Teraz jest czwartek, 19 lipca 2018, 15:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Jak wymusić interpolację PAR 
Autor Wiadomość
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Jak wymusić interpolację PAR
Tak skonfigurowałem player, by można było uruchamiać go na ekranie monitora równolegle, jednocześnie wiele razy obok siebie.
Uruchamiam plik DVSD (16:9), niestety nie interpoluje pozostając w rozdzielczości 720:576, uruchamiam go ponownie równolegle do tego już odtwarzającego się w drugim nawet dowolnym playerze również to samo, lecz gdy tylko trące myszką obraz w tym uruchomionym jako drugi, natychmiast klip dostaje prawidłowych proporcji.
Klikanie na ekranie pirwszego uruchomionego nic nie daje, zawsze "naskoczy" tylko ten drugi. Śmieszne, ale aby plik nabrał prawidłowej proporcji muszę uruchomić go dwa razy obok siebie jednocześnie, kliknąć na tym drugim i w momencie jak już jest prawidłowy wyłączyć player nr1 dopiero wtedy klip idzie odtwarza się prawidłowo. Dotyczy to również 4:3
Wymiana sterów grafiki, czy też kodeków nic nie daje (zresztą jest to systemowy Microsoft AVI DV).
Jak zmusić player, aby interpolował natychmiast i za każdym razem?
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 4 października 2008, 00:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3231
Post Re: Jak wymusić interpolację PAR
player - czyli co?
korzystaj z Media Player Classic tam są takie ustawienia.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


sobota, 4 października 2008, 00:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak wymusić interpolację PAR
"Od zawsze" instaluję paczuszkę K-Lite i korzystam tylko z Media Player Classic. Jaki to jest player nie ma znaczenia, we wszystkich objawia się to tak samo. A na marginesie - gdzie to w nim się ustawia?
Bardzo liczyłem, na to, że to Ty się właśnie odezwiesz, jako mający sporo pojęcia na ten temat.
Dzięki za podjęcie tematu
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 4 października 2008, 00:55
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3231
Post Re: Jak wymusić interpolację PAR
a oto margines:


Załączniki:
16x9.PNG
16x9.PNG [ 11.28 | Przeglądane 580 razy ]

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl
sobota, 4 października 2008, 08:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak wymusić interpolację PAR
No działa, ale teraz wszystkie klipy wymuszony mają format 16:9, a pracuję nie tylko z takimi, przecież player powinien sam interpolować w/g PAR i choć jest to jakimś rozwiązaniem, to jednak nie zupełnie o to mi chodziło.
Ta moja dziwna zależność, że aby klip przy uruchamianiu nabrał prawidłowych proporcji (oczywiście automatycznie), to w tym czasie musi odtwarzać się w tle inny, który zaraz można będzie wyłączyć i to właśnie dziwactwo mi dokucza.
Pozdrawiam gorąco

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


sobota, 4 października 2008, 09:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3231
Post Re: Jak wymusić interpolację PAR
a więc nie chciałeś wymusić, a wymusić respektowanie domyślnego.
pokombinuj w Options->Playback->Output->Directshow Video
ja mam ustawione VMR7 (renderless) i oglądam z widocznymi liniami przeplotu. długo już nie korzystam z DV a materiał mam głównie progresywny w 16x9 więc w szczegółach już nie pomogę, tym bardziej, że zależy to też od składników systemu.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


sobota, 4 października 2008, 09:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 527
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: Jak wymusić interpolację PAR
To i ja się udzielę :) ... Ja miałem bardzo podobną sytuację kiedyś z tym, że u mnie film w DivX-ie po otwarciu działał ... w zwolnionym tempie jakoś, a dopiero jak równocześnie otworzyłem go w innym oknie było ok (w drugim oczywiście). Wtedy mogłem zamknąć pierwsze okno i spokojnie obejrzeć film. Wytrzymałem tak dwa dni i zrobiłem remanent w systemie. Okazało się, że to jednak gryzły się kodeki z różnych paczek, coś tam chyba z tym DirectShow itd. Skończyło się na tym, że odinstalowałem WSZYSTKIE zainstalowane przeze mnie wcześniej kodeki i zainstalowałem jedną paczkę - mam spokój... 8)
Pozdrawiam.

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM


sobota, 4 października 2008, 10:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL