Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 12:32




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Jaki wybrać pogram bo windows movi maker jest chyba do bani 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 5 maja 2006, 09:58
Posty: 16
Lokalizacja: lubuskie
Post Jaki wybrać pogram bo windows movi maker jest chyba do bani
Witam
od pewnego czasy miotam się ze zgraniem filmu przez dv i komputer na DVD
film zrobiony w Windows Movi Maker za nic w świecie nie mogę zapisaćw przyzwoitej jakości. Program ten zreszta zapisuje chyba tylko dyski CD R. DVD wcale nie przyjmuje a moje próby z CD R kończyły sie klapą . Nawet kiedy po przeszukaniu forum dowiedziałem się że powinienem zgrywać na płyte w rozdzielczość na 700x500 i tak było do d.. Nie mogę znaleść funkcji przestawiania na MPEG 2 a to chyba powinienem zrobić.
Co za tym idzie poradzono mi aby olać movi maker i zaoptrzyć się w pinnacle studio 9.
Słyszłem że jest super.
Moje pytanie brzmi co jeszcze warto kupić do zastosowań amatorskich i raczej do ceny w której kupie pinnacle studio 9 ?


wtorek, 9 maja 2006, 00:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
tomasz M napisał(a):
Co za tym idzie poradzono mi aby olać movi maker i zaoptrzyć się w pinnacle studio 9.
Słyszłem że jest super


Do super, to mu trochę jescze brakuje :lol:
Jak przeglądniesz forum, to zapewne zauważysz ile jest postów "ratunku! Pinacle mi się wiesza"
Swego czasu w MM był UleadVideoStudio 8.0 w ojczystym języku za 189PLN.
Sam używam UVS 8.0 i jak do tej pory nie miałem problemu ze stabilnością tego programu. Na moje potrzeby jest aż za dobry!

Pozdrawiam

_________________
NV-GS75; FS Amilo Pro V7010; UVS 8.0


wtorek, 9 maja 2006, 11:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 5 maja 2006, 09:58
Posty: 16
Lokalizacja: lubuskie
Post 
czyli sugerujesz ża może lepiej UleadVideoStudio 8.0 ?
Ja sam juz nie wiem. Próbuje od jakiegoś czasu poradzić sobie z movi maker i dostaje spazmów . Obawiam się że jakiego nie kupie to i tak doprowadzi mnie w którymś momencie do białej gorączki.
Puki co ściągne sobe pinnacle 9 wersje demonstracyjną jak sobie dam rade to o.k. a jak nie to ładuje kamere pod magnetowid i dalej "epoka kamienia łupanego" w zakresie zgrywania filmow.

[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 1:03 pm ]
A podpowiedz mi jeszcze jak wygląda sytuacja w programie UleadVideoStudio ze zgrywaniem materiału w formacie DV z kompa na płyte DVD z jednoczesną (jak to nazwać ?) zmianą kompresji do MPEG2 a zarazem zwiększeniem rozdzielczści. (chyba nie zamotałem za mocno)
Głównie właśnie z tym mam ciągły problem i juz mnie ... trafia .
Nie moge przegrać materiału z jakością w której da sie go oglądać


wtorek, 9 maja 2006, 11:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
To moze od początku:
1. Film zgrywasz z kamery na PC w formacie avi (oczywiście przy pomcy FireWire). 1 godz filmu zajmie Ci wtedy ok 13GB na HD
2. Wprogramie edycyjnym robisz różne ciekawe, bądź mniej ciekawe rzeczy jak przycinanie, obcinanie, wstawianie efektów, napisów, dźwięku itd
3. Gdy masz już gotowy materiał, tworzysz sobie menu.
4. Kolejny krok to ewentualny wybór kodeka, który zajmię się należytą kompresją do MPEG2, wybór kodowania dźwięku (np stereo, przestrzenny itp) i przedewszystkim wybór odpowiedniego BITRATE z jakim nagrasz płytę dvd. Czym większy ten BITRATE to jakość nagrania lepsza (np bitrate ok 8000kbps to ok 1 godz filmu na dvd)
5. Następnie przeprowadzasz konwersję avi :arrow: mpeg2
6. Nagrywasz płytę dvd
7. Katujesz innych swoją twórczością na ekranie tv :lol:

Opis w wielkim skrócie, bo można na ten temat napisać książkę (co zresztą się czyni)

Pozdrawiam :D

[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 3:46 pm ]
Co ty z tą rozdzielczością?
Rozdzielczości się nie zmienia.
PAL ma 720x576 i niech tak zostanie :!:
NTSC ma 720x480 i niech go ..... trafii :!:

No chyba, że masz nagranie w NTSC i chcesz zrobić PAL, ale to już inna bajka :D

_________________
NV-GS75; FS Amilo Pro V7010; UVS 8.0


wtorek, 9 maja 2006, 14:41
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 5 maja 2006, 09:58
Posty: 16
Lokalizacja: lubuskie
Post 
No to od początku.
ad 1.
Zgadza się
ad. 2
Zgadza się
ad. 3
Hmm... Jakie menu ?
ad. 4
Właśnioe z tym kodekiem jest problem. W movi maker nie mogę sobie poradzić aby doprowadzić film do postaci MPEG 2
Ponadto myślałem że kiedy już jest w mpeg 2 to i z wizją i fonią jest wszystko o.k.
Jeśli chodzi o BITRATE to też nie byłem świadom iż należy coś takiego zrobić (Zielony jestem jak szczypior na wiosne)
ad. 5
J.W. czyli nie potrafie ( w movi maker ) przeprowadzić tej konwersji.
ad. 6
To mi się udaje ale własnie z fatalnym skutkiem z uwagi na brak wiedzy w zakresie mpeg2
ad. 7
tego jeszcze nie próbowałem - nikt by nie przeżył :D

Z tą rozdzielczością to miałem na myśli właśnie konwersje do postaci mpeg 2 (czyli jak się domyślam) DVD
Nagranie jest 100 % w pal - to wiem

[ Dodano: Wto Maj 09, 2006 4:58 pm ]
I jeszcze jedno
- czy UVS 8.0 lub 9.0 przeprowadza procedure od punktu 3 do 5 jakoś tak automatycznie (opcja w menu programu) czy trzeba to wszystko robić na piechote, szukać, kombinować...


wtorek, 9 maja 2006, 15:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 13 maja 2005, 10:49
Posty: 336
Lokalizacja: Kraków
Post 
Menu - np lista dań w karcie, np lista filmów na płycie dvd!

Pkt. 3 nie boli, trzeba spróbować
Pkt. 4 też nie jest filozofią
Pkt. 5 i 6 idą automatem
Pkt. 7 konicznie należy znaleźć delikwentów z rowiniętym zmysłem cierpliwości

Trzeba spróbować. Jeśli masz Nero, to prostszego programu nie widziałem!

_________________
NV-GS75; FS Amilo Pro V7010; UVS 8.0


wtorek, 9 maja 2006, 16:46
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 5 maja 2006, 09:58
Posty: 16
Lokalizacja: lubuskie
Post 
Cóż chy6ba w takim razie warto próbować ale najpierw trzeba wydać pare zł. np tutaj chyba dobra cen

http://www.allegro.pl/item101548792_ule ... l_ac3.html

, dzwoniłem facet twierdzi że pełna wersja, wszystko po polsku , czytać umiem więc chyba kupie i zobaczę co będzie

A wracając do tego "menu"
Robi się to dopiero kiedy wgrywam na tą samą płyte drugi lub kolejny film , tak ?


wtorek, 9 maja 2006, 16:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Jeśli nie chcesz za dużo kombinować z efektami /poza cięciami/ to proponuję http://www.ulead.com/dmf/runme.htm za DARMO 30-dniowa wersja, w pełni wartościowa, w której zrobisz wszystko od a do z czyli od zrzutu materiału poprzez MENU :D po wypalenie DVD. :D :wink:


Ostatnio edytowano wtorek, 9 maja 2006, 17:45 przez Mietek, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 9 maja 2006, 17:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 5 maja 2006, 09:58
Posty: 16
Lokalizacja: lubuskie
Post 
To ciekawa propozycja
Ale zamierzam tan z allegro chyba też warto kupić ?


wtorek, 9 maja 2006, 17:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Jeśli masz za dużo kasy :D :D ja bym najpierw wypróbował Uleada a dopiero później decydował. 8)
Ale to twoja kasa :wink:


wtorek, 9 maja 2006, 17:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 5 maja 2006, 09:58
Posty: 16
Lokalizacja: lubuskie
Post 
Z kasą cięko, ale jestem juz tak zdeterminowany a zarazem wkurzony dotychczasowymi pracami z kamerą i komp-em że ......
A ponadto, z racji tego że jestem laikiem w tych kwestiach, dla mnie waże jest aby program był po polsku - to jest chyba priorytet


wtorek, 9 maja 2006, 17:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 4 maja 2006, 17:25
Posty: 4
Post Movie Maker to proste !
1. Zgrywasz film z kamery przez Movie Makera /importuj obraz czy jakoś tak/
2. Montujesz go: przejścia, podkład muzyczny itp.
3. Zapisujesz projekt na dysku a potem film/zapisz plik filmowy/. Będzie to format wmv. Może to potrwać nawet dłużej niż 1h, zależy to od mocy Twojego komputera. Zapisz go jako "plik wideo najwyższej jakości (PAL).Rozdzielczość PAL to 720x576.
4. Wstawiasz ten film do programu Ulead Video Studio lub Nero Vision Express. Tam robisz
menu filmu, a następnie zapisujesz film jako dvd. Po wypaleniu odpal film, powinno być ok. Ja tak robiłem i było wporzo.


środa, 10 maja 2006, 19:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 5 lutego 2006, 19:52
Posty: 323
Post 
tomasz M napisał(a):
Z kasą cięko, ale jestem juz tak zdeterminowany a zarazem wkurzony dotychczasowymi pracami z kamerą i komp-em że ......
A ponadto, z racji tego że jestem laikiem w tych kwestiach, dla mnie waże jest aby program był po polsku - to jest chyba priorytet


w czasach jakich zyjemy nie znac angielskiego to wstyd :wink:

Tak btw. pytanie bo mam Pinnacle.Studio.Plus.v10.5.1.Titanium.Edition.Multilanguage i ta wersja tez sie wiesza czy nie ?


środa, 10 maja 2006, 21:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 12 marca 2006, 00:58
Posty: 12
Lokalizacja: Piotrków
Post 
No to może ja podpowiem z innej strony...
A takiego poniekąd popularnego programu typu NERO 6 lub NERO 7 to czasem nie ma w kompie?
Jeśli jest takie NERO to masz w nim wszystko czego potrzebujesz - podłączasz kamerkę pod kompa włączasz NERO przechodzisz w zakładkę Zdjęcia i video i prowadzi cie programik za rączkę tak, że już prościej się nie da (i wszyćko po naszemu). No jeśli NERO nie posiadasz a np planujesz zakup DVD RW do kompa to wybierz jakiś napęd za 150-170zł i sprawdź czy jest dołączone gratis oprogramowanie NERO (będzie miniumum wersja 6.6 a to już do wszystkiego wystarczy) i na pewno nie będziesz miał już problemu z wypaleniem czegokolwiek na DVD z kamery (nero możesz nawet włączyć funkcję nagrywania w locie na DVD bezpośrednio z kamerki (o ile masz mocnego kompa) jeśli słaby to będzie sobie buforował na dysku to z czym nie nadąży.
Tak więc jeśli nie ma jeszcze NERO to za 150zł możesz mieć i program w ojczystym języku i napęd DVD RW

_________________
Dwuobiektywowy Sharp, Sony 720 z 4`ekranem


środa, 10 maja 2006, 21:47
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: piątek, 5 maja 2006, 09:58
Posty: 16
Lokalizacja: lubuskie
Post 
No Panowie dziekiza wszystkie rady i podpowiedzi
Dokonałem zakupu VideoStudio 9 a więc mam nadzieje że moje klopty sie skończyły.
Pobawie sie troche i dam znać "co jak i dlaczego" podziele sie gorącymi opiniami o programie a w razie jakiś kłopotów rzuce temacik na forum
Pozdrawiam wszystkich


czwartek, 11 maja 2006, 07:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL