Teraz jest środa, 21 listopada 2018, 08:15




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy jakość materiału przechwyconego WMM będzie dobra ?? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 17:05
Posty: 10
Post Czy jakość materiału przechwyconego WMM będzie dobra ??
Witam,
Pytanie jak w tytule. Chodzi mi o to, że z niejasnych powodów mój UVS 9 nie współpracuje z kartą firewire. Nie wiem czemu, ale wiesza się po kilku minutach przechwytywania z kamery miniDV.
Dlatego chcę spróbować przechwycić WMM. Czy jakość przechwyconego materiału (bez konwersji) będzie taka jak w przypadku UVS?
Dzięki!


piątek, 11 listopada 2005, 17:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
A-wawa napisał(a):
Czy jakość przechwyconego materiału (bez konwersji) będzie taka jak w przypadku UVS?
Dzięki!

tak

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


Ostatnio edytowano piątek, 11 listopada 2005, 19:57 przez siwyyy77, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 11 listopada 2005, 18:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Wysuwasz niewłaściwe wnioski. Przez te kilka minut gdy zgrywasz materiał z kamery cyfrowej materiał jest przechwytywany. Kamera miniDV i kontroler IEEE 1394 współpracują. Zapewne nie jest to też wina oprogramowania do NLE - Ulead Video Studio. Przyczyn Twojego problemu w tym wypadku może być wiele. Podam przykładowo : niewłączone DMA, brak defragmentacji dysku, niewystarczająca wielkość RAM-u itd. Więc trzeba zacząć najpierw od tego a dopiero potem zmieniać program do NLE. Zaś najlepiej najpierw przynajmniej po części zapoznać się z lekturą Forum.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 11 listopada 2005, 18:34
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 17:05
Posty: 10
Post 
DMA włączone, dysk zdefragmentowany, RAM 512 MB (może to jest problem :roll: ), z lekturą forum zapoznałem się, nie zauważyłem jednak żeby ktoś miał tego typu problem.
Skoro myślisz Marysiu, że to nie wina programu, to dlaczego WMM współpracuje z kamerą bez zarzutu? Ja nie pytałem CZY WMM będzie współpracował, bo on to robi, tylko nie byłem pewien czy otrzymam taki sam materiał jak z UVS.


piątek, 11 listopada 2005, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
A-wawa. Czytać to ja umiem i wiem o co pytałeś. Jeszcze raz podkreślam iż uważam, że nie jest to wina UVS9 o ile jest to orginalny program. Przyczyny szykałbym w optymalizacji systemu i ustawieniach. WMM jest programem z systemu Windows XP i jest innym programem niż UVS.
Nie jest moją intencją jakakolwiek złośliwość ale nie mogę się zgodzić z Twoją argumentacją. Zapewne 512 MB RAM-u jest to wystarczające minimum i tu nie szukałbym przyczyny. Jeśli natomiast WMM spełnia Twoje oczekiwania to pozostałbym przy tym programie. Jeśli natomiast nie - to wybór Ulead Video Studio, pomimo początkowych trudności napewno przyniesie wiele satysfakcji.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


piątek, 11 listopada 2005, 22:47
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 17:05
Posty: 10
Post 
Nie złość się :wink: , po prostu nie wiedziałem już gdzie mam szukać przyczyn. A szkoda mi było kasy którą dałem za UVS (oryginał). Ale już teraz wiem na 100% że to nie UVS, bo WMM wczoraj mi się pierwszy raz zawiesił. Ale w takim razie, jeśli 512 MB RAM wystarczy, to co może być innego? Procek mam szybki (A64 3000+), twardego dysku dużo... :( :(


sobota, 12 listopada 2005, 10:16
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2003, 00:11
Posty: 98
Lokalizacja: Zgierz
Post 
Wypróbuj ten program

Pinnacle STUDIO 9 Trial PL
http://pinnacle.com.pl/index.php?p=pliki#demo

Uaktualnienie do wersji 9.4.3.56 http://www.pinnaclesys.com/SupportFiles ... h9_4_3.exe
http://apps.pinnaclesys.com/SupportFile ... h9_4_3.exe

Pinnacle Studio 9 - instrukcja.pdf
http://www.members.lycos.co.uk/jurasjo/


sobota, 12 listopada 2005, 10:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
A-wawa. Złościć to ja się nie mam o co. Tylko twardo stąpam po ziemi. Nie ma takich sztuczek, że coś nie działa bo nazywa się Ulead Video Studio a jak nazywa się Windows Movie Maker albo Pinnacle Studio to naraz będzie wszystko OK (z całym szacunkiem do wszystkich producentów NLE). Konfiguracja sprzętu, optymalizacja oprogramowania, zapoznanie się z oprogramowaniem - na to nie poświęca się jednego czy dwóch dni. Jeszcze raz podkreślam trochę więcej lektury nie zaszkodzi. Ulead Video Studio to dobry, stabilny i efektywny program do NLE i jak mogę przypuszczać programy konkurencji z tej półki jak np. Pinnacle Studio 10. Przyczyn Twojego problemu może być bardzo wiele, ale jeżeli tylko będę mógł postaram się pomóc. Temat mnie zainteresował. Zacznijmy od tego - napisz dokładnie jaką masz konfigurację sprzętowo-programową Twojego PC-ta.
Myślę, że Koledzy też postarają się włączyć w tą dyskusję.
Pozdrawiam serdecznie : Marian
PS.
Sam używam UVS 8.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 12 listopada 2005, 11:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 2 czerwca 2005, 23:11
Posty: 338
Lokalizacja: Kraków
Post 
Odinstaluj i zainstaluj ponownie UVS...
Straj się zgrywać na czystą partycje, jeśli nie to defragmentacja.

Ja jednak w takiej sytuacji robię format C, nie ukrywajmy to tylko windows :(

_________________
Obrazek
WIDEOFILMOWANIE... PIERWSZE KROKI


sobota, 12 listopada 2005, 11:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Może zaczniemy :
1. aktualizacja sterowników,
2. przy XP było coś z SP2, ale może Ktoś się wypowie bo ja używam W2K,
3. zainstaluj UVS na czystym systemie (jeśli jest możliwość)
4. osobny dysk lub partycja na same pliki wideo (defragmentacja),
5. włączone DMA,
6. minimum 512 MB RAM-u,
7. wyłączony internet, firewall, program antywirusowy i wszystko w tle,
8. NTFS,
To może tak na początek....
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


sobota, 12 listopada 2005, 12:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 17:05
Posty: 10
Post 
OK, konfiguracja kompa: Athlon64 3000+, 512 RAM, płyta MSI K8N Neo, karta Radeon 9600 Pro, HD 200MB, z tego wolne ze 150, Win XP+SP2.
Odnosząc się do "listy Marysia":
1. Zaktualizowałem BIOS, grafiki - jeszcze nie, co jeszcze można zaktualizować?
2. Mam SP2 (nie wiem czy to źle z punktu widzenia UVS, ale nie odinstaluję go, bo więcej by było z tego złego niż dobrego)
3. jak to "na czystym systemie" :roll: Jeśli masz na myśli sam Windows na kompie, to nie ma takiej opcji
4. osobna partycja wchodzi w grę
5. mam włączone "let BIOS select transfer mode" to chyba na jedno wychodzi, tzn DMA jest w takim wypadku włączone
6. Mam
7. wyłączam i zostawiam - bez różnicy
8. Mam
Siwyyy: odinstalowywałem (trudne słowo) UVS - bez zmian


sobota, 12 listopada 2005, 23:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
1. Myslę, że wystarczy,
2. Używam W2K, poczytaj o tym SP2 dla XP bo to może być też
przyczyną, opinie są podzielone, ale jak nie spróbujesz to nie
będziesz wiedział, (lektura Forum),
3. No to nie,
4. No to ją zrób + defragmentacja
5. Nie, Menedżer urządzeń -> Kontrolery IDE ATA/ATAPI -> Podstawowy
kanał IDE -> Właściwości -> Ustawienia zaawansowane,
6. RAM 512 MB - ale jednakowe kości,
7. Nie - musi być wyłączone,
8 NTFS - OK,
Nasuwa mi się takie spostrzeżenie z Twoich wypowiedzi jakbyś chciał żeby to ten program dostosował się do Twojego PC-ta a nie na odwrót. W takim razie Twoja sprawa wygląda na "przypadek nieuleczalny". No ale cóż wiara czyni cuda, może jednak jakaś terapia pomoże. Tak na marginesie to raczej z lekturą Forum też nie jest najlepiej.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


niedziela, 13 listopada 2005, 01:02
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 8 października 2005, 14:43
Posty: 39
Lokalizacja: Tarnow
Post 
sorx niechce mi sie czytac do konca bo spiacy jestem, wiec niewiem czy sie juz uporals z problemem, ale moze to byc wina tego ze niemozesz zapisac na dysku pliku wiekszego niz ilestam GB (ja tak mam, da sie to zmienic) w moim przypadku jest to 18 min DV.


niedziela, 13 listopada 2005, 01:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
Rysh - a jakbyś jednak do końca przeczytał to byś tego postu nie napisał.
Punkt 8. - NTSF,
"ilestam GB" - dokładnie 4 GB,
Dobranoc miłych snów.

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


niedziela, 13 listopada 2005, 01:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 11 listopada 2005, 17:05
Posty: 10
Post 
Witam,
SP2 nie odinstaluje, bo tego akurat jestem pewien, że ze względów bezpieczeństwa powinien być. I już. Nawet wbrew temu, co twierdzą rozmaite internetowe "autorytety", działające najczęściej na systemach z bazaru.
Ustawiłem DMA tak jak polecałeś - jest to "Ultra DMA 5 - Ultra 100", ale jednak chyba jest to to samo, co wybór przez BIOS, bo gdy wtedy robiłem speed test, to pokazywał, że current transfer mode is właśnie UltraDMA5-100.
Mam jednakowe kości RAMu.

Bardzo trafne spostrzeżenie, że chciałbym żeby program dostosował się do mojego PCta. Wybacz, ale nie powinno być na odwrót. Jest to w końcu program DLA MNIE a nie ja dla niego. Jeśli ktoś nie potrafi stworzyć programu pracującego na KAŻDYM !! kompie spełniającym min wymagania sprzętowe, to nie powinien go wypuszczać na rynek.
A tak - strasznie dużo czasu poświęciłem na to g...no. Nie jestem użytkownikiem, którego celem jest siedzenie przy kompie, po to żeby wykonywać czynności których nie byłoby bez kompa. Np. defrag, DMA, szukanie sterowników itp - to mnie NIC nie powinno obchodzić, męczy mnie to i osłabia. Płacę za kompa, za program, za OS - a tu taka muka 8O ??
To tak jakbym kupił samochód za 50 tys i nie mógł wyjeżdżać np. w nocy, bo ten model jest nieprzystosowany do jazdy w nocy (to znaczy, można go sporym nakładem pracy i czasu dostosować :twisted: ).
Sory, ale za taki produkt to ja dziękuję.
Naprawdę jeszcze raz THX za pomoc. Jeszcze nie spróbowałem, ale może Twoje rady coś pomogą. Fajnie by było :lol:


niedziela, 13 listopada 2005, 10:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL