Teraz jest wtorek, 20 listopada 2018, 23:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Kłopot z Movie Maker 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Kłopot z Movie Maker
Eeech już mnie włosy bolą od tego... Mam naprawde mocny komputer (Athlon 3,5Ghz, 1G RAM, 250MB na twardym)a mimo to Movie Maker ciagle mi się wiesza... Kiedy resetuje to komeda w "MENADŻER ZADAŃ" brzmi "program uruchomiony" :? Czy można jakoś poprawić stabilność tego programu?
I jeszcze jedno... przy niektórych dołączonych MP3 do projektu ciężko dopasować obraz do rytmu muzyki bo... na któykolwiek fragment projektu nie klikne tam zaczyna mi się utwór :? Jeżeli puszczam od początku rozpoczecia utworu to jest OK, wystarczy że się zatrzymam, albo skocze do przodu... to znowu wszystko sie rozjeżdża...
Czy wiecie może w czym tkwi problem? Przepraszam że pytam o tak banalny program... ale to moje "mleko" w meandrach montażu.

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 17 sierpnia 2006, 09:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Nigdy nie miałem kłopotów ze stabilnością tego programu, więc przyczyn szukaj raczej w systemie (częsta defragmentacja, najnowsze stery, brak "śmieci", itp.). Nie wiem jakiej wersji używasz, ale dobrze jest też dokonać aktualizacji oprogramowania. To tyle na początek... :?


czwartek, 17 sierpnia 2006, 10:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Dzieki Smyczyk za zainteresowanie. Z tego co wiem, to są dwie wersje Movie Maker'a. Mam najnowszego XP więc pewnie jest to MM drugiej edycji...(nie wiem za bardzo jak to rozpoznać-nie ma nazwy "MOVIE MAKER 2" :roll: Na starym PC też mialem ten program i mial (odrobine) inna szate graficzną (przynajmniej takie jest moje wrażenie) :roll: i też się ciągle wieszał... aż w końcu PRZESTAł DZIAłAĆ!! Znajomy informatyk powiedzial mi że to wina słabego procka (1.2 Duron i jak chce się bawić obróbke filmów to potrzebuje znacznie lepszego sprzętu)- a że chce się "bawić" to rady posłuchałem. Teraz wszystko chodzi ładnie, płynnie... tylko że też się CIĄGLE WIESZA! :( nie mam żadnych wirusów (nie jest nawet podłączony do internetu).... nie jest wogóle obciązony jakimiś grami albo innymi duperelami - KOMPUTER UŻYWAM TYLKO I WYłĄCZNIE DO NAUKI MONTAŻU ... tak jak chyba być powinno-- przepraszam za tą pisanine ale nie wiem co robić?

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 12:14 pm ]
... no i oczywiście to rozjeżdżanie klipów i muzyki... nie wiem za bardzo jak to opisać w proste słowa... może ktoś też miał takie problemy? A może to wina utworów? Na jednych się rozjeżdża, a wrzuce inny - i już jest dobrze. Nie było by tematu, gdyby problem nie dotyczył blisko 40% utworów które mam w bibliotece... :| Póżniej jest tak że nie dodaje utworu który chce... a ten który musze :? to totalna kicha...

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 17 sierpnia 2006, 11:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4562
Lokalizacja: Tczew
Post 
Tu: LINK sugerują pobranie SP2 do najnowszej wersji WMM.
Chociaż najnowszy XP powinien go zawierać?

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 17 sierpnia 2006, 11:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
hmmm nie da się pobrać...

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 1:10 pm ]
OK... znalazłem na dobreprogramy.pl -- co zawiera ten Service Pack2 ?? To dosyć pojemny plik- czy przed jego instalacją bedę musiał wyrzucić MM którego mam na dysku? czy też ten plik sam wszystko zaktualizuje? Może ktoś już robił taką operacje ?? :?:

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 17 sierpnia 2006, 11:58
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4562
Lokalizacja: Tczew
Post 
redbull napisał(a):

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 1:10 pm ]
OK... znalazłem na dobreprogramy.pl -- co zawiera ten Service Pack2 ?? To dosyć pojemny plik- czy przed jego instalacją bedę musiał wyrzucić MM którego mam na dysku? czy też ten plik sam wszystko zaktualizuje? Może ktoś już robił taką operacje ?? :?:


Co zawiera SP2... nigdy sie nad tym nie zastanawiałem, ale w praktyce były też z nim kłopoty. Źle działał przechwyt przez 1394 firewire, wydali nawet łatkę która to naprawiła LINK
Czy trzeba przeinstalować WMM? - Życie pokaże :wink:
pozdrawiam

EDIT To o spodniach dobre :D , ale mam nadzieję że mówimy o tym samym SP2?
" Plik do pobraniaMovie Maker 2.1

Program Movie Maker 2.1 jest dostępny do pobrania razem z Windows XP Service Pack 2 (SP2) z witryny Microsoft Update. "
O ile jest on faktycznie potrzebny, mam nadzieję ze nie wywołałem niepotrzebnego zamieszania.
pozdrawiam raz jeszcze

_________________
最诚挚的问候


Ostatnio edytowano czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:51 przez kotin, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
Załamać się można... jeszcze kilka łatek i ten MM będzie wygładał jak moje spodnie z dzieciństwa...

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
wiesza sie sam program, czy caly system?


czwartek, 17 sierpnia 2006, 13:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
...tylko program! Jak na starym komputerze mialem zawias i dawałem "reset" to w "menadżer zadań" była jasna komenda "program nie odpowiada"-i trzeba było odpalić caly system od nowa... -wiadomo,słaby komp. to czasem się zakrztusił. A teraz na nowym jak się wiesza, to wszystko inne dziala ( moge spokojnie śmigać po komputerze) tylko w MM nie da się nic ruszyć...wszystko "zimne". Czasem nawet pojawia się busolka... myślałem że jak przeczekam jakiś czas to załapie... ale czekałem nawet 0,5h...i nic. Musze wyłaczyć program(poprzez "zakończ zadanie") i odpalić od nowa... ale popracuje z 20 min i mam to samo- niemal każedy krok musze zapisywać żeby nie utracić projektu który w tym czasie zrobiłem... :(

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 3:50 pm ]
... a ciekawe jest to że w "menadżer zadań" jest zawsze komenda "program uruchomiony"!

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 17 sierpnia 2006, 14:48
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 11 sierpnia 2005, 13:21
Posty: 180
Lokalizacja: Łódź
Post 
Spróbuj takie mp3 przekonwertować do postaci wav i zobacz, czy wtedy też Ci się rozjeżdża. Z mp3 niestety są kłopoty i to nie tylko w tym programie, więc spróbuj w ten sposób.


czwartek, 17 sierpnia 2006, 15:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1643
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post 
W tym roku dałem sobie zrobić reinstalację systemu, celowo nie dałem instalować SP-2, czyli wybrałem takie samo rozwiązanie, jakie miałem przed reinstalacją. Obecnie mam Movie Makera na pierwszy rzut oka tego samego, lecz jednak mniej funkcjonalnego gdyż nie ma opcji ustawienia kodowania do wmv poprzez narzucenie maksymalnej wielkości pliku wynikowego, co jest uważam dużym mankamentem. Z kolei aktualizacje które znalazłem na "dobreprogramy" są zintegrowane z SP-2, którego nie mam zamiaru instalować. Czy ktoś ma namiar na sensowną wersję bez konieczności instalowania SP-2 ?

_________________
2 x Panasonic Lumix G7, Vario 12-35 f2.8, Vario 14-140 f3.5-5.5, Venus Optics Laowa 7.5mm f/2, Gimbal FeyjuTech MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


czwartek, 17 sierpnia 2006, 15:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post 
-Dzięki Smyczyk za podpowiedź... nie wiedzialem że problem może tkwić w formacie MP3. hmmmm spróbuje przekonwertować utwory do wmv lub jak radzisz wav - powinny być bardziej kompatybilne...
-Do Star: po długich poszukiwaniach udało mi się znależć stronę z samym WMM 2.1 bez SP2... postaram się odszukać ten link ... tak eksperymentalnie. Ale zaznaczam że i tak(przynajmniej u mnie) nie dziala -nawet nie da się odpalić tego pliku. Wyskakuje że uszkodzony i takie tam...

[ Dodano: Czw Sie 17, 2006 5:41 pm ]
A może te zawiasy to wina ustawień systemowych? MM to prymitywny program ale czasem musi obrobić plik wielkości kilkunastu GB... Z poszukiwań informacji w tym temacie dowiedziałem się że tzw. pakiet SP2 i tak praktycznie nic nie zmienia..., a inni wogóle nie chcą tego instalować... DLACZEGO? NIE WIEM... może ktoś wie? hmmm Czy ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? pozdrawiam

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


czwartek, 17 sierpnia 2006, 15:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL