Teraz jest niedziela, 21 października 2018, 16:39




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jakie oprogramowanie zastosować? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post Jakie oprogramowanie zastosować?
Witam.......
na wstępie zapytam o program Pinnacle 10 Studio przy tworzeniu płyty dvd mam problem...
proszę mi powiedzieć czy ten program wypala płytę czy muszę eksportować gotowy przeliczony projekt do jakiegoś nero albo podobnego....?
jak tam się ustawia to wypalanie na płytę?


Ostatnio testowałem Adobe Preniere pro2 ale wydał mi się jakiś skomplikowany i on chyba nie ma modułu do wypalania............?

Co powiecie o programie z firmy sony Vegas chyba najnowszy to numer 6.Warty jest zainteresowania?


Kiedyś robiłem na PowerDirector4 ale wydawał mi się troszkę za prosty...

Doradźcie który z powyższych albo jakiś inny program jest godny polecenia..moja konfiguracja sprzętowa to Intel duocore6300, ASUS P5B Deluxe RAM DDR2 512,,,firewire,Segate 250 i Maxtor 160,,nagrywarki dvd

robię filmiki dla siebie i rodzinki(nie zawodowo)

pzd
Darek


niedziela, 15 października 2006, 08:57
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4527
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jakie oprogramowanie zastosować?
darek-n napisał(a):
Witam.......
na wstępie zapytam o program Pinnacle 10 Studio przy tworzeniu płyty dvd mam problem...
proszę mi powiedzieć czy ten program wypala płytę czy muszę eksportować gotowy przeliczony projekt do jakiegoś nero albo podobnego....?
jak tam się ustawia to wypalanie na płytę?

pzd
Darek


Na trzeciej listwie z góry, (obok napisu "Pinnacle Studio 10) jest zakładka - tworzenie filmu. Po kliknięciu na nią pojawia się możliwość DYSK. Będzie ona aktywna po "załadowaniu" jakiegoś filmu do Pinnacle. Pomijam tu kłopoty zdarzające się w praktyce, bo jak widzę - ewidentnie jeszcze nie czas na to.

darek-n napisał(a):
robię filmiki dla siebie i rodzinki(nie zawodowo)


Darku, nigdy nie myślałem że to kiedykolwiek napiszę, ale to żadne wytłumaczenie. Wstyd trochę tak się pytać, nie otworzywszy nawet programu. "Pobaw" się nim trochę, a pytania zadawaj, gdy się już jakieś naprawdę pojawią :wink:
Nie gniewaj się.

PS Przy takim zaangażowaniu jakie wykazujesz w poznawaniu programu, jakikolwiek program nie typu Studio, odpada.
Tu masz dwa do wyboru: LINK LINK

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 15 października 2006, 09:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Pinnacle 10 Pl zapewne będzie prostym rozwiazaniem. Jesli zdecydowałbyś się na ten program bezwzględnie zaktualizuj do wersji 10.6.
Program posiada możliwość wypalania DVD oraz tworzenia MENU. Wersja Plus ma możliwośc tworzenia wielostopniowego MENU. Tworzysz materiał na Time line nastepnie wybierasz twórz dysk DVD wybierasz odpowiedni bitrare i po wszystkim. Zaznaczasz opcję twórz filma ale go nei nagrywaj jesli chesz go wstepnie zobaczyć z dysku twardego lub standardowo nagraj na nośniku. Polecam tę 1 metodę. Program tworzy kompetną strukturę DVD (katalog VIDEO_TS),który po sprawdzeniu można wypalić na płytkę DVD w Pinnacle.
O tworzeniu MENU wiecej poczytaj w instrukcji wszystko jest opisane, zaleznie od wersji Pinnacle 10 ma niejsze możliwości od Pinnacle Plus 10. Wymagania programu sa spore ale Twój sprzet winien sprostać jedyną rzeczą to 1GB RAMU daje większy komfort przy pracy z 512MB można się nadenerwować.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


niedziela, 15 października 2006, 09:42
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
napiszcie coś na temat Sony Vegas........jak to stoi w rankingu programów czy warto tym się zainteresować?


niedziela, 15 października 2006, 11:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
darek-n napisał(a):
Sony Vegas........jak to stoi w rankingu programów

A cóż to takiego ten ranking?
Przecież od zawsze jest tak, że jeden lubi rybki, a drugi akwarium. :wink:


niedziela, 15 października 2006, 11:59
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
no dobra nie chodziło mi o rzaden ranking.........
tylko opinie o sony vegas

ale np bardzo dobra sugestia z waszej strony ,że należy wersje 10 Pinnacle uaktualnić bo nie jest stabilna i właśnie stąd to moje pytanie o nagrywanie DVD (u mnie coś jest nie tak.....) a jak próbuje uaktualnić to mi pisze że nie ma nowszej wersji.... a ja mam 10.0.0....

Właśnie pobieram trial sony vegas i zobaczę co tam z tym będzie ...

potem jeszcze raz instaluje Adobe Premier pro 2 i będę walczył z tym oprogramowaniem choć nie jest po polsku:(


niedziela, 15 października 2006, 12:20
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4527
Lokalizacja: Tczew
Post 
darek-n napisał(a):
...ale np bardzo dobra sugestia z waszej strony ,że należy wersje 10 Pinnacle uaktualnić bo nie jest stabilna i właśnie stąd to moje pytanie o nagrywanie DVD (u mnie coś jest nie tak.....) a jak próbuje uaktualnić to mi pisze że nie ma nowszej wersji.... a ja mam 10.0.0....


Tu masz uaktualnienie do 10,6 LINK
Pewnie nie jest to ostatni patch, ale jest coraz lepiej :wink:

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 15 października 2006, 12:31
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
dzieki za tego linka z uaktualnieniem do pinnacla

mam pytanie Adobe Premiere pro 2 służy tylko do przechwytywania i edeycji? czym najlepiej dalej obrabiać ten materiałi wypalać?

[ Dodano: Nie Paź 15, 2006 2:37 pm ]
dzieki za pomoc i przepraszam ,że niektórzy się zdenerwowali błachymi moimi pytaniami...ale patch do Pinacle Studio 10 pomógł a to że nagrywanie nie działało było przyczyną nipoprawnej instalacji Instant DVD.....ale udało się to dopiero za trzecią instalacją....

jednak chyba nie będę na rzaie wchodził w ADOBA troche on skomplikowany


niedziela, 15 października 2006, 13:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4527
Lokalizacja: Tczew
Post 
To ja przepraszam.
Możesz jeszcze spróbować Uleada z wcześniejszego linka, (jest stabilny,) ale mimo że wersja 10 Pinnacla jest jeszcze ciągle stebilna inaczej, to w moim osobistym odczuciu jest to program przyjaźnieszy od Uleada. Pewnie też doczekamy się jego naprawdę stabilnej wersji, tak jak to się stało w ósemce i dziewiątce. Co do Adobe Premiere i innych "profesjonalnych" programów, są dwie szkoły:
- brać byka za rogi i z nich korzystać
- korzystać z amatorskich, ale lepiej je opanować
W warunkach amatorskich, gdzie nie poświęcamy zbyt wiele czasu na opanowanie programu, rozsadniejsza jest chyba druga możliwość. Widywałem już filmy zrobione semiprofesjonalną kamerą, na Adobe... Z praktyki - Pinnacle nie lubi klikania na następną funkcję, czynność, zanim nie skończy poprzedniej, naprawdę! Lubi za to więcej RAMu i z czasem - drugi dysk, ale tak właściwie to każdy program do edycji, odwdzięczy się szybszą, stabilniejszą pracą po spełnieniu tych warunków.
powodzenia

_________________
最诚挚的问候


niedziela, 15 października 2006, 17:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pracy na Pinnacle 10.6 Studio.
Czy może komuś zdarzały się przypadki niepoprawnej pracy tego programu z nagrywarką?
mam liteona sohw 832s soft przedostatni.....
jak wkładam wyczyszczoną płytę dvd-rw to nie może nagrać...
jak wkładam cd-rw i robię SVideo to jest ok..............

nie wiem co jest możeta płytka dvd -rw walnięta jest
jutro kupię inne i testuję dalej....


pzd


niedziela, 15 października 2006, 18:48
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 grudnia 2005, 23:36
Posty: 23
Post 
Adobe Encore dvd tu nagrasz plyte


niedziela, 15 października 2006, 21:11
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
witam.
czy ktoś mi podpowie co znaczą zakładki w Pinnacle w 10.6 Studio w okienku tworzenia płyty dvd

1"Użyj kodowania progresywnego"
2"zawsze koduj cały film"

co oznaczają te dwa zadnia?

[ Dodano: Pon Paź 16, 2006 8:11 pm ]
jeszcze maj jedną bolączkę ......dostaje już biłaej gorączki nie wiem co jest z tym Pinnacle 10.6

kiedy daje wypal na krążek DVD to wszystko pięknie się robi pisze że ukończono dysk wysuwa się tacka z nagrywarki ale ona nic na tej płytce nie wypala nie wiem jakie dokładnie tam mają być ustawienia ......

czy to jest coś związane z kodowaniem dźwięku? jak to ma być ustawione?

pomóżcie nie wiem co jest grane

[ Dodano: Pon Paź 16, 2006 8:24 pm ]
czy to ma coś wspólnego z podłączeniem nagrywarki?
wisi na złączu IDE jako urządzenie MASTER? a na drugim końcu taśmy jest drugi dysk jako slave ale wypięty w czasie prac (jest to kieszeń do czasowych zrzutów).

[ Dodano: Pon Paź 16, 2006 9:20 pm ]
i jeszcze jedno pytanko : przy instalacji na końcu program chce trzeciej płytki Bonus DVD ja jej nie mam czy ona jest wymagana do poprawnej pracy programu?

[ Dodano: Pon Paź 16, 2006 9:42 pm ]
gdy chcę utworzyć plik z filmem na dysku i go podejrzeć to też po stworzeniu nie mogę go obejrzeć..........

co dalej robić? czy ten program mam uwalony czy z płytkami z programem jest coś nie tak
nie wiem co dalej począć............


poniedziałek, 16 października 2006, 18:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4527
Lokalizacja: Tczew
Post 
darek-n napisał(a):
co dalej robić? czy ten program mam uwalony czy z płytkami z programem jest coś nie tak
nie wiem co dalej począć............

Jeżeli używasz wersję trial, to o ile pamiętam, może nie być w pełni funkcjonalna. Zobacz przy okazji ten wątek: LINK

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 16 października 2006, 21:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 14 października 2006, 18:23
Posty: 23
Lokalizacja: Żory
Post 
to nie jest wersja trialowa..........
mam zarejestrowaną

[ Dodano: Pon Paź 16, 2006 10:51 pm ]
no to chyba jest postęp!!!!

stworzenie projektu i filmiku na dysku i wypalenie w NERO w formacie DVD-Video przyniosło efekt.....działa mi to w moim stacjonarnym dvd Yamaha....

ale dalej się zastanawiam czemu bezpośrednio w Pinnacle nie można wypalać na dvd?


poniedziałek, 16 października 2006, 21:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4527
Lokalizacja: Tczew
Post 
Zmarnuj jedą płytkę i nagraj projekt, nawet bez menu, tak ze dwie minuty. Jeżeli się uda to by oznaczało że Pinnacle chce więcej RAMu żeby zrobić większy projekt. Kolejnym etapem poza zakupem RAMu noże być zrobienie projektu w Pinnaclu, a authoringu w Ulead DVD MovieFactory, lub nagrywanie nie bezpośrednio na płytkę, a najpierw na dysk, defragmentacja i dopiero wtedy na płytkę, Progresywnie (czyli bez przeplotu) zapisuje się film tylko wtedy, gdy napewno nie będzie oglądany na ekranie telewizora.
Spokojnie, trochę cierpliwości :wink:

EDIT Jak widać za długo pisałem, gratulacje :D

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 16 października 2006, 22:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL