Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 16:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 800 aplikacji działających z Windows Vista 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 sierpnia 2005, 01:21
Posty: 796
Lokalizacja: Warszawa
Post 800 aplikacji działających z Windows Vista
800 aplikacji działających z Windows Vista

Microsoft opublikował listę 800 aplikacji, które powinny poprawnie działać w środowisku Windows Vista. Nie jest zaskoczeniem fakt, że na liście znajdują się praktycznie wszystkie produkty koncernu z Redmond, wraz z najnowszą wersją pakietu biurowego Office 2007. Oprócz rodzimych produktów Microsoftu, Vista powinna z powodzeniem obsłużyć aplikacje takich producentów oprogramowania jak na przykład Intuit oraz Trend Micro.

Na liście niestety nie znajdziemy kilku z największych producentów oprogramowania, jak np.Adobe Systems, IBM czy Symantec. Niektórzy specjaliści twierdzą, że Microsoft celowo nie umieścił tych producentów na swej liście, ponieważ od pewnego czasu stanowią dużą konkurencję dla Microsoftu szczególnie, jeśli chodzi o oprogramowanie desktopowe. IBM w zeszłym miesiącu wypuścił pakiet biurowy Open Client Solution, który został okrzyknięty przez specjalistów mianem bardzo dobrego produktu. Nie trudno również zauważyć, że nowy format przenośny zaproponowany przez koncern z Redmond XPS ma konkurować z popularnym formatem firmy Adobe - PDF. Na liście nie ma również żadnego z produktów firmy Apple. Jednak powód absencji takiego potentata na liście Microsoftu może być inny. Otóż w niektórych kręgach, krążą pogłoski, że Apple celowo nie chce, aby produkty tej firmy współpracowały z Windows Vista.

Listę wspieranych przez Windows Vista aplikacji znajdziesz na tej stronie:
http://support.microsoft.com/kb/933305




Tylko pięć lat wsparcia Windows Vista

W oficjalnym komunikacie wygłoszonym w środę, Microsoft poinformował, że okres wsparcia dla wybranych edycji Windows Vista wynosił będzie pięć lat, a nie jak zwykle w przypadku systemów operacyjnych tej firmy dziesięć. Okres ten dotyczy edycji Windows Vista Home, Home Premium oraz Ultimate. Jednocześnie najbardziej znany na świecie producent oprogramowania poinformował, że okres ten może zostać wydłużony, jeśli będą ku temu powody. Przypominamy, że nie tak dawno Microsoft przedłużył okres wsparcia dla Windows XP Home oraz Windows XP Media Center.

Edycje Business oraz Enterprise będą wspierane jak zwykle przez okres dziesięciu lat. Edycje Home, Home Premium oraz Ultimate przestaną pobierać poprawki oraz krytyczne aktualizacje po 10 kwietnia 2012 roku. Najbardziej niezrozumiałe dla użytkowników najnowszego systemu operacyjnego Microsotu jest to, że skróconym okresem wsparcia została również objęta najbardziej rozbudowana wersja Windows Vista Ultimate, przewyższająca nawet edycje Business oraz Enterprise.

_________________
| Sony HVR Z1 | Intel Xeon X3380 na Asus Extreme RAMPAGE (i48X), RAM 4GB Corsair 1333Mhz, FSB 1333Mhz | Windows 7 Ultimate 64bit | Vegas Pro 9 64bit |


sobota, 3 marca 2007, 00:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
ao napisał(a):
Na liście niestety nie znajdziemy kilku z największych producentów oprogramowania, jak np.Adobe Systems

Niedawno wyczytałem na forum adobe.com, że w połowie roku Adobe wprowadzi kolejną wersję Production Studio pracującą pod Vistą. No ale czas pokaże czy na pewno i jakie ceny dowalą za upgrade?
Tu macie szczegółowe informacje:

Q. Does Adobe support Adobe Production Studio on Windows Vista?
A. Adobe Production Studio was released a year before Windows Vista became publicly available and is not recommended for use on this new operating system. While some of its components, including Adobe After Effects 7.x, Adobe Premiere Pro 2.x, Adobe Audition 2.0, Adobe Illustrator CS2, and Adobe Photoshop CS2, install and run on Windows Vista Adobe Products and Windows Vista/page with only minor known issues, other key components such as Adobe Encore DVD 2.x have more significant issues installing and running as expected. For more information—and to evaluate the impact of these known issues on your workflow—please visit http://www.adobe.com/go/support to search the Adobe knowledgebase. Enter the keyword Vista.

Q. When will Adobe Production Studio officially support Windows Vista?
A. The next version of Adobe Production Studio will be certified to run on 32-bit versions of four editions of Windows Vista—Home Premium, Business, Enterprise, and Ultimate. The next release of Adobe Production Studio is expected to ship in mid-2007.


sobota, 3 marca 2007, 13:00
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 11 stycznia 2007, 02:04
Posty: 180
Post 
Przez kilka dni miałem wgraną Vistę (PIV, 2,8GHz, 1,5Mb RAM, Asus SLI), niestety Vegas i DVD Architect nie ruszyły. Program zakręcony, po pierwszym uruchomieniu "nie wiadomo w co ręce włożyć". Chyba przyjdzie nam poczekać trochę, bo ja na stonie sonymediasoft..... nie znalazłem aktualizacji.
A szkoda.
ps.Vista świetnie wygląda graficznie, ale sprawdźcie wymogi co do instalowania.


sobota, 3 marca 2007, 15:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
ApA napisał(a):
Vista świetnie wygląda graficznie, ale sprawdźcie wymogi co do instalowania.

Vista ma wbudowany mechanizm służący do oceny wydajności kompa.
W moim przypadku głównie za sprawą karty graficznej PIV 3.2G, 1G RAM, FX5200 "dostałem" tylko 2.6 punkta na pięć możliwych. :wink:


niedziela, 4 marca 2007, 08:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Można bardzo łatwo sprawdzić, czy Twój komputer jest "gotowy" na VISTĘ. Wystarczy pobrać i zainstalować:

Doradca uaktualnienia systemu Windows Vista

Bardzo ciekawa aplikacja. Pokazuje od razu wszystkie niezgodności sprzętowe i programowe.


niedziela, 11 marca 2007, 08:48
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 20 maja 2007, 13:36
Posty: 4
Post 
u mnie w/g oceny visty mam 4,6 pkt.
zawazyla grafika (chyba)
AMD Semp 2600+ na Epox-ie 1,6Ghz@2,6Ghz 1Gb ddr, nv7600
Ale szczerze mowiac to jak szybko zainstalowalem, tak szybko wrocilem do XP-ka. Pomijam, juz brak sterownikow np do karty dzwiekowqej, karty tv, czy tym podobnych gadzetow.


wtorek, 22 maja 2007, 19:19
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 21:41
Posty: 21
Post 
Tak sobie czytam i wychodzi na to ze ta vista to jakis straszny kibel. Niech lepiej dopracuja i podpieszcza xp a nie jakies tam nowosci wyrzucaja co nie dzialaja ;)


środa, 17 października 2007, 20:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
kilka lat temu to samo napisałbys o xp

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 17 października 2007, 20:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Ja myslę, ze wczesniej czy później przejdziemy na Vistę. Tak samo było z przejściem na XP. Ja przynajmniej poczekam na Service pack 1 albo nawet na drugi. Wczesniej chyba nie.


środa, 17 października 2007, 20:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post 
i święta racja! ja do tej pory jedyne problemy to miałem z wydajnością - kto to słyszał żeby system zaiwanił 1.5GB pamięci RAM :/

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 17 października 2007, 20:38
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 22 września 2007, 20:24
Posty: 48
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Cześć,

Miałem założyć nowy temat " Programy montażowe , a Windows Vista" , ale jak już jest temat to sie podepnę :). Chciałbym zapytać, czy ktoś z Was pracuje (pracował) z oprogramowaniem montażowym na Vista ???. Jeden z kolegów napisał, że Vegas nie odpalił. A jak jest np. z Ediusem, Premierem ???. Pogrzebałem trochę w necie na temat zgodności tych programów z Vista i jest tak ,że przy wymaganiach Ediusa jest napisane tylko Windows XP. Natomiast na stronie Adobe przy pakiecie CS3:

# Microsoft Windows XP Professional lub Home Edition z Service Pack 2 lub Windows Vista™ Home Premium, Business, Ultimate, lub Enterprise (edycja 32-bitowa)

Zastanawiam sie tylko, czy nie jest to tylko chwyt marketingowy? Ale z drugiej strony dziwne było by to, że najnowszy pakiet CS3 nie pracuje z Windowsem Vista. Proszę o Wasze opinie na ten temat. :)



pozdrowienia,
Filmaker


niedziela, 21 października 2007, 08:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post 
Filmaker napisał(a):
Zastanawiam sie tylko, czy nie jest to tylko chwyt marketingowy? Ale z drugiej strony dziwne było by to, że najnowszy pakiet CS3 nie pracuje z Windowsem Vista. Proszę o Wasze opinie na ten temat. Smile

Na Viscie testowałem niedawno AP CS3 Triala.
Jesli chodzi o instalację i uruchominienie to bez problemu. Malutki testowy montaż polegający na pocieciu materiału, dodaniu paru przejść i wyeksportowaniu materiału do DV przebiegło sprawnie.
Nie wiem jak sie sprawi Premierek lub pozostałe programy Adobe przy dłuższym bardziej skomplikowanym montażu.
Jesli chodzi o porównanie komfortu pracy pomiedzy XP a Vistą to nie zauwazyłem znaczących róznic na niekorzyść Visty.

Pozdrawiam
Maciej


niedziela, 21 października 2007, 10:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 9 lutego 2008, 13:47
Posty: 8
Post Re: 800 aplikacji działających z Windows Vista
psssz nie lubie visty,zdaje się,że to kwestia przyzwyczjanie,ale jakoś źle mi się pracuje.


sobota, 9 lutego 2008, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: 800 aplikacji działających z Windows Vista
moze mi Ktos konkretnie odpowiedziec czy Adobe Premiere Pro 1.5 oraz Adobe After Effects działają na Windows Vista Home Premium?


wtorek, 26 sierpnia 2008, 16:55
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re:
mmstudio napisał(a):
Ja myslę, ze wczesniej czy później przejdziemy na Vistę. Tak samo było z przejściem na XP. Ja przynajmniej poczekam na Service pack 1 albo nawet na drugi. Wczesniej chyba nie.


hej

raczej nie, gdyż micro$oft wypuszcza od razu następce visty "windows 7"
vista to coś takiego jak niewypalone windows millenium... pamiętacie jeszcze?

Po tej akcji zmieniłem system z combo xp/linux na osx/linux, nie wracam ;)

pozdrawiam
Muchomor


wtorek, 26 sierpnia 2008, 18:50
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL