Teraz jest środa, 18 lipca 2018, 01:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 stabilizacja chrominancji? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post stabilizacja chrominancji?
Witam!
Czasami zdarza mi sie nagrywac programy poprzez karte TV. Jakosc ogolnie dobra wrecz porownywalna ze zrodlem z wyjatkiem kolorow. I nie chodzi tu o ich intensywnosc ta jest OK. Chodzi o ich drganie w poziomie. Zwlaszcza intesywne kolory podstawowe (niebieski, czerwony) potrawia drgac tzn wyhodzic poza kontury to w lewo to w prawo z czestotliwoscia kilku-kilkunastu hercow. Wdaje mi sie (aczkolwiek moge sie mylic) ze sygnal chromonancji jest niestabilny czasowo. Czy istnieja jakies programy, ktore potrafia ujarzmic te kolorki i trzymac je w ryzach? Prosze aby nie proponowac mi zakup profesjonalnej karty, bo nie o to tu chodzi. Pozdrawiam.

Karta TV - Leadtek WinFast 2000 pro.


wtorek, 5 września 2006, 14:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Posiadam tą kartę (odmiana DV 2000+) i przyznam szczerze, że nie zauważyłem takiego efektu :idea:

Sygnał pobieram z TV-cable, do którego dostrajałem tuner na ustawieniach default (bez dokładnego dostrajania do setnych części jednostki częstotliwości).

Przechwytu dokonuję przez użycie kodeka M-JPEG firmy pegasus do formatu AVI (Rozdziałka 768x576/ Audio PCM), który potem poddaję edycji.
W jej trakcie nie stosuję już żadnych korekt obrazu (poza z reguły podstawowym przycięciem reklam itp) - jakość materiału avi po przechwycie jaest dość przyzwoita wręcz taka sama jak źródło (z przeplotem oczywiście :wink: )

Możliwe, że operator kablówki (jeśli takową akurat posiadasz) - podaje ci zły sygnał (niestabilny z zakłóceniami), może to być wina połączeń tuneta z koncentrykiem, jak też wina zakłóceń z wnętrza obudowy od innych urządzeń (wskazane umieszczenie tunera w ostatnim porcie PCI) albo jak mówisz widzisz ten efekt na pliku po przechwycie - może być to nieodpowiedni kodek - warto przetestować na PIC Video MJPEG Pegasusa.

Pamiętam swoje początki z dzieckiem Prolinka PixelView na chipie BT (bluescreeny i inne cudaki).
Ta karta DV2000+ to naprawdę luksus :lol:

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


wtorek, 5 września 2006, 15:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Zgrywam z tunera magnetowidu poprzez wejscie kompozytowe karty. Tuner magnetowidu podlaczony jest do anteny dachowej. Jakosc sygnalu OK. Nie nagrywam z tunera na karcie poniewaz pracujacy dysk mocno zakloca obraz. Efekty o ktorych pisalem sa niezalezne jakim kodekiem lub softem zgrywam. Widac jest to efekt sprzetowy. Moze po prostu moj typ tak ma. :?:


środa, 6 września 2006, 14:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL