Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 23:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 After Effect - 2GB a ani więcej 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post After Effect - 2GB a ani więcej
Witam.

Pomimo tego, że w komputerze posiadam 4GB (wiem, że system XP 32-bitowy nie adresuje tyle, więc pokazuje na płycie asusa 2,93GB) After Effect pokazuje 2GB i nie da się przydzielić większej wartości.

Zresztą w preferencjach programu w zakładce "Memory & Cache" jest niby możliwość zwiększenia, ale się nie da. Zresztą jest tam informacja:

"After Effect will not use more than 2GB of RAM unless you modify the operating system configuration. See the After Effect help for information about enabling this option".

Natomiast help też nie rozwiązuje problemu:
"After Effects on the 32-bit Windows XP Professional operating system can use up to 3GB of RAM; however, to use more than 2GB in After Effects, you must configure Windows appropriately. (See the Microsoft website for details.)"

A gdzie tego szukać na stronie Microsoftu to już nie wiem.

Czy Ktoś przydzielił więcej pamięci w samym After Effect?

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


piątek, 25 kwietnia 2008, 00:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: After Effect - 2GB a ani więcej
jeśli w boot.ini dodasz przełączik "/3gb" do dla podglądu dostaniesz wiecej pamieci, ale to zadziala tylko na proscku z obslugą rozszerzonej pamieci

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 25 kwietnia 2008, 07:15
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Re: After Effect - 2GB a ani więcej
Procek czy płyta obsługuje rozszerzoną pamięć? Wydaje mi się, że płyta, ale mogę się mylić.
Sprawdzę, jak będę w domu.

Dziękuję za podpowiedź.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


piątek, 25 kwietnia 2008, 13:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: After Effect - 2GB a ani więcej
chodzi o procek - podobno (podobno nie znaczy napewno) musi mieć rozszerzenie x64 - aczkolwiek juz wczesniejsza generacja obsługiwała rozszerzenie 36-cio bitowe tylko ze na takim procku tego nie sprawdzalem

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 25 kwietnia 2008, 13:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 5 października 2006, 21:45
Posty: 86
Lokalizacja: centrum
Post Re: After Effect - 2GB a ani więcej
Dziękuję za pomoc. Faktycznie dodanie przełącznika "/3GB" w boot.ini pomogło. W After Effect widoczna jest cała dostępna pamięć.

A co do tych procesorów, to raczej chodziło, że muszą być 64-bitowe a nie 32-bitowe. Ale sądzę, że bardziej to jest uzależnione od chipsetu płyty głównej (dlatego wraz z pojawianiem się nowych chipsetów idzie zwiększona możliwość obsługi większej pamięci).

Pozdrawiam.

_________________
2 x Sony / Zoom H4 / Edius + Vitascene


piątek, 25 kwietnia 2008, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: After Effect - 2GB a ani więcej
fakt faktem procek tez ma duzo do "gadania" bo w koncu przy obliczeniach (których jest cała masa) wykorzystywanie są rejestry wskaźnikowe - im szersze słowo procesora tym większy obszar mozna zaadresowac

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 25 kwietnia 2008, 23:36
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL