Teraz jest środa, 18 lipca 2018, 09:09




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Zgrywanie obrazu z kompa przez FireWire do nagrywarki stacj. 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post Zgrywanie obrazu z kompa przez FireWire do nagrywarki stacj.
Mam problem.

Posiadam stacjonarną nagrywarkę DVD Pioneera z dyskiem twardym i chciałbym zgrać materiał z komputera poprzez cyfrowe wyjście. W komputerze mam gniazdo FireWire a w nagrywarce malutkie gniazdko DV. Podłączyłem kompa do nagrywarki odpowiednim kablem, komputer oczywiście wykrył nagrywarkę. Tylko teraz pytanie jakim programem można zgrać materiał z komputera poprzez wyjście FireWire do nagrywarki?

Proszę o pomoc.


sobota, 17 listopada 2007, 23:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Proszę bardzo:
maleńki genialy player, który wszystko co mu wsadzisz (nawet fotki) emituje na wyjście i'link:
http://www.video2dv.com/download/Video2DV.zip
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 18 listopada 2007, 09:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post 
Dziękuję za pomoc.

Jednak problem nie został rozwiązany. Podłączyłem kompa do nagrywarki DVD, uruchomiłem w tym programie film w DIVX, ale nagrywarka nie rozpoznaje obrazu. Wyskakuje komunikat:

Brak sygnału z DV. System TV nie pasuje lub sygnał video nie może zostać nagrany.

Próbowałem zmieniać różne opcje w Menu nagrywarki. Były tam m.in. takie dwie opcje:

525System - Wybierz zapis w formacie NTSC lub PAL-60
625System - Wybierz zapis w formacie PAL lub SECAM.

Domyślnie ustawiona była opcja 525System. Po przestawieniu na opcję 625System nagrywarka wykrywa jakiś obraz i pokazuje na telepatrzydle, ale są tylko "cyfrowe" bloki na ekranie i obraz jest wyświetlany tak jakby w tych blokach. Dźwięk jest niewyraźny, taki jakby skompresowany. Ponadto nagrywarka wyświetla komunikat że "nie można dokończyć tej operacji".

Nie mogę też sterować nagrywarką z poziomu programu za pomocą przycisków Play, Stop, przewijanie itd., które się pojawiają we właściwościach filtru DV.

Rzecz ciekawa, po podłączeniu zamiast nagrywarki kamery Sony MiniDV, obraz na kamerze jest i jest bardzo dobrej jakości, tak samo dźwięk. Można również sterować kamerą z poziomu programu przy pomocy wspomnianych przycisków.

Co robić?


poniedziałek, 19 listopada 2007, 00:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Skoro kamera widzi ten sygnał bezbłędnie, a nagrywarka nie, to nie umiem Ci logicznie nic doradzić. Czy próbowałeś połączyć kamerę do nagrywarki, oczywiście nieco inny kabelek 4X4pin potrzebny będzie, ale chcemy mieć pewność, że to nie opcje wejścia w nagrywarce są źle ustawione?

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 19 listopada 2007, 01:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post 
Przy podłączeniu kamery do nagrywarki poprzez wejście DV nagrywarka rozpoznaje obraz z kamery prawidłowo. Tylko z kompa nie chce rozpoznawać. Wydaje mi się że są jakieś niezgodności w wysyłanym sygnale, ale któż to wie gdzie tkwi problem...


poniedziałek, 19 listopada 2007, 01:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post 
Wejście DV w nagrywarce działa idealnie z kamerą, natomiast jeśli podłączymy komputer do tego DV in nagrywarki, to w praktyce bywa różnie.
Posiadam nagrywarkę Pioneer 530H i ona dobrze współpracuje z kartą video DV500dvd (Pinnacle)po przez cyfrowe łącze dv.Tego samego Pioneera podłączyłem do innego kompa, gdzie sygnał wysyłam z Ediusa za pomocą zwykłego kontrolera firewire, i co, i kicha pionek nie widzi sygnału.To istna loteria.


poniedziałek, 19 listopada 2007, 16:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 14 marca 2007, 12:00
Posty: 96
Post 
Problem był już poruszany na tym i na innych forach. Jeśli się komuś chce, to może sobie "przekopać" trochę postów. Osób, które próbowaly wykorzystać do kodowania stacjonarną nagrywarkę było więcej, trudno się dziwić.
Jak zauważyleś, problem ten nie występuje w momencie kiedy urządeniem wyjściowym jest np. dedykowana karta, którą podałeś.

Najprawdopodobniej powodem takiego stanu rzeczy jest fakt, że kamera (i inne dedykowane urządzenia) wysyła na swoim wyjściu FW jakieś dodatkowe dane, albo przynajmniej trochę różne od tych, które podawane są bezpośrednio ze złącza FW komputera. Nie wiem, może chodzi o jakiś specyficzny zapis timecode, który normalnie jest interpretowany przez programy do edycji, które np. potrzebują tylko jego części, aby prawidłowo interpretować materiał. Może chodzi o zupełnie inne kody sterujące, potrzebne do poprawnego współdzialanie tych urządzeń.
Może jest jakieś specyficzne zabezpieczenie. To nawet wydaje się logiczne posunięcie ze strony producentów. Pomysłowych ludzi nie brakuje i pewnie nagminnym zjawiskiem byłoby wykorzystywanie tego typu urządzeń do kodowania.

Jedynym rozwiązaniem w tym przypadku wydaje się zgranie zmontowanego materiału spowrotem na kasetkę DV i dopiero wówczas konwertowanie w sposób, który proponujesz.
Niestety czas wydłuża się o jeden cykl. Piszę cykl, ponieważ jest to faktyczny pełen trwania nagranego materiału. Nie ma znaczenia czy mamy szybki komputer czy wolny. Kodowanie zawsze będzie trwało równe 1:1 czasu nagranego materiału. I najważniejsza wada - występuje nadmierna eksploatacja kamery czy magnetowidu DV. No i przez to trochę to wszystko traci na sensowności.


poniedziałek, 19 listopada 2007, 18:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 14 lutego 2005, 20:04
Posty: 164
Lokalizacja: Toruń
Post nagrywarka dvd
Ktos o tym pisał.
Komputer z kartą Fire Wire i Nagrywarka DVD stacjonarna
prubują się ze sobą skomunikować, a sciślej mówiąc jedno chce sterowac drugim gdyz oba urządzenia sa typu master.
Dlatego gdy podłączysz kamerę do kompa ,czy do nagrywarki stacjonarnej to każde z tych urządzen steruje kamerą przy nagrywaniu
z wejścia DV. Jesli posiadasz kartę DV 500 (nie zawsze) to karta nie komunikuje się z urządzeniem podłączonym do DV i zawsze podaje sygnał na wyjściu , i wtedy można nagrac to na nagrywarce stacjonarnej.


poniedziałek, 19 listopada 2007, 20:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: sobota, 30 kwietnia 2005, 09:14
Posty: 28
Post 
Dziękuję wam za odpowiedzi. Chyba jednak na tej nagrywarce się tak nie da.


czwartek, 22 listopada 2007, 18:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL