Teraz jest wtorek, 20 listopada 2018, 17:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Capture w Pinacle Studio 8 i słaby transfer HDD. Pomocy !!! 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Capture w Pinacle Studio 8 i słaby transfer HDD. Pomocy !!!
Witam Serdecznie !

Mam poważny problem z Captur'em w Pinacle Studio 8, które zakupiłem do karty Pinacle Studio DV. Z tego co komunikuje program, problem nie tkwi w oprogramowaniu, ale w sprzęcie. Konkretnie w HDD i jego niskim (?) transferze. Wiem, że zarówna ta karta, jak i ten program wymagają od HDD transferu 4,4 MB/Sekundę. Oczywiste jest, że dzisiaj wszystkie dostępne dyski takowo transfer posiadają. W zeszłym tygodniu zakupiłem dysk ATA : SEAGATE Barracuda 7200.7 80GB ( http://www.tryton.com.pl/CennikListaInfo.asp?id=68654 ). Wiem, że do montarzu podobno najbardziej nadają się UDMA. Czy rzeczywiście nie może być to taki dysk jak kupiłem ??? Czy rzeczywiście różnica między prędkością transferu - między ATA, a DMA jest tak wyraźna ??? czy to nie o to chodzi.

Problem prędkości dysku poruszam dlatego, że przy wejściu do menu "Capture" w Pinacle Studio 8, (gdzie softwareowe sterowanie kamerą działa idealnie) i próbie uruchomienia Capture na wybranym dysku ( w moim wypadku jest to partycja D) wyskakuje taki komunikat:
"Sorry, cannot capture. The data rate on drive D: is less than the required tare of 4444 Kbyte/second"

Jasne, że chodzi o to, że transmisja danych na dysku jest niższa, niż wymagane 4,4MB/s. Poza tym po sprawdzeniu dysku funkcją "test data rate" dowiaduję się, że wartość dla mojego dysku to około 2222 Kbyte/sekundę. Jednak to chyba dziwne, nie jest to przecież dysk sprzed 10 lat tylko nówka. Nie wiem co robić :(. Przecież dysk napewno w rzeczywistości jest szybszy. Dlaczego program nie wykrywa jego rzeczywistej szybkości ? Czy chodzi o to, że jest to dysk ATA ? czy chodzi może o jakieś ustawienia w BIOSIE, które nie pozwalają dyskowi osiągnać jego pełnej szybkości ?
Bardzo Prosił bym o w miarę wyczerpującą odpowiedź. Czy ktoś miał może podobny problem ? Jak sobie z tym poradzić ? Kupować inny dysk, kombinować z biosem (ale co konkretnie), czy może zmienić płytę główną (która aktualnie ma 2 lata) ?
z Góry Bardzo Dziękuję !

Gorąco Pozdrawiam!

Michał Domaszewicz


środa, 25 czerwca 2003, 20:04
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
Myślę że sprzęt który posiadasz w zupełnośc wystarcza co capturingu.
Ja zgrywam na dysk 5400 obr i nie ma problemu.
Zacznji od sprawdzenia czy ten dysk pracuje w trybie DMA.


środa, 25 czerwca 2003, 20:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Konfiguracja kompa.
Pytanka
Jak masz podłączone dyski do płayty - na jakich kablach są jaki urządzenia.
Jaki masz chipset płyty głownej
Kiedy ostatnio instalowałeś windka
Czy instalowałeś drivery do płyty (patche itp)
Odpowiedz na te pytania to będzie mozna Ci lepiej pomóc.

Aha - czy masz włączony DMA dla twardego dysku? I czy wiesz jak go się włącza.

Pozdrawiam

emes


czwartek, 26 czerwca 2003, 09:02
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Konfiguracja kompa.
Witam ponownie !

Dzięki BETON... wiem przynajmniej, że mój dysk jest ok... :)

emes napisał(a):
Pytanka

Czy instalowałeś drivery do płyty (patche itp)
Odpowiedz na te pytania to będzie mozna Ci lepiej pomóc.

Aha - czy masz włączony DMA dla twardego dysku? I czy wiesz jak go się włącza.

Pozdrawiam

emes


Wielkie Dzięki EMES ! Nie muszę już odpowiadać na Twoje pytania, bo przypomniałeś mi nimi, że nie instalowałem nigdy sterowników do płyty, którą mam od ponad 2'ch lat. Ściagnąłem sobie pliki ze strony ABIT'a i odziwo była tam opcja obsługi DMA. Zainstalowałem wszystko i od razu wykrywalna prędkość mojego dysku wzrosła ponad 10 krotnie. Teraz już moge spokonie robić Capture w PS 8.

Dzięki za sugestie - pozdrawiam serdecznie !

Michał


czwartek, 26 czerwca 2003, 15:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
A to ciekawe!Moja płyta ma 2 lata i nigdy nie instalowałem sterowników i hula jak z nut!No tak,ale ja mam niezawodnego,taniego ECS-a :D


czwartek, 26 czerwca 2003, 18:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam

Zdecydowałem się na program Pinnacle Studio 8. Zainstalowałem także system 2000 Professional i na drugim dysku zmieniłem partycje na NTFS. Jednak nadal mam problem z DMA. Podkreślam ze zainstalowałem też SerVice Pack v3 (wyczytałem gdzieś na forum,że powinno pomóc). Pomogło ale nie na długo. Jak odpale system to wszystko jest Ok. W menadzerze urządzeń podstawowy kontroler dla dysków ma Tryb DMA. Ale po 10 min pracy wszystko zaczyna się mulić i tryb dla drugiego dysku zmienił się na tryb PIO. Na tym niestety nie da sie nic zrobić. Moje dyski to Maxtor 7200 obrotów 40 GB i Barakuda 7200 obrotów 40 GB na której są dwie partycje NTFS. Czy ktoś moze mi pomóc.

Pozdrawiam
___________________
Jaca


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 22:03
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL