Teraz jest niedziela, 22 lipca 2018, 20:06




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem z kopiowaniem. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 października 2006, 22:41
Posty: 14
Post Problem z kopiowaniem.
Przedewszystkim witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem tego forum, mam nadzieje, że będzie to forum, które odwiedzę kązdego dnia by dowiedzieć się czegoś / ew. pomoc komuś.
Anyway, do rzeczy.

Pare dni temu, na urodziny dostałem to, o czym zawsze marzyłem - kamere
(dokładnie DCR HC96E). Po zapoznaniu się z instrukcją obsługi i oswojeniu się z kamerą zaczełem coś próbować. Kręci mi się bardzo przyjemnie. Problem następuje, gdy to co nagrałem, mam zamiar wrzucić na komputer by to pomontować. Mianowicie - > zgrywanie nie wygląda tak jak myślałem, tzn. robie to przez oprogramowanie z płyty. Wygląda to tak, że muszę puścić taśme na kamerze, wtedy też leci ona na KOMPUTERZE i tyle ile przeleci filmu na kompie, to się przegra. Jest to strasznie nie wygodne, zresztą po paru chwilach wyskakuje też komunikat, że kopiowanie zostaje w tym momencie uciętne, bo zostało mało miejsca na dysku ( 20 gb ).
Da się jakoś temu zaradzić ? Był bym bardzo wdzięczny za jakiekolwiek podpowiedzi dla początkującego.
Pozdrawiam.


niedziela, 29 października 2006, 23:34
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 grudnia 2005, 23:36
Posty: 23
Post 
więcej RAM


poniedziałek, 30 października 2006, 00:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 października 2006, 22:41
Posty: 14
Post 
RAM mam 1,5k więc nie narzekam. Chodzi mi tutaj w sumie o inny sposob, przeniesenia tego na dysk.

Tutaj nastepny problem:
http://img130.imageshack.us/my.php?imag ... ed1qt9.jpg


poniedziałek, 30 października 2006, 00:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 3 listopada 2002, 19:14
Posty: 588
Lokalizacja: mazowieckie
Post Re: Problem z kopiowaniem.
Drifter napisał(a):

... Mianowicie - > zgrywanie nie wygląda tak jak myślałem, tzn. robie to przez oprogramowanie z płyty. Wygląda to tak, że muszę puścić taśme na kamerze, wtedy też leci ona na KOMPUTERZE i tyle ile przeleci filmu na kompie,to się przegra.....


Inaczej się nie da - cudów nie ma :D :lol:


poniedziałek, 30 października 2006, 07:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 października 2006, 22:41
Posty: 14
Post 
Ah okey, w takim razie o to mi chodziło ;)
Dzięki :P


poniedziałek, 30 października 2006, 08:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Zgrywanie z kamer miniDV odbywa się w czasie rzeczywistym. Najlpeiej zgrywać z jakością DV jeśli materiał ma być montowany (odpada wiele problemów, oraz zachowujesz wysoką jakość), 1h materiału w DV zajmuje około 13GB. Jeżeli materiał ma byc tylko zgrany a nastepnie bez montażu przerzucony na DVD to mozna zgrywać w mpeg2 (trzeba jednak mieć dosyć mocny komputer minimum około 2.2GHz i najlepiej 2 dyski).

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 30 października 2006, 09:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 12:23
Posty: 629
Post 
Pedro79 napisał(a):
bez montażu przerzucony na DVD to mozna zgrywać w mpeg2 (trzeba jednak mieć dosyć mocny komputer minimum około 2.2GHz i najlepiej 2 dyski).

Albo stacjonarną nagrywarkę DVD :D (sorry za offtop)

_________________
Powoli do celu...


poniedziałek, 30 października 2006, 11:12
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 27 grudnia 2005, 23:36
Posty: 23
Post Re: Problem z kopiowaniem.
potwierdzam !! inaczj się nie


poniedziałek, 30 października 2006, 17:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 października 2006, 22:41
Posty: 14
Post 
Dzięki ;)
Tutaj powiem, że chodzi mi głównie o zgrywanie taśmy na komputer w celach filmowych (bahh, bawie sie ze znajomymi w filmowanie), z tym, że problemem jest to, że jakoś zgranego materiału jest poprostu słaba.
Jaka może być przyczyna tego ? Jeżeli ktoś byłby tak miły i podpowiedział mi co powinienem zrobić by jakość była inna (tzn) byłbym wdzięczny;). Jak na razie zgrywam taśme przez Handycam za pomocą USB (karte firewire zamówiłem dzisiaj).


poniedziałek, 30 października 2006, 18:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Jakośc zgrywanego materiału raczej nei będzie się róznić na różnych kartach bo jest to transmisja cyfrowa, ale kupujac dobrej jakości kartę i przewód unikniesz porblemów z ggubieniem klatek, zawieszaniem systemu i innych anomali podczas zgrywania. Przy zgrywaniu zawsze wybieraj jakośc AVI(DV) daje pełną jakośc materiału nagranego na taśmie, a i rozdzielczość pełen PAL.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 31 października 2006, 00:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 22 października 2006, 23:57
Posty: 537
Lokalizacja: Lisewiec koło Kolbud koło Gdańska :)
Post 
Drifter napisał(a):
Handycam za pomocą USB (karte firewire zamówiłem dzisiaj).


Właśnie - USB nie nadaje się do zrzucania materiału - mimo teoretycznie większego transferu potrafi się zdrowo przycinać. Zamówiłeś FireWire - mam nadzieję że dostaniesz na chipsecie TexasInstruments bo jak VIA lub NEC (chociaż bardziej via) to może nie za bardzo się lubić z kamerką.

_________________
Edius 8.xx, Sony VEGAS PRO 10.0 + DVD Architekt 6.0
GG: 467185
Skype: ArekWP
Odbitki na KODAK PROFESSIONAL w rozsądnych cenach http://www.fotogosia.pl - zapraszamy :)


wtorek, 31 października 2006, 09:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Również odradzam fire-wire na VIA :(. Zgadzam sie z opinią jw.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 31 października 2006, 09:54
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 29 października 2006, 22:41
Posty: 14
Post 
Niestety, teraz zobaczyłem chipset jest VIA.


wtorek, 31 października 2006, 16:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL