Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 10:28




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 AVID 7 vs Adobe??? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 18:50
Posty: 66
Post AVID 7 vs Adobe???
Mam pytanko do użytowników w/w programów o wypowiedzi za i przeciw...
Takie porównania są potrzebne :)
Do dzieła!


piątek, 16 czerwca 2006, 00:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 18:50
Posty: 251
Post 
Takie porównania zwykle wywołują bezsensowne bicie piany.
Poza ty napisz może wyraźnie, że chodzi ci o Avid Liquid (czyli do niedawna Pinnacle Liquid), żeby nie wprowadzać ludzi w błąd.

_________________
http://www.art-fx.eu


piątek, 16 czerwca 2006, 01:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 21:21
Posty: 343
Lokalizacja: Poznań
Post 
Używam obu produktów... przy czym LE posiadam w wersji 6.1 (7.1 tak naprawdę niewiele zmienia), natomiast AP w wersji Pro 1.5.
Powiem tak... pracowałem najpierw na LE... później kupiłem AP i... tragedia... jakie to nieporęczne, ten interfejs - tragiczny... jednak z czasem wszystko się unormowało. Da się pracować w AP. Na dzień dzisiejszy uważam, że na każdym z tych softów można pracować i jest to tylko i wyłącznie kwestią przyzwyczajenia. Możliwości obu produktów w najnowszych wersjach (LE 7.1 vs. APP2) są bardzo zbliżone. To co z pewnością na pierwszy rzut oka przemawia na korzyść LE to cena. To co na pierwszy rzut oka przemawia na korzyść AP to integracja z AE, PS'em czy też Encore i Audition. Co mnie drażni w LE i dlaczego w ogóle kupiłem pakiet Adoba? Authoring DVD - w LE jest bardzo słaby, ubogi wręcz... i choć w zasadzie da zrobić się wszystko co jest potrzebne by finalny prdukt (płyta DVD) był przyzwoitej jakości, to jednak gdy spróbujesz odtworzyć utworzoną w LE płytkę DVD (w formacie 16:9) na poczciwym TV formatu 4:3 zniechęcisz się. LE nie tworzy poprawnie menu. Tzn. menu w formacie 16:9 "rozjeżdża się" na TV formatu 4:3. Nie wygląda to dobrze zwłaszcza gdy robi się coś dla klienta i bierze za to pieniądze. "Działka" audio w LE jest zacznie gorsza niż w AP. Coś takiego jak grupy (czego często używam) powoduje, że dźwięku nie daje się słuchać - powstają kilkudziesięcio milisekundowe przesunięcia pomiędzy ścieżkami audio. W LE brak jest możliwości zapięcia filtrów/efektów na mastera. Idąc dalej bardzo brakuje mi możliwości zapięcia filtrów/pluginów, produkowanych dla AE, a działających bez problemu w AP. Można to wprawdzie obejść (kupując Boris'a) ale mnie takie rozwiązanie nie satysfakcjonuje chociażby ze względu na cenę. Co wskażę na plus LE w odniesieniu do AP? Na pewno domyślna klawiszologia/możliwość edycji bez użycia myszy. Na pewno dynamiczną zmianę tempa i jakość zwolnionego tempa, na pewno rendering w tle, na pewno tryb multicam, na pewno wykorzystanie potencjału karty graficznej... dalej... mnogość akceptowalnych formatów wejściowych, edycja mpg na timeline, możliwość mieszania formatów na tym samym timeline, wbudowany kodek Dolby Digital (ale tylko do czasu gdy nie potrzebujesz zrobić czegoś poważniejszego i oficjalnie sygnować swych produkcji znakiem firmowym Dolby Laboratories - tu spotka Cię niemiłe rozczarowanie). Jest jeszcze wiele, wiele aspektów, których nie poruszyłem, ale postaram się wrócić do tego porównania. Chwilowo to tyle - posta jeszcze rozwinę w przyszłości więc... stay tuned :)

P.S. Gdyby authoring DVD w formacie 16:9 nie kulał tak w LE i gdyby LE akceptowało wtyczki z AE to wróciłbym do LE... a tak... pewne rzeczy robię w LE, a inne w AP. :D

_________________
Pozdrawiam Richi_TDI


piątek, 16 czerwca 2006, 08:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 2 czerwca 2006, 18:50
Posty: 66
Post 
Dzięki Richi_TDI za wyczerpującą wypowiedź...


piątek, 16 czerwca 2006, 09:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 21 czerwca 2006, 15:21
Posty: 61
Post 
Richi_TDI napisał(a):
Co wskażę na plus LE w odniesieniu do AP? edycja mpg na timeline, możliwość mieszania formatów na tym samym timeline,


Moment. A w Premiere nie mozna edytowac mpg na timeline? Mozna. Bez zadnych problemow. Jedynie przy pierwszym ich wczytaniu trzeba poczekac, az program sobie mpg-a pouklada (trwa to dosyc dlugo, ale pozniej poruszasz sie po klipie bez problemow, tniesz, przesuwasz, nakladasz przejscia itp). Formaty tez mieszam bez problemow... W Premiere po pierwszym uruchomieniu trwalo kilka minut, i juz skladalem cos tam na timeline, a jak na probe zazucilem Avida, to po dwoch godzinach sleczenia w helpie nadal nie wiem, gdzie zaimportowac klip.

_________________
Pozdrawiam.
Amorek.


niedziela, 25 czerwca 2006, 18:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL