Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 10:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Wiele pisze się o procesorach dwu/cztero/n-rdzeniowych. Już takie mamy w naszych kochanych komputerkach. Jeden program korzysta z wielu rdzeni, inny nie korzysta. Nie zawsze jest tak słodko.

Od pewnego czasu NVidia pracuje/promuje technologię, w której procesor graficzny (karty graficznej) potężnie wspomaga, czy też niemal zastępuje główny procesor komputera w pracach absolutnie nie związanych z generowaniem grafiki . Ma to przyspieszyć pracę kilku krotnie.
http://www.nvidia.pl/object/cuda_what_is_pl.html

Faktem jest, że obecne procesory graficzne NVidii (do CUDA ma wspierać właśnie te układy) GF 8xxx, GF 9xxx itp. mają potężną moc obliczeniową i jeżeli nie tworzą grafiki, to tak prawdę mówiąc: leniuchują.

A ja mam pytanie: czy ktoś z was zna program i korzysta z niego do prac związanych z kompresją filmów itp., który to program korzysta z "CUDA" ?

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 28 września 2008, 01:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Widzisz - nie każdy wie, ale przy pracy z edycją video tak naprawdę karta graficzna wystarczy żeby tylko jakaś była.
Praktycznie nie ma tu znaczenia czy będzie to za parę groszy zwykła karta, czy jakaś chorendalnie kosztująca, która jest w rankingach na jak najwyższej pozycji, bo takie super szybkie akcelerowane karty graficzne potrzebne są do gier, programów 3D itp tam, gdzie następować musi szybka analiza postępu obrazu i jego szczegółów w przestrzeni,
a już najmniej z rodzajem karty graficznej wspólnego ma kompresja filmu i szybkość jaj trwania, tutaj akurat pracuje procesor komputera i na czas jej trwania obraz możemy zupełnie wyłączyć, grafika odpoczywa.
Twierdzenie sprzedawców, że do montażu video potrzebna jest naprawdę dobra i droga karta graficzna jest zwykłym naciągactwem klienta.
- Czy ktoś w tym momencie jest zaskoczony?
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 28 września 2008, 03:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 20 kwietnia 2008, 20:08
Posty: 3
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
może nie do montażu ale do obróbki filmów
http://www.fkn.pl/1,460,1832912,1,wiadomosc.html
i post o CS4


niedziela, 28 września 2008, 04:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
vitascene tez uzywa karty graficznej i program jest na tyle szybki ze jako jedyny chodzi real time z materialem hd


niedziela, 28 września 2008, 09:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Darek, nie wiem czy wiesz ale dzisiejszymi kartami graf. mozna nawet dźwięk obrabiać - umożliwiaja to programowalne jednostki przetwarzania pikseli :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 28 września 2008, 10:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 09:36
Posty: 211
Lokalizacja: Piła
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Ciekawe jak wyglądają testy wydajności...

_________________
W chwili obecnej choruję na gardło. To źle się odbija na wenie twórczej.


niedziela, 28 września 2008, 11:10
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 sierpnia 2005, 16:37
Posty: 102
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
To ja też zapytam czy karty graficzne mogą wspomagać montaż w sensie renderowania w czasie rzeczywistym podglądu użytych filtrów czy efektów, czy ma ktoś wiedzę na temat korzystania programów do montażu z procesorów kart graficznych, może coś wyczytaliście w specyfikacji programów lub kart graficznych.
Korzystałem z dwóch kart graficznych różniących się ceną o 100%, ale nie dostrzegłem różnicy w efektywności wyświetlaniu podglądu.


niedziela, 28 września 2008, 11:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
aplikacja musi być tak napisana aby korzystała z GPU lub przynajmniej powinna miec "wymienny silnik" renderujący
a tu przykład (tylko że jeszcze go nie ma w sprzedaży:
http://www.elementaltechnologies.com/products.php

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


niedziela, 28 września 2008, 11:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Montażysta Darek A. napisał(a):
Widzisz - nie każdy wie, ale przy pracy z edycją video tak naprawdę karta graficzna wystarczy żeby tylko jakaś była.
Praktycznie nie ma tu znaczenia czy będzie to za parę groszy zwykła karta, czy jakaś chorendalnie kosztująca, która jest w rankingach na jak najwyższej pozycji, bo takie super szybkie akcelerowane karty graficzne potrzebne są do gier, programów 3D itp tam, gdzie następować musi szybka analiza postępu obrazu i jego szczegółów w przestrzeni,
a już najmniej z rodzajem karty graficznej wspólnego ma kompresja filmu i szybkość jaj trwania, tutaj akurat pracuje procesor komputera i na czas jej trwania obraz możemy zupełnie wyłączyć, grafika odpoczywa.
Twierdzenie sprzedawców, że do montażu video potrzebna jest naprawdę dobra i droga karta graficzna jest zwykłym naciągactwem klienta.
- Czy ktoś w tym momencie jest zaskoczony?
Pozdrawiam gorąco


Nie do końca "zatrybiłeś" temat. Do tej pory tak było i jest niestety nadal.
Wiem, że jak na razie, czy mam kartę graficzną za 1000 zł, czy za 20 zł kupioną na Allegro, to i tak kompresją filmu zajmuje się tylko i wyłącznie CPU.

Ale podobno właśnie dzięki temu, że programista poprzez zastosowanie/wykorzystanie "CUDA" jest w stanie zmusić potężną moc drzemiącą w specjalizowanych układach procesora graficznego (od serii GF8xxx) do n-krotnego przyspieszenia operacji. Ponieważ to właśnie GPU będzie zajmował się tą czynnością.
Zauważ, że obecne procesory CPU dostępne dla pospólstwa mają 4 rdzenie, zaś GPU na kartach graficznych mają ponad sto (!!!) rdzeni

A teraz nieco odbiegając od tematu.
Jak można zauważyć nawet najlepszy procesor CPU przegrywa z jako tako relatywnie niezbyt starą kartą graficzną ( procesor GPU) w pojedynku generowania grafiki trójwymiarowej w grach. Teraz nawet najprawdopodobniej nie można takiej symulacji wykonać, ponieważ gra musi wykorzystywać GPU. Ale jeszcze nie tak dawno można było zaznaczyć w opcjach gry:
- generowanie 3D: software (procesor CPU generuje całość grafiki 3D
- generowanie 3D: hardware (procesor GPU generuje grafikę 3D).
I różnica była kolosalna.

Obecne karty graficzne mają potężną moc obliczeniową, ale właśnie specjalizowaną w określonym kierunku. I wreszcie ktoś (czyli spece z NVidii) zechciał zmusić GPU do innej pracy, niż generowanie efektów 3D. Tylko obawiam się. że podobnie, jak z platformami dwu/wieloprocesorowymi/wielordzeniowymi długa droga będzie od zaimplementowania możliwości w sprzęcie do wykorzystania tej możliwości w programach. Już stareńki procesor Celeron 366 (Socket 370) udało się zmusić wiele lat temu na płycie "Abit BP6" do pracy w duecie wbrew woli Intela, gdyż Intel oficjalnie zaprzeczał, aby Celerony mogły pracować w duecie. I co z tego? Do tej pory, mimo tego, że dwurdzeniowe procki są powszechne jak chleb, to i tak bardzo wiele programów pazernych na moc procesora nie korzysta z wielu rdzeni (czyżby lenistwo programistów ???)

I mimo, że od jakiegoś czasu zaczyna się mówić /pisać o "CUDA", to i tak chyba nie ma tego w zastosowaniu.

Jeszcze raz mała prośba: zanim ktoś powie : ".....tutaj akurat pracuje procesor komputera i na czas jej trwania (dopisek: kompresji) obraz możemy zupełnie wyłączyć, grafika odpoczywa.....",
Niech najpierw poczyta o "CUDA". google + szczypta czasu i kilka pierwszych linków:
http://www.pcworld.pl/news/106833.html
http://www.pcworld.pl/news/163902.html
http://www.pcworld.pl/news/107322.html
http://pcarena.pl/page/84315/NVIDIA-CUDA-dla-kazdego-/
http://www.badaboomit.com/?q=node/4
http://www.nvidia.com/object/cuda_learn_products.html
http://wroclaw.dlastudenta.pl/technika/ ... 23970.html

Dlatego też będę śledzić temat, i tutaj, i w całym necie, abym mógł wykorzystać GPU także do prac innych niż tworzenie efektów 3D na ekranie monitora. Tylko obawiam się, że to troszkę potrwa. :(

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 28 września 2008, 12:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Hej

Od jakiegoś czasu już czytam na ten temat i niebawem będę eksperymentować z CUDA, jak coś zadziała dam znać ;) Platforma MacBook Pro 8600M GT na OSX.

Co do biurkowego nie wiem jeszcze czy quadro czy 280.

Pozdrawiam
Muchomor

ps. do Adobe Premiere CS4 jest już funkcjonalny encoder korzystający z GPU wedle info ze strony nvidii x18 szybciej. http://www.elementaltechnologies.com/products.php?id=5 ...authoring BlueRay online :)


poniedziałek, 29 września 2008, 15:36
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Właśnie na takie wieści czekam:
http://cdrlab.pl/news_czytaj_7436.html
"........Najnwoszy koder wideo zaszyty w programie TMPGEnc 4.0 XPress w wersji 4.6.2.266 wspiera technologię CUDA NVidii, dzięki czemu kodowanie filmów dokonuje się szybciej - autor deklaruje wzrost wydajności do nawet 446% więcej w porównaniu do kodowania wykorzystującego jedynie CPU..........'

Strona producenta:
http://tmpgenc.pegasys-inc.com/en/product/te4xp.html

i kubeł wody dla ochłody dla niektórych
".....The GeForce8800 GTX/GTS video card using the G80 core is not currently supported. Thank you for your understanding......."

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


niedziela, 2 listopada 2008, 19:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Czy ktoś już wykonał jakieś testy z tym "CUDA-mi"? jak współpracuje nowy CS4? Czy oprócz karty np GTX280 i Adobe CS4 wymagane są jeszcze jakieś sterowniki czy pluginy?

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 5 grudnia 2008, 22:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
wyczytałem, ze:

"...Firma Adobe wydała wersję pakietu Creative Suite 4, który potrafi do realizacji swoich funkcji wykorzystywać procesor karty graficznej.(...)

Jest to kolejny krok w upowszechnianiu się GPGPU (General-purpose computing on graphics processing units), (...). Programy Premiere Pro i After Effects obsługują tylko układy GPU z rodziny
Quadro firmy Nvidia. Natomiast nowy Photoshop potrafi wykorzystać każdy układ obsługujący technologię Shader Model 3.0.

Wykorzystanie układów GPU jest możliwe w pakiecie Adobe dzięki użyciu OpenGL. Dzięki niemu Photoshop CS4 pozwala na wykonywanie w czasie rzeczywistym takich operacji jak obracanie, zoom, panoramowanie. Procesor graficzny wykonuje także antialiasing tekstów i obiektów, podgląd w trybie malowania, tonowe mapowanie HDR czy konwersję kolorów. Efekty przerzucenia części pracy z CPU na GPU są naprawdę dobre i pozwalają znacznie przyspieszyć wiele operacji.

Nvidia planuje wydanie pluginów dla Adobe Creative Suite 4, które wykorzystywałyby jej własny język CUDA zamiast OpenGL. Taki plugin opracowała już firma Elemental Technologies, pozwala on na kompresję materiałów wideo HD w czasie rzeczywistym..."


Widać to nie takie CUDA i tak jak podejrzewałem, lepiej kupić konkretna kartę np. Aja czy b.fish i mieć święty spokój.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 11 grudnia 2008, 19:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
Adobe wspiera tylko karty z rodziny Quadro a taki jakiś PowerDirector 7 wspiera wszystkie od serii 8xxx :lol: zabawne
http://www.cyberlink.com/prog/product/m ... Id=4&Tab=6
dla tych co posiadaja karty z nvidia serii 8xxx lub lepsze polecam zdjąć programik Badaboom Media Converter 1.0 ze strony http://www.badaboomit.com/?q=node/19 i samemu sprawdzić możliwości konwersji materiału video przy wsparciu GPU karty. Jednak ta wersja jest okrojona i pozwala na import tylko plików mpeg. Jednak warto :)

Przykładowo: (karta EVGA GTX280)
plik 3min (1280x720) konwertowany do pliku wynikowego
- h.264 (1280x720) czas 1:32min średnio 55.1 Frames/sek
- h.264 (720x480) czas 0:53min średnio 90.3 Frames/sek


Jak widać robi wrażenie.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


czwartek, 11 grudnia 2008, 22:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1069
Post Re: "CUDA" - NVidia - podobno programy mogą dostać niezłego kopa
No dobrze a gdzie w tym wszystkim jest ATI :?:


niedziela, 14 grudnia 2008, 21:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL