Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 22:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Windows XP Home z SP2 , czy obsługuje procesory dual core np 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post Windows XP Home z SP2 , czy obsługuje procesory dual core np
jak w temacie

czy trzeba przejść na XP prof.


piątek, 10 marca 2006, 20:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Hej

Procesory dual core intela są już 64bitowe, Winzgroza xp zarówno home jak i pro jest 32 bitowa.
Potrzebny jest ten nowszy łindołs.

pod linuxem wszystko dziarsko działa ;)

Pozdrawiam


piątek, 10 marca 2006, 21:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 grudnia 2005, 20:44
Posty: 340
Post 
Muchomor napisał(a):
Hej

Procesory dual core intela są już 64bitowe, Winzgroza xp zarówno home jak i pro jest 32 bitowa.
Potrzebny jest ten nowszy łindołs.

pod linuxem wszystko dziarsko działa ;)

Pozdrawiam


Z całym szacunkiem Muchomor ale co ty piszesz za bzdury. Chcesz powiedzieć że procki 64 bitowe nie obsługują systemów 32 bit 8O .

P.S.
Home obsługuje DualCore.

Pozdawiam


Ostatnio edytowano sobota, 11 marca 2006, 10:48 przez Dredas, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 10 marca 2006, 23:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 22 września 2005, 15:55
Posty: 51
Post 
Procesory dwurdzeniowe 64bit (Intela i AMD) są kontatybilne z 32bit (oba mają jednostkę tłumaczącą) więc intalacja XP home czy profesional nie jest problemem, oprócz tego już XP Home wspierał HT (czyli symulację dwuprocesorowości), stąd z dwurdzeniowcem nie będzie problemów.

Jeżeli chodzi o 64bit - to z reguły te procesory są wolnielsze w 32bit aplikacjach ze względu na jednoskę tłumaczącą (moduł WOW32), która dopełnia do 64b. Prawdziwą moc pokazują dopiero w systemach 64bit z aplikacjami optymalizowanymi pod 64. - Jest Windows XP 64bit - i wszystko byłoby pięknie gdyby nie ciągłe braki w sterownikach (można instalować TYLKO wersje 64bit) i tym że niektóre programy nie działają pod WIN 64.

Co do dwuprocesorowości - to pomaga jeśli "coś" jeszcze pracuje w tle - no chyba że aplikacja została napisana pod kątem multiThreadingu a to co innego - niestety niektóre programy już mają problem przy włączonym HT (o czym było już poruszane na tym forum) i nigdy nie wiadomo jak wypadną przy dualCore.

64bit i wielordzeniowość to oczywiście przyszłość - ja tylko czekam aż ktoś ją za mnie przetestuje....


sobota, 11 marca 2006, 10:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 26 czerwca 2005, 18:45
Posty: 30
Lokalizacja: Pilica
Post 
widzisz Dredas tak sie sklada ze Home nie obsluguje Dual Core,ale oczywiscie nie ma problemu z postawieniem takiego systemu na Dual core tyle ze bedzie on traktowany jak jednordzeniowiec,na procesorze 64 Bitowym nie mozna postawic 32 Bitowego systemu to jasne, mylicie procesory 32 bitowe z rozszezeniem EMT 64 bit z procesorami 64 bitowymi a to subtelna roznica


sobota, 11 marca 2006, 12:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
nie, chodzi o to, że nie działa tak wydajnie jak pod łinzgrozą 64 bit, po prostu 32 bitowe okienka nie aresują całego procesora

pozdrawiam


sobota, 11 marca 2006, 13:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Maro' napisał(a):
widzisz Dredas tak sie sklada ze Home nie obsluguje Dual Core,ale oczywiscie nie ma problemu z postawieniem takiego systemu na Dual core tyle ze bedzie on traktowany jak jednordzeniowiec,na procesorze 64 Bitowym nie mozna postawic 32 Bitowego systemu to jasne, mylicie procesory 32 bitowe z rozszezeniem EMT 64 bit z procesorami 64 bitowymi a to subtelna roznica


Widzisz Maro tak się składa, że bzdury gadasz... jak czegoś nie wiesz i tylko o tym słyszałeś / czytałeś to lepiej nie pisz bo wprowadzasz ludzi w błąd :!: :evil: Słowa te piszę z maszyny uzbrojonej w AMD X2 i Win XP Home PL :!: Dodam tylko, że soft obsługujący wielowątkowość wykorzystuje oba rdzenie mojego CPU.

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


sobota, 11 marca 2006, 18:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
Microsoft jasno i konkretnie podaje,że Win XP Home Edition NIE obsługuje platform dwuprocesorowych.


niedziela, 12 marca 2006, 03:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
locoloco napisał(a):
Microsoft jasno i konkretnie podaje,że Win XP Home Edition NIE obsługuje platform dwuprocesorowych.


Święte słowa. Nie czujesz różnicy między platformą dwuprocesorową, a dwurdzeniową :?: 8)

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


niedziela, 12 marca 2006, 23:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 24 marca 2006, 17:43
Posty: 5
Lokalizacja: Olsztyn
Post 
Chciałem jeszcze dodać, że wyszła specjalna edycja Windowsa XP Prof. 64 bitowa.


niedziela, 26 marca 2006, 09:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 21:45
Posty: 117
Lokalizacja: Polska
Post 
Mój Windows XP Home obsługuje Procesor DWURDZENIOWY ,

ale nie obsługuje dwóch procesorów,

i ty mylą się pojęcia co niektórym

Windows profesional obsługuje dwa procesory , więc jak założysz dwa dwurdzeniowe to masz w Proferssional cztery rdzenie

Home obsługuje jeden procesor , więc jak założysz dwa dwurdzeniowe do będą widziane jako jeden dwurdzeniowy

różnica mięcy Home a Professiona jest taka że Home może chodzić z jednym procesorem a prof z dwuma, ale to jest tak że masz po dwa niezależne sloty na procesor na płycie ,

a w większości jest tylko jeden slot na płycie , druga wersja do Xeony i takie tam platrofmy sewerowe,

Więc Home i Prof tak samo widzą procesor np Pentium D , i nie ma żadnej róznicy



jak by co to info do Microsoft 0801 308 801 potem 2


wtorek, 18 kwietnia 2006, 08:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL