Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 14:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czym przekonwertować 30fps -> 25fps ? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post Czym przekonwertować 30fps -> 25fps ?
Materiał wejściowy: .AVI z aparatu Fuji 7000 - 30 fps, rozdziałka 640x480
Edycja i konwesja tego materiału do 25 fps dla uzyskania np. SVCD PAL w programach Pinnacle lub Ulead Studio, a także VirtualDub, VDM, UMF, NeroVisionEspress i innych (które osobiście próbowałem) powoduje efekt stroboskopu przy odtwarzaniu dynamicznych ujęć. Przypuszczam, że jest to spowodowane usuwaniem co 6-tej ramki przez w/w programy.
Zatem dla uzyskania płynnego ruchu trzeba uprzednio dokonać konwersji fps w czymś, co realizuje tą funkcję z zastosowaniem algorytmów interpolacji, a nie prostego usuwania klatek.
Taki soft Canopus'a lub Fire...[cośtam] kosztuje jednak kilkaset USD. :cry:
Czytałem też - na tym forum notabene - nierozwiniętą wzmiankę o możliwościach AviSynth'a w tym zakresie.
- Tyle wniosków z moich dotyczczasowych eksperymentów i lektury.
Czy ktoś z Was czcigodni koledzy zechce podpowiedzieć jak sobie z tym poradzić ?

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


poniedziałek, 21 listopada 2005, 15:11
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
Nikt nie podzieli się swym doświadczeniem ??? - Nie wierzę.

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


poniedziałek, 28 listopada 2005, 22:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
http://cobraverde.net/Porady/mainconcept_mpeg.htm


poniedziałek, 28 listopada 2005, 22:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
Dzięki jam3 :)
Popróbuję (niestety nie dziś (ach ten brak czasu)) i zdam relację z efektów.
Pozdrawiam

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


wtorek, 29 listopada 2005, 18:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
jam3 napisał(a):
http://cobraverde.net/Porady/mainconcept_mpeg.htm


No niestety - MainConcept MPEG Encoder robi dokładnie to samo, co wymienione w pierwszym poście programy. Po konwersji 30->25 fps powstaje stroboskop w dynamicznych scenach. :(

PROSZĘ O KOLEJNE SUGESTIE

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


piątek, 2 grudnia 2005, 14:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Witam.
Jeśli chcesz mieć płynne odtwarzanie, przejdż na DVD.
Sam to ćwiczyłem i po długich bojach i wielu radach tak zrobiłem.
SVCD nie chodzi płynnie!

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


sobota, 3 grudnia 2005, 18:48
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
switkowski1 napisał(a):
Jeśli chcesz mieć płynne odtwarzanie, przejdż na DVD.
Sam to ćwiczyłem i po długich bojach i wielu radach tak zrobiłem.
SVCD nie chodzi płynnie!

OK - sprawdzę, choć z rezerwą, gdyż:
1. SVCD w 30fps (ten sam materiał bez konwersji fps) rozpoznawane jako NTSC chodzi płynnie. Niestety nie jest odtwarzany przez część naszych odtwarzaczy stacjonarnych z TV.
2. Ten sam materiał przekonwertowany do 25 fps VCD, Divx, Xvid, a nawet bez kompresji zachowuje się zawsze tak samo - stroboskop.
3. Nie zaopatrzyłem się jeszcze w napęd DVD, choć przy obecnych cenach problemem jest raczej brak czasu.

Pytanie: Czy w Twoim przypadku wsadem również były klipy 30fps z aparatu foto?

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


wtorek, 6 grudnia 2005, 22:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Ja ćwiczyłem SVCD pal z pliku wynikowego AVI z MSP7, konwersja w UDVDMF 2.Zarówno w komputerze jaki na odtwatzaczu stacjonarnym przy ruchach kamery - stroboskop.
Być może była to wina MSP7, bo czasem i teraz mam podobne zjawisko nawet na pliku AVI. Muszę odinstalować, oczyścić system i po zaistalowaniu jest dobrze.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


środa, 7 grudnia 2005, 17:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3230
Post 
sprawdź czy masz dobrze ustawioną kolejność pól

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 7 grudnia 2005, 18:17
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
Do switkowskiego:
Jak rozumiem Twój wsad był od razu w 25 fps (PAL) ?

Do GHR:
GrassHoppeR napisał(a):
sprawdź czy masz dobrze ustawioną kolejność pól

czy to podpowiedż dla mnie, czy dla switkowskiego ? Bo jeżeli dla mnie, to:
1. Kolejność pól próbowałem jako pierwszą domniemaną przyczynę - już "wieki" temu.
2. Stroboskop powstaje przy zmianie fps 30->25. Pozostawienie fps bez zmian (30) - wszystko OK. Obie próby przy tej samej kolejności pól (nie zmienianej), co w moim przekonaniu wyklucza przeplot jako przyczynę.

Pytanie : Czy wiesz coś na temat sposobu w jaki dokonywana jest konwersja fps w w/w programach ? - czy moje podejrzenia opisane w 1-szym poście mogą być słuszne ?

Pozdrawiam z szacunkiem.

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


piątek, 9 grudnia 2005, 10:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 3 grudnia 2005, 11:46
Posty: 17
Post 
@zbylan
Oczywiście że jedynym rozwiązaniem jest użycie AviSynth ;) Konwersja jest po prostu rewelacyjna. Avisyntha używałem do konwersji filmikow kreconych kamera NTSC na system PAL. Wykorzystywany jest zaawansowany algorytm interpolacji ruchu, ktory tworzy nowe, pelne klatki, dzieki temu ruch jest plynny.
Będziesz chyba oglądał ten materiał na TV, wiec ja bym proponował konwersje z 30 fps na 50 fps z przeplotem. Chyba ze masz LCD i progresywny odtwarzacz. Jak wroce do domu to postaram sie opisac co i jak zrobic z tym Avisynthem aby zaczelo dzialac.

Pozdrawiam


piątek, 9 grudnia 2005, 11:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 12:43
Posty: 74
Lokalizacja: W-wa
Post 
paviko napisał(a):
Oczywiście że jedynym rozwiązaniem jest użycie AviSynth ;) Konwersja jest po prostu rewelacyjna. ... Jak wroce do domu to postaram sie opisac co i jak zrobic z tym Avisynthem aby zaczelo dzialac.


Dzięki paviko!!! :D

Czekam z niecierpliwością.
Istotnie - zamierzam to odtwarzać na stacjonarce, a oglądać w TV (CRT).
Bardzo Cię proszę o szczegóły, bo moje doświadczenie w AviSynth jest znikome.
Serdeczne Pozdrowienia.

_________________
przepraszam - czy tu biją ?


piątek, 9 grudnia 2005, 12:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3230
Post 
viewtopic.php?t=10686
viewtopic.php?t=13923
(...)

dalej nie szukałem...
konieczne są delikatne poprawki, ale trzeba się zainteresować najpierw :]

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 9 grudnia 2005, 14:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 3 grudnia 2005, 11:46
Posty: 17
Post 
Podane przez GrassHoppeR skrypty nie wykorzystuja interpolacji ruchu, a jedynie mieszanie (blending) sasiednich klatek do utworzenia nowych, co powoduje rozmazanie obrazu. Jest to szybka metoda, ale mozna zrobic to lepiej (i wolniej ;) ).


piątek, 9 grudnia 2005, 15:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
paviko ? ;> czekamy ... :D

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


piątek, 9 grudnia 2005, 17:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 70 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL