Teraz jest sobota, 21 lipca 2018, 23:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Podkęcanie kompa Vs wydajność programów montażowych 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Podkęcanie kompa Vs wydajność programów montażowych
Ostatnio naszła mnie taka myśl by sobie PC-ta podkręcić. Ale potem pojawiła się taka wątpliwość czy w ogóle jest sens podkręcania kompa, jeżeli służy on tylko do montowania/wypalania filmów (a z reguły podkręcający robią to dla gier)
Chodzi mi o podkręcenie:
Procesora (tylko mnożnik i szyna)
Ramu (czyli podnoszenie częstotliwości, chyba że lepiej powalczyć z opóźnieniami)
Karty graf (częstotliwość rdzenia)

I mam pytanie czy to w ogóle ma sens, czy będą zauważalne różnice (czy tylko cyferki w 3D Marku się zmienią)?

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


wtorek, 20 lutego 2007, 23:14
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4506
Lokalizacja: Tczew
Post 
Tak właściwie nie powinienem się odzywać, bo taki ze mnie overlocker, jak... :mrgreen: . Tu jednak (patrzę na Twój opis sprzętu), zachodzi przypadek nie podkręcania a "drobna korekta pomyłki producenta", jak mawia pewien mój kolega :wink: . Do rzeczy. Zdecydowana większość 2500+ (Barton), chodzi bez przeszkód na FSB 200(400). fabrycznie ustawiony jest ten procesor na FSB 166(333). Są dwa warunki bezproblemowej pracy tego procesora z taktowaniem ok 2170 (fabrycznie 1800) - płyta główna z chipsetem Nvidii, NForce2. Podnosząc w nim szynę FSB możemy zablokować częstotliwości innych elementów na "fabrycznym" poziomie, chodzi głównie o chodzi głównie o prace karty graficznej, dysków... żeby tego wszystkiego nie podkręcać razem z procesorem. Przydają się również pamięci (2 sztuki bo tam jest zdwojony kontroler pamięci), pracujące jako DDR 400, (obojętnie czy nominalnie, czy da radę je tak podkręcić). Co ważniejsze zdecydowana większość Bartonów 2500+ pracuje po tym zabiegu bardzo stabilnie, co jest ważniejsze od szybkości. Sama prędkość będzie miała znaczenie tylko przy renderowaniu, za to skrócenie kompresji będzie wprost proporcjonalne do wzrostu taktowania, na danym konkretnym materiale.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


środa, 21 lutego 2007, 09:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 12 kwietnia 2005, 09:19
Posty: 145
Lokalizacja: Rawicz
Post 
po co isc w niepewnosc? (wieszanie sie programow, blokowanie funkcji) masz niezly sprzet
jesli chcesz cos przyspieszyc to polecam dokupienie RAMu
mi na 512MB RAMu przerabial film 6-7 godz teraz przy 1,5GB 3-4 godz

_________________
Canon, Sony i Panasonic


środa, 21 lutego 2007, 11:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4506
Lokalizacja: Tczew
Post 
vuki2 napisał(a):
po co isc w niepewnosc?

Jeżeli jeszcze mogę wtrącić :D . Niepewność w wypadku tego procesora nie jest zbyt wielka, ale faktycznie też bym się zgodził że RAM jest ważniejszy. Moc procesora to tylko konwersja, natomiast o ile w trakcie renderowania 512 RAMu wystarcza, to w czasie edycji, (a na tworzenie projektu poświęca się więcej czasu niż na kompresję), większa ilość pamięci daje znaczny wzrost prędkości działania programu. Wykonałem kiedyś prosty test. Do Pinnacla załadowałem (ctrl a) cały folder zdjęć, do zrobienia pokazu. Przy 512 RAMu trwało to kilka, a chyba nawet kilkanaście minut. Przy 2 GB RAMu trwało to kilka sekund. W trakcie samej edycji również płynność działania programu jest warta wydatku.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


środa, 21 lutego 2007, 12:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
ja zawsze kręcę procek do renderingu i gdy mam dużo pracy...
mam inną architekturę ale bez problemu z nominalnej mocy 2x3GHz, stabilnie działa na 2x3,6GHz, rendering wzrasta mi o 5 dziesiątych w skali RT.

Pozdrawiam


środa, 21 lutego 2007, 13:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
vuki2 napisał(a):
po co isc w niepewnosc? (wieszanie sie programow, blokowanie funkcji)
właśnie dlatego powstały programy typu prime95 czy superPI


środa, 21 lutego 2007, 18:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
:( Popełniłem błąd pisząc tego posta - zapomniałem, że przy nick-u podaną mam konfiguracje AMD.
Chodziło mi o kręcenie nowego kompa:
PROC: C2D 6600 2.40 GHz
MB: Asus P5B-E
RAM: DDR2 2x1024MB PC-667
GRAF: Sapphire x1950xt 256ram
3 Dyski

i myslałem by tego podkręcić. Tylko dalej zostaje pytanie czy warto (nie zamierzam zmieniać chłodzenia - ale w takim razie czy wogóle warto) Co do AMD - ten do maila i GG mi starczy

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


środa, 21 lutego 2007, 18:38
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 31 stycznia 2006, 01:39
Posty: 89
Post 
Jesli chodzi o procesory C2D to jak dotad sa to chyba najlepiej krecoce sie procesory - i to na standardowym chlodzeniu mozna z nich sporo wycisnac. Ale mysle ze lepiej poszukać o tym na google - bo tu chyba szpecow nie ma zabardzo od takich spraw. A predkosc tak jak juz wczesniej napisano - bedzie najbardziej odczowalna przy renderze. A do plynnej pracy przy montazu i pracy przy otwartych wielu programach to glownie (ale nie tylko oczywiscie) ram-ram-ram.
RAM - jest to jakby rura przez ktora leci woda (dane w komputerze). Im bedzie ta rura grubsza (czyli im wiecej ramu) tym wiecej wody przez nia przeplynie w jednym momencie (czyli wiecej danych).

Poprawcie mnie jesli bladze!!!


środa, 21 lutego 2007, 20:45
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4506
Lokalizacja: Tczew
Post 
mikul22 napisał(a):
Jesli chodzi o procesory C2D to jak dotad sa to chyba najlepiej krecoce sie procesory - i to na standardowym chlodzeniu mozna z nich sporo wycisnac. Ale mysle ze lepiej poszukać o tym na google - bo tu chyba szpecow nie ma zabardzo od takich spraw.

Można zacząć szukać tu: LINKLINK , na przykład.
pozdrawiam

_________________
最诚挚的问候


środa, 21 lutego 2007, 22:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL