Teraz jest niedziela, 22 lipca 2018, 10:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Vitascene - dziwne zachowanie . 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post Vitascene - dziwne zachowanie .
Testuję sobie demo Vitascene 1.0 . Wygląda na całkiem fajny plugin , tylko z jednym jest trochę nie tak . Po efekcie/tranzycji obraz przesuwa się w lewy górny róg , niewiele ale w sposób widoczny . Czy pełna wersja też tak ma ?


czwartek, 8 marca 2007, 21:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Używam z AP 2 i Ediusem. Wszystko jest OK.
Sprawdź sobie czy Twoja grafika spełnia wymagania tego programu.
GPU TEST


piątek, 9 marca 2007, 09:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Dzięki za pomoc . Test O.K. Winą ustawienia OpenGL karty .


sobota, 10 marca 2007, 13:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
Dołączę się do wątku- bo u mnie ten sam problem- mianowicie że w czasie
przejścia/filtra VItascene obraz jest przesunięty ( u mnie w prawy dolny róg) o kilka pixeli...( 2-3 tak no oko) i mimo żonglerki ustawieniami 3D karty problem pozostaje... Mam GF Palit 6600/512MB PCI-Ex pod
Ediusem DVX, Vitascene ( nie trial) najnowsze + service, Edius 4.22... można coś poradzić?

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


piątek, 20 kwietnia 2007, 17:05
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post 
Witam!
Mam podobny problem.Pracuję na Edius 4.22.W momencie rozpoczęcia efektu Vitascene obraz przesuwa się minimalnie w prawy dolny róg,a po zakończeniu wraca do poprzedniej pozycji.GPU TEST tak naprawdę nie jest w tej kwestii miarodajny,nie sugerujcie się nim.Moja karta (MSI RX1300PRO 256DDR) ten test przeszła,a problem istnieje.Vitascene w tej chwili jest dla mnie bezużyteczny.Pan Spała zasugerował wymianę karty graficznej.Spróbuję i napiszę czy pomogło.Może ktoś ma inny pomysł?Piszcie.

Pozdrawiam


piątek, 20 kwietnia 2007, 22:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
skicek napisał(a):
Witam!
Mam podobny problem.W momencie rozpoczęcia efektu Vitascene obraz przesuwa się minimalnie w prawy dolny róg,a po zakończeniu wraca do poprzedniej pozycji.GPU TEST tak naprawdę nie jest w tej kwestii miarodajny,nie sugerujcie się nim.Moja karta (MSI RX1300PRO 256DDR) ten test przeszła,a problem istnieje...Pan Spała zasugerował wymianę karty graficznej.Spróbuję i napiszę czy pomogło...
Pozdrawiam


Cóż, mi też poradzono wymianę karty i to że do Ediusa ATI lepiej wybrać...ale Ty masz ATI a ja GF 6600 więc dwie RÓŻNE karty... a ja mam pomysł taki - podobny problem występował przy ADORADGE z tej samej stajni z Premiere 6.0 - i pomagało( u mnie na bank) ustawienie "square pixels" - a więc proporcje 1.00 w opcjach projektu premiere... może tu jest podobnie? Tyle że u mnie w Vitascene nie daje się ustawić proporcji 1.00 zamiast 1.067 bo po powrocie do Ediusa w filtrze Vitascene nie ma obrazu w ogóle... ale to mi wygląda właśnie na ten problem... Co powiecie ?

Może poprosimy p. Spalę o pomoc - przeceż udziela się chętnie na tym forum- razem mamy spore szanse na rozwiąznie problemu, zatem...prosimy :)

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


sobota, 21 kwietnia 2007, 12:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Aktualnie w komputerku mam kartę ATI Radeon X 1950 XTX 512 MB GDR4 firmy Gigabyte, płyta główna też Gigabyte - model DQ6 na chipie P965 + procek QX6700. Pamięć 2 GB DDR2 Corsair dominator 1066. Zarówno na Adobe Premiere 2 pro, Elements 3 jak i Ediusie 4.24 filtry i efekty z Vitascene (wersja 1.0.28 ) działają bezproblemowo. W ustawieniach karty grafiki (catalyst Control Center)wprowadziłem:

- zakladka 3D -> Wszystkie ustawienia:

SMOOYHVISION HD: antyaliasing 6x
Czekaj na odświerzanie pionowe: "zawsze wyłączony"

Reszta ustawień bez zmian.
Sterowniki w wersji 7.4


sobota, 21 kwietnia 2007, 22:06
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
Nixi napisał(a):
...mam pomysł taki - podobny problem występował przy ADORADGE z tej samej stajni z Premiere 6.0 - i pomagało ustawienie pixels ratio ="square pixels" - a więc proporcje 1.000 w opcjach projektu premiere... może tu jest podobnie? Tyle że u mnie w Vitascene nie daje się ustawić proporcji 1.00 zamiast 1.067 bo po powrocie do Ediusa w filtrze Vitascene nie ma obrazu w ogóle... ale to mi wygląda właśnie na ten problem...?

No i sam sobie odpowiadam :) Ustawienia Pixels ratio w Vitascene dotyczy samego podglądu efektów więc nie może mieć nic do rzeczy wg. mojej wiedzy...

Dziś sprawdziłem zachowanie najnowszego Vitascene na osobnym kompie P4 2.4GHz, 512MB Ram, XP HE+SP2,Edius 4.24 grafika AGP ATI Radeon 9550/128MB Ram. Niestety, DOKŁADNIE TE SAME OBJAWY !(GPU test mówi że grafika może być niewystarczająca, i w RT trochę się przycina, ale to nie jest przyczyna...)
Może my coś z tymi Ediusami mamy nie tak ? Bo to już 3 karty graficzne są "niekompatybilne" ATI 1300, GF 6600 i ATI 9550...

pzdr! Nixi

Załączam 2 przykładowe obrazy - pierwszy z filtrem- drugi przed filtrem - zaznaczyłem kierunek przesunięcia- jeśli obejrzymy oba - widać to przesunięcie wyraźne...

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


poniedziałek, 23 kwietnia 2007, 16:36
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post 
Witam.

Zgodnie z sugestią p.Spaly wymieniłem kartę graficzną.Mój wybór padł na GIGABYTE ATI Radeon X1950PRO 256MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (Zalman).Efekt-żadnej zmiany.Zwracam uwagę na jeszcze jedną wadę-oprócz przesunięcia obraz staje się niewyraźny.Widać to b.dobrze na zdjęciach powyżej.Sądzę że problem tkwi w ustawieniach Ediusa.Teraz liczę na pomoc z BS MULTIMEDIA (w tej firmie kupowałem programy).Ich pracownik obiecał mi pomoc odpowiednim skonfigurowaniu programu.Mam nadzieję że nastąpi to jeszcze dzisiaj.A może p.Spala ma pomysł i wypowie się na forum.Jeśli problem zostanie rozwiązany niezwłocznie o tym napiszę.

Pozdrawiam.

Edius 4.24, Vitascene 1.0.28


wtorek, 24 kwietnia 2007, 15:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
Część mojego listu wysłanego na priva :

Tak na prawdę to nie wiem co zmieniałem . Być może to było to coś z open GL (mam wszystko wyłączone) ? Moja propozycja to poświęć trochę czasu i odpisz bieżące ustawienia z opcji 3D , a następnie zmieniaj je , byle nie wszystko na raz . I sprawdzaj z Vitascene . Trochę to robora "głupiego" ale nie widzę innych szans .

Moja grafika to ATI Radeon X1600 (laptop HP) , 3D ma 9 zakładek

1.Ustawienia standartowe +
2.Antyaliasing - w zależności od aplikacji
3.Adaptacyjny antyaliasing -
4.Filtr anizotropowy - w zależności od aplikacji
5.CATALYST - nie wyłączona
6.Mipmap - na poz wydajność
7.SMARTSHADER - brak
8.a)SMOOTHVISION HD antyaliasing - w zależności od aplikacji
b)SMOOTHVISION HD anizotropowy - w zależności od aplik
c)CATALYST - nie wyłączona
9.a)Direct 3D - obsługa formatów DXT textur
b)Open GL - potrójne buforowanie - wyłączone
- 24bit głębia buforu Z - wyłączone


wtorek, 24 kwietnia 2007, 17:01
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
skicek napisał(a):
Witam.
...wymieniłem kartę graficzną na GIGABYTE ATI Radeon X1950PRO 256MB DDR3/256bit TV/DVI PCI-E (Zalman).Efekt-żadnej zmiany.Zwracam uwagę na jeszcze jedną wadę-oprócz przesunięcia obraz staje się niewyraźny...


Tak- potwierdzam- jest dość duże rozmycie - coś jakby blur prócz przesunięcia...
To niemożliwe( prawie) żeby ta karta (czwarta z wypróbowanych w tym wątku) była nikompatybilna... czego możemy się jeszcze czepić? może direct X niewłaściwa wersja- mam DX9.0, co jeszcze może nie grać ?

Do MIRKA M :
Lulnij proszę na fotki zamieszczone 3 posty wyżej i określ czy przesunięcie u Ciebie było podobne ? Bo na priva pisałeś że to było widoczne tylko "na ruchu"? To są screeny z filmu, tymczasem efekt występuje zawsze - nawet dla dwóch statycznych bitmap.

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


wtorek, 24 kwietnia 2007, 17:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
U mnie faktycznie ostrość też spadała , ale przesunięcie szło w górny i w lewo . Nieruchomym się nie przyglądałem , bo od razu skojarzyłem z grafiką i patrzyłem co zmieszałem .


wtorek, 24 kwietnia 2007, 18:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
Właśnie przetestowałem Vitascene z Ediusem na innym- następnym komputerze- Athlon 2500+ 768MB Ram, GRAFIKA AGP GF 6600/128MB Ram bez firewire,( GPU test przechodzi z ogranixczeniami) XP HE+SP2, Edius 4.24, Vitascene + service...

Niestety - TA SAMA WADA- przesunięcie + blur...

To juz sam nie wiem co z tym fantem zrobić...ręce opadają... ma Ktoś pomysł ? Jest na WAGE ZŁOTA :)

Albo inaczej : Czy VITASCENE chodzi na komuś na GeForce jakimkolwiek ?
Jeśli tak - proszę o screena z ustawieniami/dane dot sterów.

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


wtorek, 24 kwietnia 2007, 21:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 27 czerwca 2006, 10:02
Posty: 114
Post 
Witam.

Może p.Spala znajdzie wreszcie trochę czasu i pomoże rozwiązać nasz problem? Ja na razie jestem bezsilny.Mimo przeróżnych kombinacji z ustawieniami karty graficznej problem nadal występuje.Dodam,że nie pomogła również aktualizacja Vitascene do wersji 1.0.29.

Pozdrawiam


czwartek, 26 kwietnia 2007, 10:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 30 sierpnia 2004, 23:38
Posty: 94
Post 
Niestety, w tym stanie fajny plugin jest nie do wykorzystania...zastanawia mnie dlaczego ProDad nic a nic nie publikuje na temat ustawień karty...

A jeszcze jedno... jaki wpływ na Vitascene ma instalka "Javy" ? Tak jest w instrukcji instalacji... Bez Javy vitascene nie zainstaluje się, czy też może źle chodzić ?

pzdr! Nixi

[ Dodano: Czw Kwi 26, 2007 3:41 pm ]
ROZWIĄZAŁEM problem :) jest już OK !

Okazuje się że to wina zaptaszkowanej opcji
"Reduce quality to speed up rendering" w samym Vitascene ( w oknie powitalnym)

Dzięki wszystkim !

pzdr! Nixi

_________________
NLE PC Q9400@3,25GHz, Edius DVX 4.60, Vitascene 1.035-Heroglyph 2.6, JVC GY-HM70, 2x Canon HV20


czwartek, 26 kwietnia 2007, 10:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL