Teraz jest piątek, 16 listopada 2018, 10:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 premiere vs vegas vs edius vs .... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 września 2005, 01:29
Posty: 45
Post premiere vs vegas vs edius vs ....
Czym tak na prawdę (ogólnie) różnią się między sobą te i podobne programy, w sumie wyglądają podobnie, potrafią zrobić podobne rzeczy

czy oprócz osobistych upodobań można stwierdzić że jeden albo drugi jest lepszy,

tylko proszę nie piszcie że premiere jest lepszy bo ja go używam,
a ktoś inny ma ediusa i on jest najlepszy spójrzcie na problem z góry, z szerszej perspektywy.


niedziela, 11 listopada 2007, 06:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Program musi być:
intuicyjny, byśmy niczego nie szukali, a do każdej funkcji trafiali jak gdybyśmy wiedzieli gdzie jest, dający możliwości stworzenia dowolnego wymyślonego przez nas efektu na filmie, kompatybilny z wieloma innymi aplikacjami pracującymi z video, obsługujący jak najszerszy zakres formatów zarówno importowanych jak i exportowanych, posiadający możliwości rozbudowy po przez wtyczki, nakładki, plug-insy, dodatkowe funkcje itp, co dla niektórych: aby był w miarę możliwości polski (to błąd), ważna jest cena programu i wsparcie techniczne.
Teraz który to program jest, to oczywiście każdy będzie krzyczał, że ten, na którym "on sam" pracuje, więc wątpię byś dostał obiektywną odpowiedź.
Innym faktem jest to, że ludziom pracującym zawodowo przy montażu ciężko byłoby przesiadać się na inny program skoro mają już swój, po którym śmigają, są obyci w funkcjach, mają go stuningowanego w dodatki, stworzone gotowe projekty, makra i inne skracające czas pracy ustawienia i teraz szukać funkcji, poznawać opanowywać inne, jest rzeczą niechętnie podejmowaną przez konserwatywnie utwierdzonych we własnym wybranym programie. Odpowiedzi udzielił by ktoś pracujący na wszystkich, ale czy można przetestować wszystkie nie poznając dogłębnie możliwości programu, których poznanie wymaga czasu?
Pozdrawiam gorąco


Ostatnio edytowano niedziela, 11 listopada 2007, 10:16 przez Montażysta Darek A., łącznie edytowano 1 raz

niedziela, 11 listopada 2007, 06:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 11 września 2005, 01:29
Posty: 45
Post 
no to w takim razie którego się zacząć uczyć ??,

stoję właśnie przed wyborem, pewnie jak już raz wybiorę to tak jak napisałeś ciężko będzie zmienić nawyki.

narazie przymierzam się do vegasa.
chociaż widziałem filmy z ediusa, też są super,
no a premiere to przecież legenda.

to tak jak z kupowaniem samochodu, ilu ludzi spytasz każdy ma wyrobione zdanie o marce i swojego ulubieńca, problem zaczyna się kiedy stajesz przed realnym problemem kupna.


niedziela, 11 listopada 2007, 07:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 31 października 2007, 21:10
Posty: 14
Post 
Cytuj:
narazie przymierzam się do vegasa.
chociaż widziałem filmy z ediusa, też są super,
no a premiere to przecież legenda.

Nie pozostaje nic innego, tylko spróbować wersji trialowych.
To w sumie tylko narzędzia i samemu nalezy sprawdzic jak sie ich uzywa.
Opinie innych, jak tu już napisano, zawsze bedą subiektywne.Nawet jeśli osoba pozna gruntownie każdy z tych programów, to ocena będzie wynikiem jej indywidualnych preferencji.


niedziela, 11 listopada 2007, 09:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: piątek, 9 lutego 2007, 17:30
Posty: 127
Lokalizacja: Głuchołazy
Post 
Moja wypowiedz będzie pewnie stronnicza, ale postarm się zeby tak nie było. Uzywałem Adobe, bawiłem się i pprzez jakiś czas nawet używałem Uleada Media, prubowałem sił w Canopusie, i tylko Avida nie liznełem choć siedziałem na Pinnaclo-Avidowskim Liquidzie.. Powiem jedno na korzyśc Vegasa- jego szybkość pędzenia jeżeli chodzi o podgląd przy montażu. To jest jego przewaga w stosunku do tych softów, które poznałem. Ogólnie Vegas w stosunku do Adobe i Uleada wyróznia się szygkoscią. Nie posiadam żadnej specjalizowanej karty a stary komputer. Wadą, choć żadko się objawiającą jest brak pewnych funkcji 3D, choć to jest to ominięcia i brak jest paru rzeczy, które w sumie nie znajdują się równiez w Premierze a jego bracie- AAE. Ulead ma rotoscoping, bardzo fajnie zrobiony. W Vegasie tego nie ma. Można co najwyżej klatkę z filmu wyeksportować do softu graficznego. Przewagę ma Vegas jeżeli chodzi o Audio, tu po zainstalowaniu Cinescore do udżwiekowiana i Sound Forge integruje się z nimi tworząc prawdziwy kombajn. (zresztą Vegas był kiedyś edytorem audio - Sony Acid). Na you tube pokazane jest jak współpracuje z mikserem audio, powodujac że możemy poczuć sie jak w prawdziwym studiu TV, bowiem suwaki poziomu (fadery), a raczej ich połozenia są zczytywane przez Vegasa i służa do miksowania obrazu wideo z wielu kamer. Także za małe koszty można zrobić sobie studio do mnotażu on-live. Wada vegasa to mało dodatków, choc jak się poszuka - to nie jest tak żle, a nawet dobrze, bo nawet Boris wspiera Sonego.

_________________
Nowiutki Athlon Dual Core X2 6400+ ( 2x 3.2 GhZ), 4 Gb RAM, Geforce 8600GT i brak czasu.


niedziela, 11 listopada 2007, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1068
Post 
qustosz napisał(a):
narazie przymierzam się do vegasa.
chociaż widziałem filmy z ediusa, też są super,
no a premiere to przecież legenda.



Dandre napisał(a):
To w sumie tylko narzędzia i samemu nalezy sprawdzic jak sie ich uzywa.


Dandre - święte słowa.


niedziela, 11 listopada 2007, 13:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post 
premiere ma jedna rzecz ktorej nie maja inne softy, wspolpraca z photoshopem i afterem, wg mnie to robi z niego najmocniejsze narzedzie

masz logo na layerach w psd, wrzucasz po warstwie do premiera i masz kompozycje, robisz na afterze kompozycje i do premiera - dla mnie to stawia na pierwszym miejscu premiera, reszta to kwestia dogrzebania sie do opcji i klawiszologia bo na kazdym z tych programow zrobisz to samo, kwestia wygody i przyzwyczajen


niedziela, 11 listopada 2007, 17:34
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Stało się to, czego sam się obawiałem, że "każda myszka swój ogonek chwalić będzie".
Sam zachowam się teraz nieładnie pisząc, że Premiere nie zamieniłbym na żadnego innego. Mam tysiące tutoriali, nakładek, a dodatków jeszcze więcej i to powala w przepaść wszystkie inne programy. Doświadczeni pewnie będą wiedzieli dlaczego Premiere nie inny jak tylko v.6.5
Wiem też, że mało kto pracujacy na Premiere zna jego klawiszologię, która ma znacznie więcej funkcji niż jest to zawarte w menu podręcznym programu.
P.G.


niedziela, 11 listopada 2007, 23:15
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 10:15
Posty: 51
Lokalizacja: podlaskie
Post 
na adobe pracowałem 5 latek przesiadłem sie na edka i moge powiedziec ze dzieki temu zaoszczędziłem duzo czasu adobe jest pogramem o ogromnych mozliwosciac ,ktore wykorzystuje w 30% edek jest prostszy ,szybszy i ma procodera ,i nie robi nespodzianek w stylu znikających proektów.


poniedziałek, 12 listopada 2007, 00:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post 
ktore dany montazysta wykorzystuje w 30 procentach chyba :) a procoder dziala z premierem


poniedziałek, 12 listopada 2007, 01:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 2 listopada 2005, 10:15
Posty: 51
Lokalizacja: podlaskie
Post 
masz racje 10% ?


poniedziałek, 12 listopada 2007, 09:25
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3253
Post 
witka,

z całym szacunkiem dla was, montażystów, ale ja pracując na premierze (nie mówiąc o zabawnym edziu) nawet wyciskając z niego ponad 100% przez dodanie kilku wtyczek do kompozycji, potrzebowałem więcej i dlatego postanowiłem połączyć jego możliwości z możliwościami avisyntha, dodać własny plugin do kompozycji i dopiero wtedy otrzymałem jako-taki zadowalający mnie system edycyjny.
ktoś mógłby powiedzieć - ale po co takie coś, skoro jest after fx, boris itp.?...
oczywiście, ale kosztują kupę forsy a w wielu wypadkach i tak nie dają rady! coraz większe "kombajnienie" aplikacji objawia się IMO raczej utratą niż powiększeniem funkcjonalności, taka ogólnoświatowa tendencja ;)
oczywiście wiadomo, że premiere i jemu podobne programy nie służą do kompozycji, ale w takim razie do w miarę poprawnego zmontowania materiału można użyć movie makera, a tym co go odróżnia od premierka jest właśnie brak kompozycji.
osobiście gdybym miał się decydować na jakiś system będąc nawet bardziej zaawansowanym amatorem skupiłbym się na premiere i photoshopie ELEMENTS.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


poniedziałek, 12 listopada 2007, 13:13
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 października 2007, 09:08
Posty: 4
Lokalizacja: Mielec
Post 
Witam wszystkich. Mariusz z Mielca. Premierem montuję od 6 lat. Na przełomie października i listopada 2007 znalazłem trochę czasu aby przetestować EDIUS-a 4.5 i AVIDA Liquid-a 7 oraz Sony Vegas-a 8Pro. Ostatnimi czasy zacząłem się interesować m.in. scieżką audio 5.1 Dolby Digital. Po wielu dniach spędzonych nad możliwościami programów które wymieniłem stwierdzam niestety że Premiere 2.0 (pomimo że nie czyta wielu formatów a codek DolbyD trzeba sobie dokupić) dla mnie jest zdecydowanie najlepszy z nich wszystkich ( dla mnie nie liczą się tzw. przejścia "choinka" tylko stabilność pracy i współpraca z AE i PS a z łączem Dynamic Link [ZESTAW ADOBE PRODUCTION PREMIUM 1.0 np. to niesamowity zestaw !!! ] Panowie i panie którzy sędzają czas nad mozolnym montażem.... Jeżeli programu montażowego używacie tylko do tzw. filmów okolicznościowych wystarczą Wam programy od 400 do 1500zł :) Jeżeli chcecie tworzyć coś extra niestety trzeba wydać grubo ponać 10.000zł za sam soft :(
DLA CIEKAWOSTKI POWIEM że pomimo dobrae znajomości pakietu ADOBE kupiłem sobie pakiet SONY VEGAS PRO 8 , bo ma możliwości (chodzi o różne formaty audio i video) większe niż adobe premiere. I powiem krótko ciężko jest się przestawić ale "walczę" :) i nieźle mi idzie

_________________
XEON 2*3GHzHT, płyta TYAN7625,RAM 3GB ECC-R,HDD Ultra320 SCII 4*74GB, grafika QUADRO FX1300,NLE VEGAS 8PRO, HDR-Z1E, 2*LCD 17" SAMSUNG


sobota, 24 listopada 2007, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2021
Post 
Degenerado napisał(a):
premiere ma jedna rzecz ktorej nie maja inne softy, wspolpraca z photoshopem i afterem, wg mnie to robi z niego najmocniejsze narzedzie

masz logo na layerach w psd, wrzucasz po warstwie do premiera i masz kompozycje, robisz na afterze kompozycje i do premiera - dla mnie to stawia na pierwszym miejscu premiera, reszta to kwestia dogrzebania sie do opcji i klawiszologia bo na kazdym z tych programow zrobisz to samo, kwestia wygody i przyzwyczajen


Hmmm... Mam uruchomione Photoshopa i Vegasa jednocześnie. Wrzucam PSD do Vegasa na timeline, coś mi nie pasuje, poprawiam to w Photoshopie, zapisuję i automatycznie odświerza się zawartość w Vegasie. Więc jakaś współpraca z Photoshopem jest ;)


niedziela, 2 grudnia 2007, 00:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Od poczatku moja przygoda z on-line zaczela sie od Ulead 5,0. Aktualizowalem ten soft az do ostatniej wersji 8,0. Rownoczesnie musialem pracowac, oczywiscie o wiele rzadziej na premierce. Ulead malo stabilny, wolny, ale troszke kaski na nim zarobilem. Premieraka, za kazdym razem musiala przeliczac dokonane zmiany i do tego stop podgladu przy kazdym kliknieciu na time line. Kolega przekonal mnie do vegasa. Zainstalowalem 5 i oczarowal mnie. Co ma najwazniejszego dla mnie, to podczas odtwarzania, mozliwosc dokonywania korekt, bez jego zatrzymywania i plynnosc pracy, szybkosc. Wada, jest wolny codek, ale za to dajacy przy nawet malym bitrate, swietna jakosc mpeg2. Zakupilem 7 i aktualizowalem teraz do 8,0, jestem zadowolony. Zminilem kompa na cztero procesorowego, 2 TB dysku w macierzy, 4 Gb pamieci, okazuje sie, ze codek jest ok;)

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


niedziela, 2 grudnia 2007, 04:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL