Teraz jest wtorek, 20 listopada 2018, 00:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Dlaczego gubi ramki 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dlaczego gubi ramki
Witam wszystkich ! Chciałam Was prosić o pomoc. Jestem od niedawna posiadaczką kamery Sony trv 14 i próbuję sobie z nią poradzić. Próbuję od jakiegoś czasu przegrywać moje "wypociny" na twardy dysk i tu zaczynają się problemy. Próbowałam już zgrywać materiał w Ulead video studio, teraz męczę się w Virtual dub. Niestety jakość przechwyconego obrazu pozostawia wiele do życzenia. W Virtual dub na przykład gubię ramki ( nie wiem dlaczego ). Gdyby był ktoś tak uprzejmy i opisał mi " krok po kroku" jak zgrać film w dobrej jakości za pomocą Virtual Dub, lub ew. innego programu, będę niezmiernie wdzięczna. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów


czwartek, 3 lipca 2003, 10:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Bardzo duże znaczenie ma tutaj konfiguracja sprzętowa Twojego komputera. Domyślam się, że zgrywasz przez Firewire. Napisz jakiego "kompa" masz, bo może on nie wyrabia.

Pozdrawiam


czwartek, 3 lipca 2003, 10:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zgrywam przez fire wire. Moja konfiguracja to : Duron 850, płyta Shuttle na Via 266A, 512 Ram-u, GeForce 2, twardziel Samsung 120 GB.


czwartek, 3 lipca 2003, 11:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 stycznia 2003, 14:20
Posty: 285
Lokalizacja: Łódź
Post 
Witam.
1.sprawdz czy dysk prscuje w trybie DMA
2.zdefragmentuj dysk
3.powyłączaj wszystkie programy pracujące w tle łacznie z antywirem
To narazie tyle.


czwartek, 3 lipca 2003, 16:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mam jeszcze pytanie - czy ma znaczenie, że dysk jest skonfigurowany jako FAT 32 ?


czwartek, 3 lipca 2003, 20:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 stycznia 2003, 15:14
Posty: 336
Post 
W pewnym sensie ma bo możesz zapisac plik o maksymalnej wielkości do 4GB(albo do 2GB nigdy tego nie pamiętam :)

Ale to że pliki są w systemie FAT32 nie ma żadnego wpływu na gubiekie klatek.

I na koniec małe głópie pytanie : przez co zgrywasz materiał na dysk???
Mam nadzieję że nie przez USB??????Nalerz zgrywac przez złącze FireWire(czy iLink jak to zwie sony)

_________________
***Koreańczyków jest dwóch ale nie są braćmi mimo że obaj jedzą gruszki***


czwartek, 3 lipca 2003, 21:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zgrywam przez fire wire.


czwartek, 3 lipca 2003, 21:46
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 29 czerwca 2003, 15:50
Posty: 23
Post 
Miałem też problem z gubieniem ramek, ale wystarczyło właczyć DMA w menadżerze urządzeń i problem zniknął. Konfiguracja kompa: Duron 700 Mhz, 128 Mb RAM, z tym, że dysk ma 7200 obrotów.


piątek, 4 lipca 2003, 00:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DLA DORIS
To może elementarna wskazówka, ale opróżnik jakiś dysk(poza systemowym, dla video) zrzuć na niego wybrany przez Ciebia materiał video, a powinno być wszystko OK. Strumień audio/video dla firewire musi być naprawdę szeroki. W 95% problem tkwi we fragmentacji dysku-danych. Pochwal się, czy pomogło.Pozdrawiam.


sobota, 5 lipca 2003, 00:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki z za wskazówki, zrobiłam wszystko tak jak mi poradziliście...i nic. Jakość obrazu dalej jest fatalna.


sobota, 5 lipca 2003, 10:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nie wiem już co robić i gdzie może tkwić problem. Zastanawiam się, czy może nim być twardy dysk 5400 zamiast 7200. Myslę jednak, że wielu z was ma także dysk 5400 i nie ma żadnych problemów. Próbuję coś robić na programie Ulead Video Studio 7, wszystkie parametry są ok. tj. rozdzielczość 720x576, 25 frames...a obraz rozmyty, niewyraźny. Gdzieś słyszałam, że na monitorach komputerowych obraz nie jest dobry, ale to chyba bzdura. Błagam pomóżcie , bo nie wiem co mam dalej robić.


sobota, 5 lipca 2003, 11:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Doris soprawdż ten obraz z UVS na ekranie TV jeśli masz aktywne wejście FiWi w kamerze to powinno wystarczyć podłączenie jej do TV.
Zgraj obraz z kompa na taśmę i w TV porównaj

_________________
xxx


sobota, 5 lipca 2003, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wiecie co pomogło ? - zmiana systemu windows 98 na XP ! Pozdrawiam.


niedziela, 6 lipca 2003, 21:56
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL