21 lipca 2018, 15:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Interfejs plaginów do premierki 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3232
Post Interfejs plaginów do premierki
siemanko.

czy ktoś z was/wasz znajomy/wasz(a) sądiad(ka)/ktokolwiek* potrafiłby napisać szkielet do plugina dla premierki? chodziłoby o interpreter skryptu choćby na "symbolicznym" poziomie, podstawę która mogłaby ewoluować. jeśli ktoś dysponuje specyfikacją interfejsu pluginów i/lub* chciałby podjąć wyzwanie, zapewne w ramach open source, to proszę o kontakt. nie jestem biegły w C, programowałem w pascalu i assemblerze, jednak potrafię się przestawić. interesuje mnie możliwość ingerencji w obraz właśnie za pomocą skryptu w stylu javy.

JEŚLI POTRAFISZ W JAKIKOLWIEK SPOSÓB POMÓC STWORZYĆ TAKI PLUGIN, TO ZRÓB TO!!!

wszyscy możemy na tym skorzystać :D

pozdrawiam

* niepotrzebne skreślić

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 26 lipca 2005, 10:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Szkieletu nie trzeba pisać. Adobe udostępnia pod adresem http://partners.adobe.com/public/developer/premiere/devcenter.html SDK (Softwre Developement Kit) do wszystkich wersji Premiere. Dzięki temu mamy już gotowe API adobiego (czyli odpada cała robota z akceptowaniem naszego dzieła przez AP, jego wyglądem, sposobem obsługi) i nie pozostaje nic innego jak zająć się "właściwym" tworzeniem plugina. Co do języka, to C++.


wtorek, 26 lipca 2005, 10:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3232
Post 
aaa no i zależy mi na tym, żeby plugin był również dostępny dla premierki 6...

żeby lepiej zobrazować, chodzi mi o coś w tym stylu, ale bardziej freehand ;)
http://thepluginsite.com/knowhow/ffpg/ffpg.htm#0

w stosunku do tego programiku przydałaby się między innymi dodać funcję wstawiania mediów, wymiane danych z avs, korzystanie z wielu ścieżek itp.
programik jest nierozwijany od bardzo dawna, a szkoda. jeśli ktokolwiek zainteresowałby się projektem to proszę o kontakt.

pozdro

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 26 lipca 2005, 11:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3232
Post 
no to może tak, dwie sprawy.

napewno gdzieś przykryte warstwą kurzu macie stare wersje AP (4, 5). jest tam filter i transition factory. nie pamiętam niestety, czy jest to instalowane dodatkowo lub czy można wyrżnąć plugina i wrzucić do premierki 6. byłbym wdzięczny za kontakt i informacje w tej sprawie.

co do szkieletu pluginu, to chodzi mi nie tyle o przejście z premiere do interpretera, ile o samego interpretera. jeśli zadacie sobie trud i klikniecie linka, którego podałem powyżej, to zobaczycie tam przykładowe skrypty. to powiedzmy "pierwszy krok" który taki interpreter powinien łykać...

wydaje mi się, że to forum jest lekko chybione co do takich przedsięwzięć (chyba coraz bardziej ;) ), no ale spróbować chyba warto... byłbym więc wdzięczny za info o jakims miejscu w sieci, gdzie ludzie są ku temu bardziej sprzyjający...

pozdro

PS. wydaje mi się, że taki plugin to bardzo dobry pomysł, a to dlatego, że w dziwny sposób tak dobrze zapowiadający się sposób podejścia do tematu nagle przestał się rozwijać i zniknął w sieci. czyżby za sprawą korporacji - tak jak nie tępiące się żyletki? :lol:

PS2. mogłem zmienić posta zamiast pisać nowego posta, ale biorę udział w konkursie, więc sami rozumiecie... 8)

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 26 lipca 2005, 18:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
wydaje mi się, że taki plugin to bardzo dobry pomysł, a to dlatego, że w dziwny sposób tak dobrze zapowiadający się sposób podejścia do tematu nagle przestał się rozwijać i zniknął w sieci. czyżby za sprawą korporacji - tak jak nie tępiące się żyletki? :lol:

No ale obecnie mamy SDK i każdy może sobie napisać plugina do praktycznie każdego produktu adobiego. Projekt wymarł, bo SDK daje większe możliwości. Właśnie to jest jedną z przyczyn tak dużej popularności After Effects.


wtorek, 26 lipca 2005, 18:46
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3232
Post 
Odświeżam wątek.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


wtorek, 15 listopada 2005, 02:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL