Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 20:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 DCR-HC90E + USB i Pinnacle Studio 9 ... co robię źle? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 02:28
Posty: 5
Lokalizacja: W-wa
Post DCR-HC90E + USB i Pinnacle Studio 9 ... co robię źle?
Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie, bo jestem tu po raz pierwszy.
Nie bardzo wiedziałem, w którym dziale powinienem o to pytać, więc jeśli źle wybrałem to przepraszam.

Mam taki problem:
Kupiłem niedawno swoją pierwszą kamerę Sony DCR-HC90E i mam z nią kilka problemów, których nie potrafię sam rozwiązać.
Obraz przechwytuję za pomocą kabla USB. Jednak obraz jaki uzyskuję jest bardzo słabej jakości. Nie mogę uzyskać więcej jak 320x240 pikseli i strasznie jestem na siebie zły, bo wiem, że to moje lamerstwo.
Próbowałem na początku programu dołączonego do kamerki. Potem zainstalowałem PINNACLE STUDIO 9.
Ten drugi znacznie bardziej przypadł mi do gustu, ale mimo wszystko efekty nie są zadowalające.
Nie bardzo wiem w czym tkwi problem, więc napisze dokładniej jak to wszystko robię w PINNACL’u:

1. Podłączam kamerkę przez USB
2. Po włączeniu kamery w Źródłach przechwytywania mam do wyboru 2 urządzenia: Kamera DV i Sony Digital Imaging – wybieram to drugie, bo tylko tak działa przechwytywanie. Jednak po włączeniu tej opcji tracę w zakładce format przechwytywania wiele opcji – mam tylko do wyboru 320x240 lub ustawienia niestandardowe z niewiele lepszymi parametrami.
3. Wybieram więc najlepszą jakość – reszta opcji robi się szara i niedostępna.
4. Przechwytuję obraz
5. ... i jestem niezadowolony z efektów:-)

Bardzo więc proszę o pomoc.
Jak uzyskać lepszą jakość?
Jaką rozdzielczość powinienem uzyskać, aby obraz był O.K. na 21 calach?
Może jakieś inne programy?
Może coś źle robię?
Czy może kabel USB mnie ogranicza?
W instrukcji czytałem, że jest możliwość podłączenia opcjonalnym kablem i.LINK, ale nie mam takiego i nie mam również odpowiedniego wejścia w komputerze, więc wolałbym pozostać przy kablu USB. Jestem świerzo po wzięciu kredytu na mieszkanie i jakiekolwiek dodatkowe wydatki są bardzo ale to bardzo niewskazane...
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.


poniedziałek, 4 grudnia 2006, 02:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post 
Czytam kolejny post o przechwytywaniu przez USB i mam wrażenie że coś ważnego mnie ominęło. No tak czas na wyznanie strasznej tajemnicy - nigdy w życiu nie przechwytywałem przez USB. Może czas zacząć? Jak wszyscy to wszyscy, babcia też.
Św Mikołaju pamiętaj jednak o koledze, jakiś kontroler 1394/DV/firewire/i-link, (te nazwy to synonimy), proszę ;)

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 4 grudnia 2006, 09:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
małowiedzący napisał(a):
Przede wszystkim witam wszystkich serdecznie, bo jestem tu po raz pierwszy.
Nie bardzo wiedziałem, w którym dziale powinienem o to pytać, więc jeśli źle wybrałem to przepraszam.

Mam taki problem:
Kupiłem niedawno........


Poczytaj:
http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... highlight=

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


poniedziałek, 4 grudnia 2006, 20:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 02:28
Posty: 5
Lokalizacja: W-wa
Post 
O.K.
Jest w takim razie dla mnie jasne, że USB jest gorszym wyjściem, ale jestem bardzo zdziwiony, że aż tak złym.
Obraz 320x240 jest całkowitym zaprzeczeniem sensu takiego połączenia i nie mogłem uwierzyć, że nic się z tym nie da zrobić. Spodziewałem się, że nie osiągnę w ten sposób max. jakości, ale mimo wszystko myślałem, że choć odrobinę lepiej być powinno...
No cóż, nie ma innego wyjścia jak zmienić połączenie, ale tu również poprosiłbym o pomoc.
Czy jestem zmuszony do kupienia oryginalnego kabla SONY, czy może są jakieś zamienniki z takim wejściem?
Czy do takiego połączenia wystarczy jakakolwiek karta firewire, czy muszę szukać jakiegoś konkretnego rodzaju?
Znalazłem również jakieś komplety (karta + kabel do kamery + oprogramowanie) i nie wiem, czy wszystkie kamery DV mają identyczne wejście, czy muszę szukać dedykowanych do konkretnej marki / modelu.
Karty firewire są w bardzo różnych cenach, a ja, z przyczyn które już opisywałem, chciałbym kupić najtańszą. Ale jeśli miałaby się okazać nic nie warta to jestem gotów zapłacić więcej.
Dlatego, może ktoś mógłby mi polecić coś w dobrej cenie i wartego uwagi, tak abym nie zrobił jakiejś głupiej oszczędności.
Dzięki i pozdrawiam


poniedziałek, 4 grudnia 2006, 22:18
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post 
małowiedzący napisał(a):
Czy jestem zmuszony do kupienia oryginalnego kabla SONY, czy może są jakieś zamienniki z takim wejściem?
Czy do takiego połączenia wystarczy jakakolwiek karta firewire, czy muszę szukać jakiegoś konkretnego rodzaju?
Znalazłem również jakieś komplety (karta + kabel do kamery + oprogramowanie) i nie wiem, czy wszystkie kamery DV mają identyczne wejście, czy muszę szukać dedykowanych do konkretnej marki / modelu.
Dzięki i pozdrawiam

Już raz poleciłem taki najtańszy kontroler firewire na forum, ze złym skutkiem. W teorii jednak firewire to standard i powinien działać. W praktyce też najczęściej działa, niezależnie od firmy, ale jak możesz to kup w sklepie w którym mógłbyś oddać, po prostu...
powodzenia

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 grudnia 2006, 00:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Magiczny skrót który zapewnia zgodność kontrolera firewire z aplikacjami video:
OHCI
Kontroler ma być zgodny z OHCI - cokolwiek to znaczy. Innych nie brać.


wtorek, 5 grudnia 2006, 00:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
To ja napisze tak z opisów użytkowników na forum unikaj kontrolerów na chipsecie VIA najlepiej jak będzie to Texas Instruments.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 5 grudnia 2006, 00:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 5 grudnia 2006, 00:42
Posty: 240
Post 
Texas jest OK, ale dlaczego nie lubimy VIA???
Mam VIA IEEE1394 OHCI w kompie na którym obrabiam HDV2 za pomocą Pinnacle S10+ i nie zauważyłem problemów.
Można jakieś szczegóły nt VIA? Tak na przyszłość.


wtorek, 5 grudnia 2006, 01:01
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post 
viValdi napisał(a):
Magiczny skrót który zapewnia zgodność kontrolera firewire z aplikacjami video:
OHCI
Kontroler ma być zgodny z OHCI - cokolwiek to znaczy. Innych nie brać.

viValdi napisał(a):
Texas jest OK, ale dlaczego nie lubimy VIA???

Nie OHCI to w świetle prawa już nie firewire :wink: , a VIA nie lubimy dlatego że mimo iż używamy od wielu lat, to nie zawsze dobrze działają, czego na tym forum jest mnóstwo dowodów, w tym moja niefortunna rada dla kolegi, jakiś czas temu. Że tak nie pytani odpowiemy :mrgreen:

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 grudnia 2006, 01:09
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 02:28
Posty: 5
Lokalizacja: W-wa
Post 
Dzięki, to już ułatwi mi zakupy.
Ale powiedzcie jeszcze proszę: Co z tym kabelkiem?
Tylko oryginał, czy może są zamienniki?
A może oryginał można dostać poniżej 100zł?
Jakoś nie lubię płacić za kabelek 150zł – czuję się wtedy troszkę naciągany. Tym bardziej, że prawdopodobnie kosztem wytworzenia nie różni się on od kabelków za 15zł i płaci się tylko za to, że producent zrobił troszkę inną wtyczkę.
Próbowałem szukać, ale za słabo jeszcze znam ten rynek żeby to znaleźć.


wtorek, 5 grudnia 2006, 02:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post 
Przepraszam, ale ja teraz nie rozumiem - orginał czego - kabelka?
To kontroler już masz? Czy nie chciało ci sie wpisać w Google słowa firewire? LINK - , co jak widać przynosi zadziwiające rezultaty.
PS Może też przeczytaj na spokojnie jeszcze raz wszystkie odpowiedzi :wink: .

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 grudnia 2006, 09:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 27 listopada 2006, 17:36
Posty: 13
Post kabel firewire
kabel firewire = ok.16-20 plz (mozna tez zaplacic wiecej-tylko po co? ) ;)


wtorek, 5 grudnia 2006, 10:41
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4560
Lokalizacja: Tczew
Post Re: kabel firewire
"...i nie mam również odpowiedniego wejścia w komputerze..."
pokos napisał(a):
kabel firewire = ok.16-20 plz (mozna tez zaplacic wiecej-tylko po co? ) ;)

Nie skomentuję, bo jedyne cenzuralne słowo to by było "wsadził".

_________________
最诚挚的问候


wtorek, 5 grudnia 2006, 10:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Ja używam kabelka orginalengo dołaczonego do urzadzenia Pinnacle 700USB. Wcześniej zakupiłem kabelek no-name za około 20zł no i podłączyłem go może dwa razy po czym odłożyłem i tak sobie leży. Powód co jakiś czas pojawiała się jedna czasem dwie zgubione klatki :(. W sklepach Media-markt można znaleść markowe kabelki fire-wire w cenie około 70zł.
Co do VIA wystarczy poczytać opinei na forum, niestety nie sa najlepsze stąt moja i Kotina rada by unikac VIA. Tzn. przezorny ubezbieczony :), co nie znaczy że VIA nie może pracować poprawnie.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


wtorek, 5 grudnia 2006, 10:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 4 grudnia 2006, 02:28
Posty: 5
Lokalizacja: W-wa
Post 
No tak, jestem już na Fire Wire i jest o niebo lepiej – Dzięki za pomoc.
Ale dziwi mnie jeszcze jedna kwestia.
Otóż najwyższa rozdzielczość z jaką udało mi się przechwycić obraz to 720x576.
Na razie jak na moje potrzeby jest to jakość wystarczająca, ale zastanawia mnie dlaczego tak jest?
Skoro moja kamera ma rozdzielczość 3MP dla zdjęć i ponad 2MP dla filmu to dlaczego nie mogę ściągnąć obrazu o większej rozdzielczości?
Być może waszym zdaniem to głupie pytanie, ale ja naprawdę nie bawiłem się dotąd nigdy w filmowanie ( no może za wyjątkiem kilku ujęć z 8mm kamery z filmem światłoczułym w latach 70-tych, ale to zupełnie inna bajka), więc byłbym wdzięczny za podpowiedź.
Moje doświadczenia ze sprzętem cyfrowym dotyczą jak dotąd tylko aparatów foto, więc szukam jakiejś analogii – np. z tą rozdzielczością...


sobota, 9 grudnia 2006, 00:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL