Teraz jest środa, 21 listopada 2018, 04:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 czy lepiej kupić leganlny program po założeniu firmy? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 5 kwietnia 2006, 07:52
Posty: 63
Post czy lepiej kupić leganlny program po założeniu firmy?
Witam, mam pytanie, mam zamiar zakupić legalne oprogramawanie dokładnie do obróbki filmów dla siebie prywatnie, niemniej jednak, chcę zalożyć działalność gospodarczą w przyszlym roku, więc, więc jeśli teraz zakupię na fakturę - to nie będzie problemów, że prowadząc działalność gospodarczą korzystam z tego oprogramowania komercyjnie ? Czy też lepiej się wstrzymać, i zakupić na fakturę po założeniu działalnści ?


środa, 25 października 2006, 11:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
to pytanie zakrawa o kpine

EDIT Odpowiedz dotyczyla pierwszej wersji posta na gorze przed edycja, ktora mowila o uzywaniu nielegalnej wersji oprogramowania. Aktulanie sie zdezaktualizowala :D

_________________
:mrgreen:


Ostatnio edytowano środa, 25 października 2006, 16:52 przez kubanczyk, łącznie edytowano 2 razy

środa, 25 października 2006, 11:33
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4562
Lokalizacja: Tczew
Post Re: czy lepiej kupić leganlny program po założeniu firmy?
ralfox napisał(a):
Witam, mam pytanie, mam zamiar zakupić legalne oprogramawanie dokładnie do obróbki filmów dla siebie prywatnie, niemniej jednak, chcę zalożyć działalność gospodarczą w przyszlym roku, więc, więc jeśli teraz zakupię na fakturę - to nie będzie problemów, że prowadząc działalność gospodarczą korzystam z tego oprogramowania komercyjnie ? Czy też lepiej się wstrzymać, i zakupić na fakturę po założeniu działalnści ?

Będziesz mógł mając już firmę kupić program od siebie, do firmy, na umowę kupna sprzedaży. Tracisz jedynie VAT, (o ile Twoja firma będzie jego płatnikiem), bo Ty jako osoba prywatna nie wystawisz faktury watowskiej, ani teraz jako osoba prywatna, nie odliczysz go sobie.
PS Gdyby nie był możliwy zakup od siebie samego, do swojej jednoosobowej firmy, (odruchowo pomyslałem o sytuacji - osoba prywatna -spółka), to i tak można użyć tego oprogramowania legalnie, wnosząc go aportem do własnej firmy.

_________________
最诚挚的问候


środa, 25 października 2006, 12:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 5 kwietnia 2006, 07:52
Posty: 63
Post 
Kotin dziękuję za info, może fatktycznie błache pytanie, ale wolałem się upewnić, jeszcze raz dzięki !


środa, 25 października 2006, 12:32
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
kubańczyku, na kpine zakrawa twoja idiotyczna odpowiedź. Pytanie jest całkowicie "na miejscu" i dotyka dość ważnej kwestii wykorzystania prywatnego majątku dla przyszłej działalności gospodarczej. Autorowi pytania odpowiem tak jak poprzednik, że będzie mógł legalnie wykorzystywać program bez żadnych dodatkowych ceregieli o ile będzie prowadził działalność jako "osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą". Pozbawi się tylko możliwości wrzucenia w koszty uzyskania przychodu ceny programu oraz ewentualnego prawa do odliczenia VAT naliczonego. O ile będzie to tani program to strata z tego tytułu będzie jak najbardziej "do przebolenia" jednak w przypadku dużych wydatków proponuję się wstrzymać do momentu rejestracji działalności gospodarczej.


środa, 25 października 2006, 12:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
locoloco napisał(a):
kubańczyku, na kpine zakrawa twoja idiotyczna odpowiedź. Pytanie jest całkowicie "na miejscu" i dotyka dość ważnej kwestii wykorzystania prywatnego majątku dla przyszłej działalności gospodarczej. Autorowi pytania odpowiem tak jak poprzednik, że będzie mógł legalnie wykorzystywać program bez żadnych dodatkowych ceregieli o ile będzie prowadził działalność jako "osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą". Pozbawi się tylko możliwości wrzucenia w koszty uzyskania przychodu ceny programu oraz ewentualnego prawa do odliczenia VAT naliczonego. O ile będzie to tani program to strata z tego tytułu będzie jak najbardziej "do przebolenia" jednak w przypadku dużych wydatków proponuję się wstrzymać do momentu rejestracji działalności gospodarczej.
post przed edycja wygladal mniej wiecej tak czy moze wykozystywac go nielegalnie teraz jako pirata a nastepnie, czy lepiej kupic legala :] wiec wybacz jezeli nie widziales pierwszej wersji./

_________________
:mrgreen:


środa, 25 października 2006, 13:46
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
Sorry kubańczyk,zwracam honor.


środa, 25 października 2006, 14:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post 
kubanczyk napisał(a):
locoloco napisał(a):
kubańczyku, na kpine zakrawa twoja idiotyczna odpowiedź. Pytanie jest całkowicie "na miejscu" i dotyka dość ważnej kwestii wykorzystania prywatnego majątku dla przyszłej działalności gospodarczej. Autorowi pytania odpowiem tak jak poprzednik, że będzie mógł legalnie wykorzystywać program bez żadnych dodatkowych ceregieli o ile będzie prowadził działalność jako "osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą". Pozbawi się tylko możliwości wrzucenia w koszty uzyskania przychodu ceny programu oraz ewentualnego prawa do odliczenia VAT naliczonego. O ile będzie to tani program to strata z tego tytułu będzie jak najbardziej "do przebolenia" jednak w przypadku dużych wydatków proponuję się wstrzymać do momentu rejestracji działalności gospodarczej.
post przed edycja wygladal mniej wiecej tak czy moze wykozystywac go nielegalnie teraz jako pirata a nastepnie, czy lepiej kupic legala :] wiec wybacz jezeli nie widziales pierwszej wersji./


Zwracam uwagę że gdyby autor postu go edytował po twojej odpowiedzi miałby to napisane pod swoim postem (edytowano 1 raz), więc ...


Edit 1


Ostatnio edytowano środa, 25 października 2006, 16:23 przez maximus, łącznie edytowano 1 raz

środa, 25 października 2006, 15:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4562
Lokalizacja: Tczew
Post 
maximus napisał(a):
Zwracam uwagę że gdyby autor postu go edytował po twojej odpowiedzi miałby to napisane pod swoim postem (edytowano 1 raz), więc ...

Więc Kubańczyk przyznaj się że wyciąłeś kogutka i dajmy spokój. Każdy ma taki dzień że nie doczyta, szczególnie jak leci na masówkę :wink:
(Wiem że też jestem gaduła jak Kubańczyk, ale jednak nie aż tak :D )

_________________
最诚挚的问候


środa, 25 października 2006, 15:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
maximus napisał(a):
kubanczyk napisał(a):
locoloco napisał(a):
kubańczyku, na kpine zakrawa twoja idiotyczna odpowiedź. Pytanie jest całkowicie "na miejscu" i dotyka dość ważnej kwestii wykorzystania prywatnego majątku dla przyszłej działalności gospodarczej. Autorowi pytania odpowiem tak jak poprzednik, że będzie mógł legalnie wykorzystywać program bez żadnych dodatkowych ceregieli o ile będzie prowadził działalność jako "osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą". Pozbawi się tylko możliwości wrzucenia w koszty uzyskania przychodu ceny programu oraz ewentualnego prawa do odliczenia VAT naliczonego. O ile będzie to tani program to strata z tego tytułu będzie jak najbardziej "do przebolenia" jednak w przypadku dużych wydatków proponuję się wstrzymać do momentu rejestracji działalności gospodarczej.
post przed edycja wygladal mniej wiecej tak czy moze wykozystywac go nielegalnie teraz jako pirata a nastepnie, czy lepiej kupic legala :] wiec wybacz jezeli nie widziales pierwszej wersji./


Zwracam uwagę że gdyby autor postu go edytował po twojej odpowiedzi miałby to napisane pod swoim postem (edytowano 1 raz), więc ...
jest jakis okreslony czas na edycje gdzie tego nie pisze :] troche znajomosci forum... a udowodnie ci to edytujac 10 razy tego posta. Zreszta sam mozesz sprobowac piszac nowego posta.

EDIT1
EDIT2
EDIT3
EDIT4
EDIT5
EDIT6
EDIT7
EDIT8
EDIT9
EDIT10

_________________
:mrgreen:


Ostatnio edytowano środa, 25 października 2006, 16:24 przez kubanczyk, łącznie edytowano 1 raz

środa, 25 października 2006, 16:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post 
No to cwaniaku teraz spróbuj :lol:

Przyznaj się że się wygłupiłeś. Choć tyle honoru miej :twisted:

No to wyszła teraz twoja znajomość forum :lol:

Podobna jest do znajomości kamer :lol:


Ostatnio edytowano środa, 25 października 2006, 16:27 przez maximus, łącznie edytowano 1 raz

środa, 25 października 2006, 16:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
maximus napisał(a):
No ot cwaniaku teraz spróbuj :lol:
no i masz jezeli tu byles to widziales kazdy edit osobno a wyskoczylo tylko 1 raz przy 10... ej koles wez sie odwal sam sie wyglupiasz sobie sprawdz lolu po cholera mialbym takie cos pisac na calkiem normlane pytanie idioto

HHAHA sam zedytowales swojego posta i co ? widac ze zedytowany? muhaahha masz dowod sam sobie go zrobiles... no i co dalej jakos mi nie pisze ze edytuje posta a edytuje ?

I znowu edytuje

I znowu ...

Po jakims czasie pojawia sie juz informacja o kolejnej aedycji ale przez jakis okreslony czas na poczatku nie ma takiej

6 edycja tego postu

7

8

9

10

Jezeli pamietasz moj poczatek posta to widzisz jeleniu ze wciaz edytuje i co?

12

13

_________________
:mrgreen:


Ostatnio edytowano środa, 25 października 2006, 16:32 przez kubanczyk, łącznie edytowano 1 raz

środa, 25 października 2006, 16:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post 
Pewnie że edytowałem. Tylko to ty wciskasz ludziom ciemnotę że odpisałeś autorowi postu na inne pytanie (niby o piatach), a on potem zmienił (zedytował posta).

A jeżeli nadal nie kumasz o co chodzi to napisz do Przyjaciółki :lol:

Cienki Bolek jesteś i w dodatku nigdy się nie mylisz i swoimi wpadkami jeszcze bez mrugnięcia okiem obarczasz innych :lol:


Myślę że już wszystko wiemy, a twoje ściemy pewnie zadziałają na takich jak ty "znawców"

Baw się dobrze :lol:


środa, 25 października 2006, 16:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 26 czerwca 2006, 14:12
Posty: 635
Post 
maximus napisał(a):
Pewnie że edytowałem. Tylko to ty wciskasz ludziom ciemnotę że odpisałeś autorowi postu na inne pytanie (niby o piatach), a on potem zmienił (zedytował posta).

A jeżeli nadal nie kumasz o co chodzi to napisz do Przyjaciółki :lol:

Cienki Bolek jesteś i w dodatku nigdy się nie mylisz i swoimi wpadkami jeszcze bez mrugnięcia okiem obarczasz innych :lol:


Myślę że już wszystko wiemy, a twoje ściemy pewnie zadziałają na takich jak ty "znawców"

Baw się dobrze :lol:
no to powiedz dlaczego niby nei widac 15 edycji poprzedniego posta tylko 1 po 5-10 minutach?

Co ciezko sie przyznac ze strzeliels gafe bo nie wiediales ze takie cos jest ustawione na forum? :mrgreen: jak zwykle 0 znajomosci tematu duzo do krytykowania

_________________
:mrgreen:


Ostatnio edytowano środa, 25 października 2006, 16:34 przez kubanczyk, łącznie edytowano 1 raz

środa, 25 października 2006, 16:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 21 października 2005, 10:49
Posty: 302
Lokalizacja: Myślenice
Post 
Ty naprawdę taki głupi jesteś czy tylko grasz wariata ?

Dlaczego po 10-15 minutach? Ty masz 12 lat? Ty chcesz ludziom pomagać w problemach na forum a nadal nie kumasz prostej tu wynikłej sprawy ?

A może czas nie gra roli ? - Podpowiedż jak dla 7 latka :lol:


Ostatnio edytowano środa, 25 października 2006, 16:36 przez maximus, łącznie edytowano 1 raz

środa, 25 października 2006, 16:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL