Teraz jest środa, 14 listopada 2018, 00:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Jak to jest z tymi Uleadami..? 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 3 stycznia 2007, 11:41
Posty: 11
Post Jak to jest z tymi Uleadami..?
Witam!

Kamera (GS-180) już w domu, pierwsze 60 minut nagrane... Testujemy, testujemy... :)

I pytanie: jak w temacie, czym się różnią i do czego właścwie służą:

- Workshop
- MediaStudio
- VideoStudio
- MovieFactory..?

I jeszcze jedno (przy okazji): jeśli kamera ma przeplot z ustawieniem Top Field First, to czy przy kompresji do mpeg-2 przeplot musi być też TFF czy może być Bottom Field First? Jakie konsekwencje ma zamiana tego parametru..?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia -
M.


piątek, 26 stycznia 2007, 10:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4546
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Jak to jest z tymi Uleadami..?
Marpass napisał(a):
Witam!

Kamera (GS-180) już w domu, pierwsze 60 minut nagrane... Testujemy, testujemy... :)

I pytanie: jak w temacie, czym się różnią i do czego właścwie służą:

- Workshop
- MovieFactory..?

Do authoringu DVD - tworzymy menu, wypalamy...
Marpass napisał(a):
- MediaStudio
- VideoStudio

Edytory - tniemy, dodajemy dźwięki, efekty... potem authoring w programach j.w. (częściowo jednak funkcje tych programów się pokrywają, opowiadam do czego służą głównie).
Marpass napisał(a):
I jeszcze jedno (przy okazji): jeśli kamera ma przeplot z ustawieniem Top Field First, to czy przy kompresji do mpeg-2 przeplot musi być też TFF czy może być Bottom Field First? Jakie konsekwencje ma zamiana tego parametru..?

Pozdrawiam i życzę miłego dnia -
M.

Kolejność pól przeplotu, raczej się jej nie powinno zmieniać.
również pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


piątek, 26 stycznia 2007, 11:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
Przedmowca odpowiedzial konkretnie, ja jednak troszke uzupelnie wypowiedz:

programy Mediastudio oraz workshop sa raczej skierowane do zaawansowanych uzytkownikow nawet do zastosowan polprofesjonalnych.

Videostudio i Moviefactory sa do uzytku amatorskiego. Posiadajac videostudio nie musisz miec moviefactoery, gdyz taki modul (w minimalnie okrojonej wersji) jest wbudowany w videostudio.

W DVD preferowany jest Upper Field First i jesli taki posiadasz w przechwyconym materiale to go nie zmieniaj. Ja jednak robie w LFF (lower field first) poniewaz moja kamera ma taki. Z doswiadczen z wideostudio wiem, ze podczas konwersji z LFF na UFF powstaje nieznaczy spadek ostrosci obrazu. Mnie to denerwuje, dlatego nie zmieniam przeplotu.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


piątek, 26 stycznia 2007, 12:31
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
Ostatnio robiłem na dwie kamery, jedna progresywnie druga na przeplocie (bo nie ma progresu) i zrzuciłem to w UMS-8 na Frame based bo ta druga to tylko przebitki i jest wszystko o.k. Zmontowałem,wypaliłem płytkę i wszystko idzie elegancko.
Z tej drugiej na przeplocie też żyletka.
Nie wiem czy mam rację ale jak masz kłopoty który przeplot ustawić to ustaw szablon na Based i trzymaj się tego do końca. Słyszałem że stare telewizory mogą mieć problemy ale 12-letni elemis dał rady więc to chyba była przesada.
Wszystko idzie extra.


piątek, 26 stycznia 2007, 17:00
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 38
Post 
DiscoLED napisał(a):
W DVD preferowany jest Upper Field First i jesli taki posiadasz w przechwyconym materiale to go nie zmieniaj. Ja jednak robie w LFF (lower field first) poniewaz moja kamera ma taki. Z doswiadczen z wideostudio wiem, ze podczas konwersji z LFF na UFF powstaje nieznaczy spadek ostrosci obrazu. Mnie to denerwuje, dlatego nie zmieniam przeplotu.


A w jaki sposób sprawdzić jak rejestruje kamera (lower czy upper) ?


środa, 7 lutego 2007, 21:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
skręć kawałek choinki w lesie, zrzuć to w Upper potem w Lower i porównaj. Ten obraz który będzie bardziej ostry to ten w jakim rejestruje kamera. A w Basic będziesz miał oba jednakowe i ostre. Dlatego po kupnie nowej kamery wyleczyłem się z jakiś przeplotów. Wszystko robię na Progresie i zrzucam w Basic.
Mój stary Panasonik nagrywał w Lower, to tak w nawiasie.
PS ta choinka to tylko taki przykład, chodzi o motyw z drobnymi szczegółami.


czwartek, 8 lutego 2007, 09:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
anaś napisał(a):
skręć kawałek choinki w lesie, zrzuć to w Upper potem w Lower i porównaj. Ten obraz który będzie bardziej ostry to ten w jakim rejestruje kamera. A w Basic będziesz miał oba jednakowe i ostre. Dlatego po kupnie nowej kamery wyleczyłem się z jakiś przeplotów. Wszystko robię na Progresie i zrzucam w Basic.


Bez obrazy, ale nie moge zgodzic sie z takim podejsciem do sprawy.
Przeplot usuwamy jesli material ma byc odtwarzany tylko i wylacznie na monitorze komputera. Jesli ma to byc odtwarzane na TV, to przeplot byc musi, taka jest specyfika wyswietlania obrazu na TV. Bez obawy mozna odtwarzac DVD z przplotem rowniez na komputerze, poniewaz odtwarzacze (np. PowerDVD) programowo usuwaja przeplot podczas ogladania.

Aby sprawdzic kolejnosc pol w pliku video w Uleadzie nalezy kliknac prawym przyciskiem myszy na tym pliku i wybrac "properties..." Pokaza sie wszystkie parametry pliku.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 8 lutego 2007, 10:23
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 21 stycznia 2007, 01:18
Posty: 38
Post 
DiscoLED napisał(a):
Aby sprawdzic kolejnosc pol w pliku video w Uleadzie nalezy kliknac prawym przyciskiem myszy na tym pliku i wybrac "properties..." Pokaza sie wszystkie parametry pliku.


Właśnie tak robiłem, ale informacja o kolejności pól pojawia się się tylko dla plików skompresowanych do mpeg2 (wyświetla się np. "Mpeg2, Lower ...") natomiast dla plików zrzuconych z kamery już takiej informacji nie ma.


czwartek, 8 lutego 2007, 11:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
ja robię wszystko na progresie choćby z tego powodu że przy montażu mogę uzyskać bardziej ostre i stabilne nie migotające stopklatki, wręcz idealne i nic nie zmieniam. Słysałem że TV mogą mieć problemy ale jak widać one obraz progresywny 50kl/sek "układają" w przeplot potrzebny do wyświetlenia na ekranie. 2 razy po 25 klatek na przemian. Tak mi się wydaje bo działa dobrze. Jeżeli moja staruszka kamera nagrywa w Lower a telewizory preferują Upper to wolę dać Basic a TV sobie wyświetli jak mu pasuje.
Zaznaczam że nie będę się przy tym upierał bo płytko temacie elektroniki TV ale widzę efekt i jestem zadowolony. :wink:
Podsumowując: kamera Lower, TV Upper i co wtedy z ostrością? Może lepiej jak TV sobie poukłada obraz z Basic niż z Lower? Tak przypuszczam.
Pozdr.


czwartek, 8 lutego 2007, 12:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
XGrzesX napisał(a):
Właśnie tak robiłem, ale informacja o kolejności pól pojawia się się tylko dla plików skompresowanych do mpeg2 (wyświetla się np. "Mpeg2, Lower ...") natomiast dla plików zrzuconych z kamery już takiej informacji nie ma.


Hmm, rzeczywiscie ulead nie wyswietla informacji o kolejnosci pol w materiale DV. Jednak wiekszosc kamer nagrywa w "lower Field First" jest to niejako standard dla kamer DV. Mozesz spokojnie przyjac, ze taki wlasnie masz.


anaś napisał(a):
Zaznaczam że nie będę się przy tym upierał bo płytko temacie elektroniki TV ale widzę efekt i jestem zadowolony.
Podsumowując: kamera Lower, TV Upper i co wtedy z ostrością?


Wszystkie fabryczne DVD maja przeplot - w wiekszosci Upper... Jednak najwazniejszy jest koncowy efekt, ktory zadowoli Ciebie. Jesli uwazasz, ze przy braku przeplotu masz najlepsza jakosc obrazu to OK. Wszak plyty VCD (mpeg1) tez przplotu nie posiadaja i TV jakos to wyswietla. Mysle, ze tajemnica kryje sie w odtwarzaczach DVD i ich mozliwosci odtwarzania obrazu niezgodnego ze standardem :-)
Jesli chodzi o ostrosc przy zmianie kolejnosci pol to wszystko zalezy od softu. Stosujac canopus procoder lub inne uznane roznicy w ostrosci praktycznie nie ma. Gorzej w uleadzie. Tam przy konwersji z lower na upper nastepuje nieznaczne pogorszenie ostrosci.

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 8 lutego 2007, 12:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
właśnie ściągnąłem triala Ediusa-4 oczywiście z ProCoderem i pierwsze wrażenie: extra końcowa jakość. Jest już pewne że w tym roku się przesiądę na ten soft. Są jeszcze inne powody: program obsługuje pliki PSD więc dołączając do tego grafikę z Photoshopa mam nieograniczone możliwości jeśli chodzi o czołówki.
Chociaż gdyby Ulead to miał....hmm programiści Uleada do roboty!
Jeszcze Ulead mółby w pełni obsługiwać Vitascene a widzi tylko przejścia niestety.


czwartek, 8 lutego 2007, 13:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post 
anaś napisał(a):
właśnie ściągnąłem triala Ediusa-4 oczywiście z ProCoderem


No tak ja tez jestem pod wrazeniem procodera, ale ta cena! :roll:

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


czwartek, 8 lutego 2007, 13:37
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
ja głównie fotografowałem przez ostatnie 15 lat i jak porównam cenę Ediusa-4 do ceny teł które się zużywają po jednym sezonie plus rewizyty, oświetlenie, lokal to wydaje mi się to śmieszne. Odpowiednik Edka to np. Photoshop CS-2 - jest trzy razy droższy. Dlatego postawiłem teraz głównie na video bo ceny zdjęć tak spadły że w pewnym momencie przestało mi na tym zależeć. Jeśli kilka lat temu brałem 70.- za ujęcie w studio a teraz ludzie wymiękają przy 400.- za całą 1,5 godzinną sesję a gdzie obróbka, wywołanie, album, sprzęt, kiedyś filtry cena od kilkudziesięciu do kilkuset złotych/szt Mają niestety do wyboru 1000 fotek na CD za 300.- więc moja cena to dla nich szok. Dla nich zdjęcie to zdjęcie. Maluch i mercedes to też samochody.

Wg mojej kalkulacji poniżej 800.- nie powinni w ogóle do studia wchodzić. Tak też mam. Kiedyś jak postawiłem na foto to podniosłem cenę na Video o 50% i miałem jeszcze więcej chętnych, przypuszczam że ludzie wrócą do zdjęć studyjnych tak jak wracają do cz-b i sepii. Poczekam. A czasami warto zmienić robotę żeby nie popaść w rutynę.


czwartek, 8 lutego 2007, 14:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Wrzuć materiał w pliku DV na timeline MSP7: prawym myszki na ścieżkę/Opcje żródła mediów (13 -ty wiersz od góry) - pojawi się okienko, w pierwszym wierszu określony jest typ klatki.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


czwartek, 8 lutego 2007, 15:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL