Teraz jest sobota, 21 lipca 2018, 07:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 stycznia 2009, 03:29
Posty: 10
Post Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub.
Mam plik avi nie posiadający ścieżki dźwiękowej oraz plik mp3: 192kbps, 44100 HZ, Stereo, MPEG-1 layer 3, jakość odtwarzania mp3 dobra, żadnych zakłóceń trzasków itd. No i teraz gdy łącze avi z mp3 w virtualdub 1.8.8 i mam video oraz audio ustawie na direct stream copy to po zapisie dźwięk ma mase trzasków i przycięć. Tak być nie może. :?
Druga sytuacja: Gdy ustawię audio na full processing i ustawie w kompresji ACM Lame lub inny to samo - dalej powstają zakłócenia.
Trzecia sytuacja: Gdy zmienię audio na full processing i dam w kompresji PCM, to wszystko jest git, żadnych zakłóceń i przycięć. Wszystko gra i odtwarza się pięknie. No ale wielkość pliku wynikowego wzrasta o 50 MB więc tak też być nie może.
Dodam że próbowałem z innymi plikami mp3 i program zachowuje się bardzo podobnie. Próbowałem też przerobić mp3 na wav'a i dopiero potem go dodać do avi ale robi się to samo.
Teraz pytanie:
Jak dołożyć tą ścieżkę dźwiękową pozostawiając dobrą jej jakość do tego avi ?? Co robie nie tak ? :?
Koniecznie zależy mi na tym żeby dodać ten dźwięk do avi bez ponownej kompresji video i przy optymalnej wielkości pliku wynikowego.
Może jakiś inny program .... hm...


środa, 18 lutego 2009, 21:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub.
moze GraphEdit? ;)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


środa, 18 lutego 2009, 21:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub.
Ja robie tak: z mp3 na WAV (posłuchaj czy sam WAV jest ok) potem VirtualDub 1.6.11 i w nim - Open video file i tak:
Video - Direct steam copy
Audio - Wav Audio potem Full procesing mode potem Compresion MPEG Layer-3 i z listy wybieram 192kBit/s 44100
i na koniec Save As Avi i jest ok.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


środa, 18 lutego 2009, 21:38
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 stycznia 2009, 03:29
Posty: 10
Post Re: Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub.
Już wiem co było nie tak, FFDshow - rev2275 niby stabilne razem z koderem video, zrobiły mi bajzel w systemie :?

exPredator widzisz twój sposób jest ok. Ale w wersji VD1.8.8 obsługuje tez mp3 więc kompresja do wav jest już zbędna. Po usunięciu tych nieszczęsnych FFDShow i zainstalowaniu normalnych kodeków wszystko się już eksportuje idealnie. A w opcji audio VirtualDub'a zrobiła się pełna lista kompresorów. Czego wcześniej brakowało.

No dobra.. to teraz tylko pozostaje kwesta jakie kodeki będą najodpowiedniejsze do pracy z edytorem video, czytamy: najbardziej stabilne i uniwersalne. Odtworzą podstawowe formaty. Długi czas korzystam z ffdshow i edytorów video i ich nie potrzebowałem. Może jakaś dobrą wersje K-Lite Codec Pack ? W internecie piszą że najlepszy zestaw to dvix+xvid+ac3 hmm, jeżeli tak to w jakich wersjach.


czwartek, 19 lutego 2009, 00:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub.
Poszukaj czegoś takiego: Codec8.0_nt (ja mam taką wersje) możliwe, że jest nowsza wersja i w tym są podstawowe - najważniejsze kodeki (divx,xvid, ac3...)

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


czwartek, 19 lutego 2009, 01:56
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 stycznia 2009, 03:29
Posty: 10
Post Re: Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub.
A może zrobić tak jak jest w najnowszej K-Lite Mega Codec Pack:
VFW video codecs: divix 6.8.5 + xvid 1.21 + ACM LAME 3.98.2 + AC3 filter

2. Lub ten FFDShow co miałem + VFW: divix, xvid i ACM LAME MP3 + AC3 Audio Filter. Nie będą się gryzły z FFDShow ?


czwartek, 19 lutego 2009, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 25 marca 2005, 03:39
Posty: 338
Post Re: Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub.
Co lepsze to trudno powiedzieć, zostają ci testy i sprawdzenie co lepiej się sprawuje na twoim sprzęcie przy przerabianiu filmów. Ale nie zawsze nowsza wersja oznacza lepszą wersje.

_________________
QX6700 2.66GHz@3.0GHz, DDR2 4x1024MB, Sapphire x1950xt 256Ram ViVo
LiteOn LH-20A1P, HDD SATA II 7200: 1000+320+250+250 & Sony Vegas


piątek, 20 lutego 2009, 01:58
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 15 stycznia 2009, 03:29
Posty: 10
Post Re: Problem z dodaniem ścieżki dzwiękowej w Virtualdub.
Właśnie jestem w fazie testów.

Troche lipa że Divix w pełnej wersji 6.8.5 dodaje enkoder dopiero w wersji pro. Albo coś źle widzę, bo w zwykłej wersji go nie ma, a w paczce k-lite w VFW video codecs w divix jest enkoder. :?

Ale dobra, już sobie dalej ze wszystkim w kwestii kodeków poradzę...

exPredator - Dzieki za pomoc i zainteresowanie.


niedziela, 22 lutego 2009, 23:53
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL