Teraz jest środa, 18 lipca 2018, 22:23




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 JAk się bozbyć paska na dole ekranu???? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 lutego 2006, 18:02
Posty: 20
Post JAk się bozbyć paska na dole ekranu????
Witam. Mam taki problem. Otórz zgrywam do komputera poprzez kamerę DV dokładnie Samsung VP-DV23i materiał z VHS. Wszystko idzie pięknie, obraz jest jak na przechwycony z VHS dobry. Ale gdy oddwarzam to co przechwyciłem, za każdym razem na dole ekranu z filmem jest taki cieniutki zniekształcony pasek. Pracuję na programie Ulead Video Studio 9. W jaki sposób mogę się pozbyć tego trochę denerwującego paska?


piątek, 31 marca 2006, 22:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 14:58
Posty: 98
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Zrób maskę np. w szopie (2 czarne paski na dole i u góry ekranu) i nałóż potem na swój film.
aha.. problem występuje tylko na monitorze, na TV tego nie widać.. Też tak miałem :)

_________________
Pozdrawiam
Witek Knapik


sobota, 1 kwietnia 2006, 00:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 lutego 2006, 18:02
Posty: 20
Post 
dzięki ale już to wybadałem. w ulead video studio 9 poprostu skożystałem z opcji zniekształć obrac i go trochę powiększyłem tak że ten załąmany pasek jest poprostu nie widoczny na ekranie :) Też sposób co?


sobota, 1 kwietnia 2006, 12:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 12:59
Posty: 65
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Wybrałeś najgorszy z możliwych...ale to Twój wybór.
Knapik dobrze Ci radził.


sobota, 1 kwietnia 2006, 13:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 1 lutego 2006, 18:02
Posty: 20
Post 
To znaczy dlaczego wybrałem najgorzej??? Ja jestem zielony w tych sprawach a filmuję tylko dla rozrywki amatorsko. Czy przez to co zrobiłem ucierpi jakość filmu??


sobota, 1 kwietnia 2006, 14:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 20 czerwca 2004, 12:59
Posty: 65
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Tak---Cropping(który zrobiłeś) pogarsza jakość obrazu,oraz wydłuża czas kompresji.Pozdrawiam......


sobota, 1 kwietnia 2006, 14:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 1 kwietnia 2006, 20:48
Posty: 2
Lokalizacja: BYDGOSZCZ
Post 
Knapik ma racje ze w wyjsciowym monitorze tego nie widac wiec sie tym nie przejmoj, a Wideomaniak tez mowiac ze wybrales najgorszy wariant. Po prostu to zostaw zaufaj ze na odgladzie tego nie bedzie widac.

_________________
MAVERICK


niedziela, 2 kwietnia 2006, 11:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Do tej pory korzystałem z croppingu i było ok. Spróbowałem wstawić maskę z kreską na dole w AP 6.5 - porażka totalna. szybkość renderowania 1 ramka na sek. Coś zrobiłem nie tak? Maskę wykonałem w Corelu Photopaint, zapisałem jako BMP i wstawiłem na 3-cię ścieżkę, ustawiając przeżroczystość. Dodam że po usunięciu maski, szybkość renderowania wróciła do normy.

Proszę o poradę
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


wtorek, 4 kwietnia 2006, 21:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL