Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 05:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 VirtualDub a dv? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post VirtualDub a dv?
Witam
Probowałem otworzyc w virtualdubie plik dv ale pojawil sie komunikat o braku odpowiedniego kodeka. Jaki kodek jest potrzebny i czy nalezy go zainstalowac w katalogu gdzie jest virtualdub?
Mam tez pytanie czy ten programik potrafi usuwac przeplot . Jesli tak to jak sie to robi.
pozdrawiam Oskar


wtorek, 25 marca 2003, 18:31
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 22 stycznia 2003, 14:05
Posty: 49
Lokalizacja: Poznań
Post 
ściągnij sobie konwerter z DV1 na DV2 i VDub sobie poradzi. Programik ma kilkadziesiąt kilo i działa szybko:
Ulead DV Conv
Wtedy bedziesz mógł otworzyć go w VDubie. O ile pamiętam w VDubie mozesz wybrać filtr deinterlace czy jakoś tak i usunąć przeplot w trakcie kompresji.

_________________
Pozdrówka
qazy
--------------------------------------------------------


środa, 26 marca 2003, 09:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 13 czerwca 2003, 01:06
Posty: 8
Post i codec
zainstalowanie codec'a DV do odpalenia tez jest konieczne w niektorych przypadkach


sobota, 14 czerwca 2003, 00:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 23 stycznia 2003, 07:05
Posty: 55
Lokalizacja: Wielkopolska
Post 
Dzięki qazy! Ten konwerter jest tym czego potrzebuję! Bardzo mi pomógł! :lol:


niedziela, 22 czerwca 2003, 08:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Co do usuwania przeplotu w VD to najlepszym sposobem będzie rozdzielenie klatek na dwa pola i zapisanie filmu z prędkością 50 klatek/sekundę
Jak nie bedziesz wiedział jak to zrobić to napisz.


środa, 2 lipca 2003, 11:09
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post przeplot
MIKI napisz jak to zrobić!


środa, 2 lipca 2003, 23:08
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Potrzebny będzie program AviSynth - Zainstaluj go
Potrzebny jest filtr do VD o nazwie "Field Bob" powinien być w standartowej wersji

Otwieramy notatnik i wpisujemy formułkę:

AVISource("X.avi")
separatefields

X - oznacza nazwę pliku wideo który chcesz skompresować (Wpisać nazwę zamiast X)
Zapisujemy plik z notatnika pod rozszerzeniem (X.avs) Np. Film.avs
(Zapisujemy w tym samym katalogu co film)

Otwieramy VD - Open video file zamist pliku filmowego otwórz plik avs
Jeżeli nie wyskoczyły żadne błędy to Video - Filter - Add otwórz filtr "Field bob" i zaznaczyć:
w polu Even field - qarter scanline down
a wpolu Odd field - qarter scanline up

Otrzymasz rozdzielczość 576x288 można zmienić to filtrem "resize" ja robię 640x480

Następnie ustwienie kompresji audio i video
I to koniec zapisujemy "Save avi"
Napisz jak efekty wizualne i przeplot


czwartek, 3 lipca 2003, 07:26
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL