Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 11:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 ząbkowane krawędzie 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 20 lutego 2003, 19:19
Posty: 11
Lokalizacja: Szczecin
Post ząbkowane krawędzie
witajcie moi drodzy
może ktoś mi pomoże, bo ja nie wiem o co chodzi
mam kamerke Panasonic DS12. Mój problem jest taki że po zrzucie filmu na dysk poprzez firewire wszystkie krawędzie na filmi sa zabkowane zwłaszcza to widać przy ruchu. Co jest tego powodem?
Próbowałe z rożnymi rozdzielczościami formatami programami i zawsze mam ten problem.
help

_________________
schachcior


wtorek, 11 marca 2003, 18:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Ten problem co ty masz to przeplot, nalerzy go usunąć stosując filtr Deinterlace .(filtr programowy a nie taki nakładany na kamerę), więcej masz w tym wątku:
http://www.forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=1608

Pozatym przeplot przed i po jego usunięciu widac ładnie w przykładach na tej stronie
http://www.100fps.com/

A dokładnie wyjaśniony problem masz tutaj:
http://www.filmsite.art.pl/fs.php?page= ... lot_1.html


wtorek, 11 marca 2003, 20:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
tak tylko wszyscy wyjaśniają na czym polega przeplot a nik nie wyjaśni
jak się go pozbyć z materiału w DV zrzuconego na kompa i skompresowanego do MPG2


niedziela, 23 marca 2003, 16:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
Najlepiej jest usunąc przeplot przed kompresją do MPEG2
Na http://www.100fps.com/ jest powiedziane jak usunąc przeplot za pomoca VirtualDuba, w ciągu 1 minuty znalazłem też sporo artykułów jak to zrobic na http://www.divx.pl .Tylko trzeba chciec i trochę samemu poszukać!!!!!!!!!!!!

W Adobe Premiere w Opcjach "Keyframe and Rendering Options" jest rozwijana lista Field settings i są tam opcje:Upper Field Firs i Lower Field First.Popróbuj z tym może to pomoże. (oczywiście jesli pracujesz na AP)


niedziela, 23 marca 2003, 20:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 kwietnia 2002, 11:32
Posty: 104
Lokalizacja: Warszawa
Post 
zibert napisał(a):
tak tylko wszyscy wyjaśniają na czym polega przeplot a nik nie wyjaśni
jak się go pozbyć z materiału w DV zrzuconego na kompa i skompresowanego do MPG2


Skoro kompresujesz do MPEG2 to przypuszczam, ze zamierzasz pobawić się w nagrywanie DVD, a co za tym idzie oglądać film na zwykłym TV a nie monitorze PC.

Jeżeli tak, to nie ma co się martwić przeplotem (lepiej zostawić jak jest), na telewizorze będzie OK.


poniedziałek, 24 marca 2003, 20:04
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL