Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 12:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 VideoZIP/DigiLab - problem 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post VideoZIP/DigiLab - problem
Proszę o pomoc w problemie, który ostatnio u mnie wystąpił. Wszystko
co mogłoby być przyczyną już sprawdziłem i brak mi pomysłów co dalej.
Czy jest to problem karty czy oprogramowania ? Poniżej opis mojego problemu.

Surowy materiał video o czasie trwania 2 godz i 10 min postanowiłem
poddać obróbce. Obróbka miała polegać tylko na wycięciu pewnych fragmentów i ponownym zgraniu na kasetę VHS tego co pozostało jako jedną całość.
Wpierw przechwyciłem cały materiał na dysk. Łącznie zajął ok. 27 GB.
Ponieważ dysk mam podzielony na partycje po 12 GB, materiał zapisałem
na trzech kolejnych partycjach. Utworzyło się ok. 30 plików (maksymalny
rozmiar pliku miałem ustawiony na 1 GB). Samo przechwytywanie filmu na dysk przebiegło bez zarzutu. Żadnych zgubionych klatek. Odtwarzając te pliki w DigiLab'ie nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości. Następnie niektóre pliki pojedyńczo wprowadzałem do okna edycyjnego i usuwałem zbędne fragmenty i tak obciętą część filmu eksportowałem do nowego pliku. Wszystkie nowe pliki po tak przeprowadzonej obróbce odtwarzały się bez najmnieszych problemów. Ostatnim etapem pracy było utworzenie listy plików do odtworzenia.
Na liście pliki występowały pliki poddane wyżej opisanej obróbce jak
i nie poddane żadnej obróbce. Łącznie wszystkie pliki na liście złożyły się
na film wynikowy o długości 1 godz i 56 min. Odtwarzanie kolejnych plików z listy rozpoczyna się prawidłowo. Jednak od pewnego momentu zaczyna być zauważalne, że obraz wyprzedza dźwięk. Z moich obserwacji wynika, że do ok. 45 minuty filmu wszystko jest ok. Później obraz z dźwiękiem zaczynają się "rozjeżdżać". Szczególnie wyraźnie widać ten efekt po czasie 1 godz i 30 min. Wszystkie partycje, na których mam odtwarzane pliki są zdefragmentowane. Wyłączenie innych aplikacji pracujących w tle również nie pomaga.
Wszystkie operacje wykonywane były w programie DigiLab 3.17.
Mój komputer to:
Pentium II 450 MHz
Płyta BX ATA 33
Dysk systemowy Quantum 7.6 GB ATA 33
Dyski Video:
1. Seagate U5 40 GB ATA 100
2. Seagate Barracuda 60 GB ATA 100
Kontroler dysków HighPoint HPT 366 ATA 66

zbitur@friko7.onet.pl

Tur


poniedziałek, 6 maja 2002, 20:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziwna sprawa. Pracuje podobnie ale z czyms takim sie nie spotkalem. Jesli sprzet nie wyrabial to zacinal sie obraz razem z dzwiekiem ale synchronizacja byla OK. Wyglada to na wine oprogramowania, mozna je uaktualnic za niewielka cene na http://www.hdp.com.pl.
Twoje wersja tego nie potrafi ale w nowej mozesz slyszec dzwiek w trakcie zgrywania takze poprzez karte dzwiekowa i wtedy moglbys ocenic czy to opoznienie jest po zgraniu czy juz takze w trakcie zgrywania w oprogramowaniu (wina karty/kamery czy oprogramowania). Daj znac jak znajdziesz powod. /Jacek J./


wtorek, 7 maja 2002, 12:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post VideoZip/DigiLab - problem
Jeśli znajdę rozwiązanie problemu oczywiście podam go na forum.
Na razie odezwał się do mnie gość, który ma ten sam problem ale
z nowym oprogramowaniem karty VideoZip. Jego sprzęt jest
wydajniejszy od mojego więc problem raczej nie leży po tej stronie.
Po jego odzewie ja również skłaniałbym się ku twierdzeniu, że jest
to jednak błąd w programie DigiLab. Mam zamiar oczywiście rzucić ten
temat firmie HDP, ale dopiero za kilka dni. Właśnie oczekuję na płytę
z programem DigiLab w wersji 4.1 i chcę jeszcze sprawdzić czy coś
się u mnie zmieni po jego zastosowaniu.

Tur


środa, 8 maja 2002, 01:16
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Niedogodnośc ta praktycznie zanika po zwiekszeniu kompresji.


środa, 22 maja 2002, 09:51
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jakiej kompresji ? DigiLab pracuje tylko z formatem DV o stałym współczynniku kompresji.


środa, 22 maja 2002, 16:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
"Niedogodność znika po zwiększeniukompresji"?
Ale za to utrata jakości- jaki sens?


wtorek, 28 maja 2002, 11:41
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
to nie kwestia softu a chipa zamontowanego na zipie. czestotliwosc jego probek nie pokrywa sie z standartowymi czestotliwosciami audio


sobota, 31 sierpnia 2002, 01:14
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post re.HELP
To was zasmuce...o ile pamietam ..to wina softu od firmy HDP ...nowa wersja jaka juz posiadaja Łagodzi ten problem ktory nie tylko tobie spedzal sen z powiek.zycze powodzenia.i cerpliwosci.


sobota, 31 sierpnia 2002, 17:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: re.HELP
Możesz wyjaśnić co konkretnie znaczy określenie "...łagodzi problem" ?
Wydaje mi się, że w przypadku tego problemu jedynym zadowalającym
rozwiązaniem jest całkowite usunięcie opisanych efektów. Tylko
zmniejszenie efektu przesunięcia obrazu i dźwięku jest pozbawione sensu.

Od czasu napisania przeze mnie pierwszego postu używam DigiLab'a 4.1
z najnowszą obecnie poprawką 4.13 i niestety problem ten nadal występuje.
Nie zauważyłem w tym temacie żadnej poprawy. Dodatkowo robiłem również
próby na testowej wersji programu Ulead MediaStudio Pro z zainstalowaną
wtyczką HDPPlay dla karty VideoZIP. Odtwarzając film wprost z listwy
montażowej w tym programie miałem dokładnie te same efekty. Ponieważ
po zainstalowaniu wtyczki w katalogu instalacyjnym MediaStudio Pro
pojawiło się kilka plików dokładnie takich samych jak w katalogu DigiLab'a
wnioskuję, że to właśnie w tych plikach będzie tkwił błąd. Opisałem
wszystkie moje spostrzeżenia firmie HDP Electronics i otrzymałem następującą
odpowiedź, cytuję:

"Proszę spróbować odznaczyć pole 'Pomijaj rejestrację niekolejnych
półobrazów' w oknie ustawień kompresji i wybraniu przycisku zaawansowane.
Można także zwiększyć rozmiar buforów audio."

Być może to coś da, jeszcze nie próbowałem (może już ktoś tego próbował ?).
Zastanawia mnie tylko to, że problem dotyczy sytuacji przy odtwarzaniu
a w przytoczonej odpowiedzi jest mowa o rejstracji filmu. Chyba ktoś
nie zrozumiał tematu.

Tur


niedziela, 8 września 2002, 17:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja mam takze pytanie w sprawie DigiLAB. Jak Wam udaje sie zgrac taki dlugi material? Ja ustalam jak najmniejsza kompresje aby obraz byl jak najlepszy ... jednak po 2 GB zaczyna mi przerywac. Nie wiem czy to ogranieczenie DigiLab 3.1 czy tez FAT32? Da sie to jakos obejsc, bo nie chcial bym zmieniac systemu win98 na inny, bo jest sprawdzony przezemnie i zawsze moge sobie zniem poradzic.


piątek, 25 października 2002, 16:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zapewne masz ustawioną wartość 1 w opcji "Max. # plików wychwytu (AVI>2 GB). Wartość ta określa ilość plików większych niż 2 GB (lub większych od wielkości ustawionej w Preferencjach) tworzonych podczas wychwytu materiału na dysk twardy.


sobota, 2 listopada 2002, 12:25
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL