Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 03:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Wady programów do edycji video 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Wady programów do edycji video
Wszyscy chwalą swoje aplikacje na których pracują, ale jak wiadomo każda ma jakieś mankamenty znane i znalezione przez obsługujących je użytkowników.
Proponuję wypisywanie zaobserwowanych usterek, być może znajdzie się ktoś potrafiący obejść defekt, lub potrafiący doradzić jak problemy w programach do edycji video rozwiązywać.

..I tak zaczynam:
Pracując na Adobe Premiere 6.5, nie mając żadnych z nim problemów borykam się niekiedy jedynie z ograniczeniem długości time line, które wynosi max 3 godziny. Większe projekty muszę składać "na raty" łącząc "gotowca" ostrym połączeniem statycznych różnych ujęć.
Ciekawy jestem co spowodowało takie właśnie ograniczenie długości w programie i czy udało się komuś zmienić ją w wersji właśnie 6.x.
Pozdrawiam gorąco


sobota, 24 listopada 2007, 00:53
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Nie montuje sie na AP 6,5... To mało wygodny edytor. Zmień na vegasa, a bedziesz zdrowszy;)

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


sobota, 24 listopada 2007, 04:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post 
Wada Vegasa - max przyspieszenie 300%, by zrobic jeszcze szybciej zgrywałem 300% do DV i ponownie zwiekszałem prędkość :/
Pinnacle 9+ (który się co chwile wieszał, zatrzymywał "na zawsze przy renderingu", zamiast DVD przy wypalaniu widział VCD) miał przyspieszenie x5 czyli 500% ;/

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


sobota, 24 listopada 2007, 04:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Vegas x 700...czytac instrukcje:)
Prawym myszy na plik video/Properties/PlaybackRate - x 4. plus standardowe pod Velocity. Wada vegasa, to brak zwolnienia wudio.

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


sobota, 24 listopada 2007, 04:52
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 16 października 2007, 09:08
Posty: 4
Lokalizacja: Mielec
Post 
w VEGAS 8 PRO można regulować audio speed

_________________
XEON 2*3GHzHT, płyta TYAN7625,RAM 3GB ECC-R,HDD Ultra320 SCII 4*74GB, grafika QUADRO FX1300,NLE VEGAS 8PRO, HDR-Z1E, 2*LCD 17" SAMSUNG


sobota, 24 listopada 2007, 08:30
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
wow...dzieki

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


sobota, 24 listopada 2007, 15:56
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 stycznia 2004, 13:04
Posty: 822
Post 
ULEAD MEDIA STUDIO PRO 8

Regularne zwisy co kilkanaście minut - i jest to raczej niezależne od konfiguracji sprzętowej. Instalowałem już na paru różnych komputerach (z laptopem włącznie) i cały czas to samo.

ROZWIĄZANIE: nie znam :-(


sobota, 24 listopada 2007, 16:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 16 lutego 2005, 09:35
Posty: 396
Lokalizacja: Jaworzno
Post 
W Vegasie brakuje mi na linii czasu , wyraźnego miejsca gdzie mógłbym od razu wybrać rozdzielczość czasową i miejsca gdzie byłaby wyświetlana . Tak jak w np. AP 6.5 .


sobota, 24 listopada 2007, 18:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam!

A ja sie wypowiem o Ediusie!

Brakuje mi w nim pracy na kanalach alpha. To co jest dostepne to jakas
pomylka. W premierce to bylo piekne - a tu jakos nadal tego nie ma mimo
tego iz w Premierze 3.2 juz bylo 8 lat temu.

No i generalnie duzy minus za minimalna mozliwosc kompozycji.
Zeby to bylo chociaz na poziomie Premierki 6.5 ale tez nie.

No i 3DPIP pracuje tylko w rozdzielczosci pliku profilu na jakim pracujemy.
Jesli np. pracujemy w PAL 720x576 i chcemy zeskalowac obrazek ktory
ma faktyczna rozdzielczosc np. 3000x3000pix to skalowany jest zawsze
do rozdzielczosci PAL. Nie ma mozliwosci powiekszac i powiekszac do
momentu kiedy aspekt zaczyna dopiero zrownywac sie z tym palowskim.
Odrazu jest kicha.

To najwieksze BOLE EDIUSA - moim zdaniem!

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


niedziela, 25 listopada 2007, 01:05
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 10 marca 2005, 19:02
Posty: 176
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
gdzie w Veagasie 8,0 regulujemy audio speed. nie doczytalem, czy jak?

_________________
Portal regionalny ZAPRASZAM http://www.itv24.com.pl

Nawiążemy współprace z kamerzystami z regionu, kontakt itv24@itv24.com.pl


niedziela, 25 listopada 2007, 04:30
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Mn1s1ek napisał(a):
Regularne zwisy co kilkanaście minut

... a ja rozważałem nabycie tej aplikacji jako dodatkowa !!!

Przypomniał mi się jeszcze jeden fakt, jaki całkiem przypadkiem wyczytałem niedawno tu na forum:
Ten wychwalany Workshop 2, jakiż to on nie jest najlepszy - nie ma możliwości zrobienia menu z dostępem do wybranych scen w formacie 16:9 (...).
Pozdrawiam

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 25 listopada 2007, 10:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 28 czerwca 2006, 18:58
Posty: 1447
Post 
nikt nic nie pisze o pinnacle :lol:
1 a więc pinnacle w wersji 10,xx to nie cud natury lecz wybryk natury ( :mrgreen: w jednym z odcinków archiwum X opisywany :mrgreen: ) czyli w tej wersji nic nie działa OK.
2 druga wada tego programu to , że dodatki są drogie i trzeba dodatkowo kupować .
3 pinnacle 11-cie lumakey trochę zle ustawiony , lecz można to ustawić
( wiem wiem fachowcy zaraz napiszą , że to lumakey a nie kluczowanie czarnego ( ale mi lepiej w pinnacle wygląda napis kluczowanie kolorem i pod nim kluczowanie czarnego ) tak ja sobie w swoim pinnacle to nazwałem
kpl. zmian w pliku C:\Program Files\Pinnacle\Studio 11\Plugins\RTFx\StudioXML\Studio Plus RTFX/LumaKeyer-CPU DokumentXML 2KB
Cytuj:
<EffectDescriptor name="LumaKeyer##translate##" type="VideoFilter" HostMask="2">

<UIObject name="Luma Keyer" rackname="Overlay Effects##translate##" foldername="Studio Plus RTFX##translate##" displayorder="30" />

<Runtime>
<CustomInterpolation/>
</Runtime>

<Property guid="35E7CE00-4872-11d0-90C3-0000E8CE8250" subguid="998BA85B-B8FE-464c-972F-0F226871357E" InitialKeyframes="0">
<parameter name="Luma Center" id="0" min="0" default="56" max="100" granularity="0.01" AlwaysActive="1"/>
<parameter name="Radius" id="1" min="0" default="45" max="100" granularity="0.01"/>
<parameter name="Softness" id="2" min="0" default="0" max="100" granularity="0.01"/>
<parameter name="Gain" id="3" min="0" default="1" max="1" granularity="0.01"/>
<parameter name="Invert Key" id="4" min="0" default="0" max="1" granularity="1" AllowedInterpolations="none" />
<parameter name="Offset" id="5" min="-100" default="0" max="100" granularity="0.01"/>
</Property>

<Editor name="kluczowanie czarnego ##translate##" ToolButtonID="">
<group name="Settings##translate##" InitiallyOpened="1">
<parameter name="Luma Center##translate##" id="0" ControlType="double" />
<parameter name="Radius##translate##" id="1" ControlType="double" />
<parameter name="Softness##translate##" id="2" ControlType="double" />
<parameter name="Gain##translate##" id="3" ControlType="double" />
<parameter name="Invert Key##translate##" id="4" ControlType="boolean"/>
<parameter name="Offset##translate##" id="5" ControlType="double" />
</group>
</Editor>

</EffectDescriptor>

druga wada pinnacle 11-cie :cry: brak zakładki smart sound :?
:idea: ale :arrow: ale :lol:
najłatwiej jeśli posiadamy starszą wersję powiedzmy pinnacle 10-ć lub 9-ć . wkładamy płytę nr.1 otwieramy ręcznie i szukamy folderu Setup otwieramy i w nim jest folder Smart Sound a w srodku dwie instalki które pokolei instalujemy pierwsza instalka to Quicktracks Installer a druga SmartSound Pinnacle Music czyli dobrze znane melodyjki
Obrazek
3 trzecia wada musimy zainstalować patche 11.1.1.5224h
4 i najgorsze płyty wypalone w pinnacle nie wszystkie odtwarzacze dvd widzą WRONG DISC FORMAT> błędny format płyty > ten problem rowiązałem dopiero w nero .
5 jeśli mamy ultime to mamy vitasce odblokowane , ale biedną :mrgreen: , ale jest zawsze ale :lol: > ściągamy wersję demo 1,33 85mb dojdzie nam około 200% więcej efektów tylko najpierw musimy zabezpieczyć plik licencji , bo inaczej będziemy mieli demo a nie pinnaclowską full .
lub drugi sposób przekopiować tylko dodatkowe efekty do folderu :lol:


Ostatnio edytowano niedziela, 25 listopada 2007, 14:42 przez jurekwejh, łącznie edytowano 2 razy

niedziela, 25 listopada 2007, 11:04
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 10:55
Posty: 22
Post 
Adobe Production Studio CS3

Wady:
1.Cena


niedziela, 25 listopada 2007, 13:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 30 grudnia 2006, 23:47
Posty: 812
Lokalizacja: Łódzkie
Post Re:
KarolMa napisał(a):
Adobe Production Studio CS3

Wady:
1.Cena

ZA 5 LAT TA WADA ZNIKNIE :P :P JAK POJAWIĄ SIĘ NOWSZE WERSJE

_________________
Jeśli potrafisz sobie coś wyobrazić, potrafisz to też osiągnąć.


sobota, 9 lutego 2008, 18:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4556
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Wady programów do edycji video
Te co używałem:

Let'sEDIT Canopusa:
(najlepszy amatorski edytor wideo - sorrki nie mogłem się powstrzymać)
- nie obsługuje HD
- nie robi pełnego authoringu
- nie gotuje :wink:

- (prawie) nie do kupienia nowe już niestety

Avid free
- nie ma już :(
- nie obsługuje HD o ile pamietam
- specyficzny trudny interfejs
Muszę spróbować jeszcze kiedyś czy stary klucz działa 8)

Ulead Video Studio:
- pomieszane łatwe i trudne dojścia do funkcji w interfejsie
- wynikowa jakość DVD
- wersja 11 (tylko próby) spore wymagania sprzętowe i podobno zwieszki czasem

Pinnacle Studio:
- 8,12,7 spore jak na tamte czasy wymagania sprzętowe
- 10,xx główna wada to brak zalet

Ulead Media Studio:
- wersja 7 już stara, 8 podobno niestabilna
- podobno nie będzie rozwijane, szkoda

Edius Neo - za mało znam jeszcze.
- horrendalna cena, uppgrade z Let'sEDIT cena przez pół.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 9 lutego 2008, 20:10
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL