Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 15:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Final Cut Pro vs reszta 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2009, 14:13
Posty: 39
Post Final Cut Pro vs reszta
Witam.
Tytuł może trochę prowokacyjny ale...
Nigdy tego programu nie użytkowałem, ale słyszałem, że użytkowany jest w większości stacji telewizyjnych i firm zajmujących się montażem filmów. Moje pytanie brzmi, czy ten program jest faktycznie tak rewelacyjny i żaden inny mu do pięt nie dorasta czy też to siła przyzwyczajenia jeszcze z czasów gdy PCety były daleko w tyle za MACami i tak już ludziom zostało? Czy jakiś użytkownik tego programu mógłby napisać jeśli wie oczywiście czym FCP różni sie np. od Vegasa i dlaczego w studiach TV nie korzysta sie np. właśnie z Vegasa lub innego programu. A może się korzysta tylko a ja jestem zacofany?
Pozdrawiam


wtorek, 26 maja 2009, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
gdyby Vegas obsługiwał sekwencje i P2 (natywnie) to byłby dla mnie cud miód ;) .... no i vegas też jest bardzo stabilny :D

a gdyby był jeszcze vegas na mac'a to..... :mrgreen:
pozatym fcp ma CHYBA sporo lepszą obsługe magnetowidów cyfrowych

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 26 maja 2009, 14:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
to nie montazysci wybieraja w telewizji na czym chca montowac..... oni tylko potem przeklinaja na czym swiat stoi :)


wtorek, 26 maja 2009, 16:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
fcp niestety nie pracuje na plikach natywnych. robi to aae ;/

ja przerzucilem sie na fcp (z premierki) jakies 2,5 roku temu.
Zobaczylem to w tv i mi sie spodobalo, ze jest stabilne i latwo sie montuje. a z peceta mialem dosyc ze do wszytskiego potrzebuje jakis program, ze sie wiesza, ze nagle musze formatowac, ze mam wirusy itd. tu za 5tys program, za 8 tys komputer i prawie 3 lata ROBIE. montuje w finalu, czolowki w motionie, napisy w livetype, dvd w dvdsp. i jest.
Gorzej jest jesli potrzebuje cos wiecej. jakies bajery. wtedy zlecam to grafikowi i on to robi na aae (i tylko tam moze to zrobic)

teraz jak widze premierke cs4 jestem w szoku. nie widze roznic (siedzac z boku tego programu).

fcp po prostu dziala i to jest dla mnie PLUS, ale mozliwe ze teraz programy na PC z luzem dorownuja makowi. Wielki MINUS maka jest nieakceptowanie blureyow ;/


garf


wtorek, 26 maja 2009, 16:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
no w tym przypadku pozostaje Encore...

ja sie przestawiłem z windy na mac os x w sierpniu '08 i jakos mniej mnie komputer irytuje :D a co do fcp to dzieki temu ze uczyłem sie na AP 6 to finala bardzo łatwo sobie przyswoiłem - ale cos do tego całego Motion sie nie moge przekonac :roll:

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 26 maja 2009, 16:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Encore ale na pececie ;/

ja w motionie zaczalem od templatow, ladne, uzyteczne i mozna je modyfikowac, przez co uczyc sie. Do tego latwo robi sie "plywanie" po fotkach. Dosc latwo robi sie tez samopiszace sie napisy. ale chetnie poszedlbym na jakis szybki kurs by chocby wiedziec ile z aae da sie zrobic na motionie.


garf


wtorek, 26 maja 2009, 16:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Nie tylko TV robi na FCS, również część hollywood (20th Century Fox na przykład).

Na początek polecam tutoriale:

http://mojejabluszko.pl/?p=1114

Jest tego kilkadziesiąt części i to w dodatku po polsku, można się zaznajomić z przynajmniej kilku procentowych możliwości softu :)

A zamiast AAE jest Shake ;) Co lepsze to nie wiem. Mi motion wystarcza w zupełności do tego co robię.

Niedługo premiera FCS3, tam będzie zapewne wsparcie dla blu-ray (dziś można tylko compressorem wypuścić plik zgodny z blu-ray, ale authoring niestety trzeba robić na czymś innym).


wtorek, 26 maja 2009, 17:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2009, 14:13
Posty: 39
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Degenerado napisał(a):
to nie montazysci wybieraja w telewizji na czym chca montowac..... oni tylko potem przeklinaja na czym swiat stoi :)



Ogólnie z dyskusji wynika że FCP wcale taki super to nie jest tylko telewizje zainwestowały w sprzęt i pewnie razem z nim w oprogramowanie, to oprogramowanie było obsługiwane przez ludzi którzy się na tym znali w związku z tym nie chcieli niczego zmieniać i tak to się jakoś toczy.
To troche tak jak w studiach nagrań króluje ProTools na MACi a ponieważ działa z odpowiednim sprzętem i nie odpali się bez niego to wybór jest jedynie słuszny. Co nie znaczy, że ProTools jest zły :)

A gdyby montażyści mogli wybrać to co by wybrali?

Gdybyście dziś chcieli zrobić nowa TV i macie kupić sprzęt i oprogramowanie to na co byście się zdecydowali . Na jakie oprogramowanie, bo sprzęt to szerszy temat choć czasami jedno z drugim ściśle się wiąże.


wtorek, 26 maja 2009, 17:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Cam_new napisał(a):
A gdyby montażyści mogli wybrać to co by wybrali?

Gdybyście dziś chcieli zrobić nowa TV i macie kupić sprzęt i oprogramowanie to na co byście się zdecydowali . Na jakie oprogramowanie, bo sprzęt to szerszy temat choć czasami jedno z drugim ściśle się wiąże.


Ja zdecydowanie FCS. I Maki oczywiście. Na Windows patrzeć nie mogę już, ciągle jakieś problemy były. Nie powiem, że na PC (pracowałem na Avidzie) jest źle. Ale o niebo lepiej pracuje się w OSX. Z dwojga softu na OSX (AVID vs FCS) wybrałem FCS. Jest jeszcze cały pakiet Adobe dostępny pod OSX, jakby ktoś był zaiteresowany.


wtorek, 26 maja 2009, 17:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
ja teraz tez kierunkuje sie na mac'a i fcp - na ten moment lepszego dla mnie softu (i platformy) nie widze

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 26 maja 2009, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
powiem tak... wieszanie sie windowsa i problemy z nim to mozna w bajki wlozyc, jak wyszedl premiere 1.5 zainstalowalem system xp 32bity sp1, do tej pory dziala bez jednego zwisa, (nie jest podpiety do netu, nie gram i nic nie instaluje - premiere + photoshop) moje produkcje leca w kilku stacjach telewizyjnych i 90% to wlasnie z tego systemu

jakis czas temu kupilem intensity z premierem cs3 i updatowalem do cs4 poki co testuje , ma jakies drobne bledy i niedociagniecia ale nie jest zle, natomiast gdybym siedzial w telewizorni na montazowni wybralbym tylko i wylacznie pakiec CS4
after+premiere+photoshop+encore i w obrebie tego softu moge zrobic wszystko, bezposrednie wachlowanie materialem miedzy afterem , photoshopem i premierem powala, szybkosc i wygoda, jak ktos w telewizorni pracowal to wie jaki jest stres i wszytko na wczoraj a taki FC potrafi wku....ic niemilosiernie, masz material z nalozonym logiem, calosc policzona, zakladasz na koniec loga "fade" i niespodzianka, calosc chce sie liczyc, trzeba kawalek klipu na koniec odciac i doiero na to zalozyc "fade", przeliczanie ponowne przy efektow przy eksporcie itp. chyba ze wyszla jkas ostatnia wersja w ktorej to wyeliminowano, ale to moze ktos od FC napisze


wtorek, 26 maja 2009, 22:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
no ja takze uzywałem xp ale z sp2 i działał ale jak sie zaczelo eksperymenty robić (tylko jeen komputer) to nieraz nawet przywracanie systemu nie działało, a na GHOST'a sie raz wkur..... bo 2 razy pod rząd mi jakiś numer na partycji odstawił wiec jak cos padło to szybki reinstal i jazda :)
pozatym odpowiednio dobrane podzespoły i wszsytko dzialalo stabilnie ale.... nie po równujmy windy do mac os'a - ja juz nie potrafilbym wrocic do windowsa.

APPro vs. FCP - mimo tego co napisałeś (a masz 100% racji) to i tak zauważyłem ze fcp dziala szybciej od Premiere, np. jesli w fcp mam sekwencje DVCPRO HD 720p25 to jesli wrzucam klipy 720p50 idzie to plynnie i fcp nie musi tego liczyc zeby płynnie szło, natomiast premiere już "szarpał" przy odtwarzaniu.

niewątpliwa zaletą premierki jest ze potrafi wczytywac np. P2 bezpośrednio na TL anie poprzez ingest (rewrap) w fcp bo to przy kilkuset GB materiału "chwile" trwa, a dokupienie mxf4qt import to mały wydatek nie jest

co do dynamic link - raz sprawdziłem jak to działa (kompozycja z aae do sekwencji appro) - nawet fajny bajer, ale i tak wole zapisywac do pliku i potem importować :P

w motion podoba mi sie Master Templates tylko ze na TL sie to strasznie wolno liczy :/
moze jak bede miał olśnienie to sie jeszcze pożale na jeden albo drugi NLE :P

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


wtorek, 26 maja 2009, 22:25
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2009, 14:13
Posty: 39
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Ale się czepiacie windowsa :)
Nie wiem jak dobieracie sprzęt i oprogramowania ale ja, tak jak kolega Degenerado użytkuje winXP SP2 od bodajże 3 lat i nie zaliczyłem ani jednego zwisa, zresztą wcześniej użytkując win98 też jakoś specjalnie nie narzekałem, choć tam się jakiś zwis zdarzył. Choć znam ludzi którzy raz w tygodniu mają jakieś problemy z komputerem, więc nie wiem czy to wina sprzętu czy podejścia do komputera :)
Czy na Macach nigdy nic się nie wiesza?
Czy materiał na Macach obrabia się szybciej niż na winXP? Zakładam takie samo oprogramowanie edycyjne i taki sam sprzęt (mniej więcej). Czy jest zauważalna różnica w szybkości?
Czego brakuje np. Vegasowi (pomijająć brak możliwości importu plików z kart P2 - stosujemy Raylight) aby dorównać FCP?

Pozdrawiam


czwartek, 28 maja 2009, 12:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
sekwencji :evil:

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 28 maja 2009, 12:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
ale wlasnie wyszlo dlaczego ludzie wola na Macu uzywac FC, prezentacja premierea 4.1 na macu to jakas porazka wogole, podglad plikow sie tnie, interfejs w systemie sie tnie, to dopiero przekonujaco wyglada :) i to przy c2d i 8 gb ram


czwartek, 28 maja 2009, 12:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL