Teraz jest wtorek, 23 lipca 2019, 13:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Final Cut Pro vs reszta 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
maki sie wieszaja i wcale nie tak rzadko ;) program do montazu potrafie sie nagle wylaczyc (czesto przez zlu/uszkodzony plik wideo). wirusow nie ma:)

cam_new: mozliwe ze tu chodzi o podejscie do komputera ;)

garf


czwartek, 28 maja 2009, 13:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Cam_new napisał(a):
Ale się czepiacie windowsa :)
Czy na Macach nigdy nic się nie wiesza?
Czy materiał na Macach obrabia się szybciej niż na winXP? Zakładam takie samo oprogramowanie edycyjne i taki sam sprzęt (mniej więcej). Czy jest zauważalna różnica w szybkości?


Wiesza się i mac, ale to rzadkość, nie powiem - mam XP sp2 i też trudno go zawiesić. Ale nie w tym sekret. Po prostu sam system operacyjny OSX oferuje ogromne wręcz ułatwienia, znacznie przyspieszając pracę nawet w tym samym programie. Tego windows nie ma:

1. Spaces, czyli wirtualne pulpity
2. QuickLook - to trzeba zobaczyć ;) Nie gubię się już w setkach plików.
3. Spootlight - (vista już to skopiowała) szybkie wyszukiwanie wszystkiego
4. Expose - jeden ruch myszy i mam biurko, okna aplikacji itp.
5. Time machine - w bajerancki sposób cofam się w przeszłość, nie straszne mi utracone projekty czy pliki
6. Itd itd....

Ogólnie WYGODA pracy w systemie. A to znacznie przyspiesza montaż.
Poza tym eksperymentowałem kiedyś nim kupiłem maka z osx na pc. Ten sam program (encore) ten sam materiał (hdv), dwa systemy. 2 do 5 % szybciej było na maku. A Compressor z wykorzystaniem qmaster i dodatkowego kompa w sieci jest nie do pobicia w czasie kodowania.


czwartek, 28 maja 2009, 21:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
pi.......enie w bambus , przyszedl do mnie grafik ktory pracuje na photoshopie na macu, testowal ten sam projekt, te same akcje , ten sam zegar opteron (pc) vs. c2d (mac) 15-20% wszystko szybciej na piecu

a te pierdoly co niby tak ulatwiaja zycie .... hmm ja uzywam konkretnie premiera, windowsem sie bawie i w nim nie grzebie po instalacji i wytweakowaniu, system sie uruchamia a potem interesuje mnie jak chodzi premiere i photoshop a nie jakies dupersznyty pod winda


czwartek, 28 maja 2009, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
no to ja nie wykorzystuje maka ;/

1. Spaces, czyli wirtualne pulpity
- nie uzywam
2. QuickLook - to trzeba zobaczyć ;) Nie gubię się już w setkach plików.
-zajebiste, ale to dopiero od roku i wczesniej jakos tez moglem pracowac na maku
3. Spootlight - (vista już to skopiowała) szybkie wyszukiwanie wszystkiego
w windowsie: "znajdz plik"
4. Expose - jeden ruch myszy i mam biurko, okna aplikacji itp.
- nie lubie, nie moge sie przekonac, nie uzywam - wole cmd+tab ( w win: alt+tab)
5. Time machine - w bajerancki sposób cofam się w przeszłość, nie straszne mi utracone projekty czy pliki
- jak pracujesz na plikach filmowych ( w GB) - zbedne


;)

pozdr.
Garfild


czwartek, 28 maja 2009, 23:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
akurat spotlight robi zarąbistą robote, w mac os indeksowanie plików jest duzo lepiej zrealizowane

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 28 maja 2009, 23:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 25 kwietnia 2007, 13:36
Posty: 207
Lokalizacja: Częstochowa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Garfild napisał(a):
no to ja nie wykorzystuje maka ;/


1. Spaces, czyli wirtualne pulpity
- nie uzywam

A ja tak. Na jednym final cut, na drugim color, na trzecim soundrack ;)

2. QuickLook - to trzeba zobaczyć ;) Nie gubię się już w setkach plików.
-zajebiste, ale to dopiero od roku i wczesniej jakos tez moglem pracowac na maku

od półtora roku ;) Nie ma znaczenia z resztą od kiedy. Jest i wykorzystuję


3. Spootlight - (vista już to skopiowała) szybkie wyszukiwanie wszystkiego
w windowsie: "znajdz plik"

znajdź plik czy wyszukaj pod XP to jest opcja, którą omijam z daleka, szybciej znajdę ręcznie. Vista ma to lepiej rozwiązane ale dalej jest daleka od ideału

4. Expose - jeden ruch myszy i mam biurko, okna aplikacji itp.
- nie lubie, nie moge sie przekonac, nie uzywam - wole cmd+tab ( w win: alt+tab)

Nie do tego. Mam na przykład na pulpicie fotkę od klienta - jeden ruch myszy i łapię tę fotkę, kolejny ruch i mam ją na timeline. W windows jest coś podobnego pod klawiszem windows+d ale trzeba klikać w klawisz lub myszką co traci sens. Ale to tylko jedna funkcja expose.

5. Time machine - w bajerancki sposób cofam się w przeszłość, nie straszne mi utracone projekty czy pliki
- jak pracujesz na plikach filmowych ( w GB) - zbedne

A pracuję. Mam 500GB dysk na timemachine i cały projekt tam się mieści. Już nie raz musiałem ponownie zgrywać materiał bo coś szlag trafił, teraz mam to gdzieś na zewnętrznym dysku i się nie martwię

Kończąc - każdy ma swoje przyzwyczajenia, swój styl pracy. Ok. Ale dziwi mnie to, że niektórzy nigdy nie mieli okazji popracować (to nie do Ciebie Garfild ;) a zabierają głos jakie to be. Każda nowość to be. CMOS be. HD be. Blu-ray be. Świat idzie do przodu i jak jest lepsze rozwiązanie to należy z niego korzystać, a przynajmniej sprawdzić w działaniu. Nie ma sensu od razu negować każdej nowości. Z resztą - osx i final cut to nie nowość, ten ostatni jest na rynku z 10 lat i z powodzeniem wykorzystują go nie tylko telewizje ale również wytwórnie filmowe z hollywood, gdzie montażyści wybierają sobie środowisko wygodnej pracy. Reżyser czy producent ma gdzieś na czym będzie montowany film, byle by był zgodnie z jego wizją. Podobnie do operatora kamery należy wybór sprzętu i obiektywu aby osiągnąć zamierzony efekt i nikt mu nie dyktuje na czym ma robić.


piątek, 29 maja 2009, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
1. na cholere mi jakies wirtualne pulpity, mam 3 monitory i podglad na telewizorze full HD, kolejna jakas bzdura niby ulatwiajaca prace, wszedzie mi dziala dragNdrop, zmiany na warstwie w photoshopie automatycznie sie pod premierem updatuja
2. prace organizuje tak ze nie musze szukac plikow, wiem co gdzie jest jakby co to mam total commandera
3. jakos nikt nie ustosunkowal sie do zarzutu ze final przelicza przy eksporcie jeszcze raz efekty, zakladki itp, nie mowiac o ulatwieniach jak w przykladzie z logo.
4. realizator i kamerzysta nie ma zadnego wplywu na to jaki sprzet zakupi telewizja, przynajmniej tak jest w Polsce, hollywoodu nie zwiedzalem wiec wierze ze poprzednik ma informacje z pierwszej reki, jak jestes wolnym strzelcem i masz firme ktora wspolpracuje z tv to mozesz sobie montowac i na casablance jak idziesz sie tam zatrudnic to albo sie przeszkolisz do tego co maja albo ..... c u n t ( see you next time)
5. kazdy ma swoje preferencje , kazdemu co innego pasuje, nie rozumiem tylko podniecania sie wielkiego mac osem i fc, takie same narzedzia jak kazde inne i wg mnie zadna rewelacja ale to nie znaczy, ze bede na sile wymyslal argumenty ze lepiej pracowac pod innym systemem...... bo sie pliki szybciej odnajduja..... powagi troche...


piątek, 29 maja 2009, 14:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2009, 14:13
Posty: 39
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Degenerado napisał(a):
4. realizator i kamerzysta nie ma zadnego wplywu na to jaki sprzet zakupi telewizja, przynajmniej tak jest w Polsce, hollywoodu nie zwiedzalem wiec wierze ze poprzednik ma informacje z pierwszej reki, jak jestes wolnym strzelcem i masz firme ktora wspolpracuje z tv to mozesz sobie montowac i na casablance jak idziesz sie tam zatrudnic to albo sie przeszkolisz do tego co maja albo ..... c u n t ( see you next time)
..


I tu jest niestety pies pogrzebany :(
Telewizje od lat pracuja na macach i dlatego tego nie zmieniają, bo wiadomo jak to ze zmianami w takich firmach. Dlatego też nawet jak maci będą gorsze od PCtów a FCP gorszy od innych to jeszcze dużo wody w wiśle upłynie zanim tam nastąpią zmiany.
Jeśli chodzi o hollywood to pracują na FCP ale też wielu producentów pracuje na Vegasie i do tego kontrolery Mackie i jest studio gdzie robią wszystko co trzeba (nie mówimy tu o produkcjach typu matrix), a pewnie jest jeszcze wielu którzy działąją na innym sprzęcie i softcie.
Poza tym hollywood to ameryka, a ameryka to maci, tam PCty zawitały dosyć późno i dlatego tak to wygląda. W tej branży zmiany nie następują zbyt szybko.
Kiedyś obróbka audio to było Atari, potem maci a teraz PCty są nawet lepsze. Więc wszystko zmierza ku normalności, czym więcej będzie powstawać nowych stacji TV i nowych studiów nagrań tym bardziej wydaje mi się będziemy zmierzać w kierunku PCtów.


piątek, 29 maja 2009, 15:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
współczesny Mac to własciwie już jest PC :D w drugą strone tez to już tak zaczyna działac

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 29 maja 2009, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
w druga strone to dziala bardzo dobrze nawet , z tym ze jest nielegalne :(


piątek, 29 maja 2009, 16:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
w UE Apple moze Ci niewiele za to zrobić :)

EDIT: o ile kupisz Leoparda ;)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


piątek, 29 maja 2009, 16:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 stycznia 2002, 03:22
Posty: 321
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
to co pisze ASM to ok, cos tam jest, ale to nie jest warte dodatkowe 3-6tys zl. Nie za to mak/os cenimy.

co do ponownego przeliczanie efektow przy eksporcie - pierwsze slysze. Jak masz material przeliczony, to export trwa tyle co goly material,

co do pracy na pecetach w tv. TV Biznes pracuje na pecetach. Zaptajcie czy jest fajnie ;)
na makach po prostu jest fajnie

ale niech jedni pracuja na tym inni na innym. I niech ilosc makowcow rosnie, to moze ceny spadna i serwis bedzie lepszy ... .


gar


sobota, 30 maja 2009, 02:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 grudnia 2008, 21:43
Posty: 308
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Croolick napisał(a):
w UE Apple moze Ci niewiele za to zrobić :)

EDIT: o ile kupisz Leoparda ;)


Samego leoparda kupisz bez problemu.
np. w Komputroniku. Cena - 759 pln za wersję Mac OS X v10.5.4 Leopard Retail, lub 1.159 pln wersja Family pack.


sobota, 30 maja 2009, 09:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 12 czerwca 2009, 16:05
Posty: 9
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Moim zdaniem dyskusja stara jak świat,
prawda jest taka że FCS i w tym FC to profesjonalne narzędzie do pracy, szybkie intuicyjne i obsługujące broadcasting'owe formaty. Mitem jest że nie da się powiesić maczka czy też FC'ta... jednak prawdą jest to że ciężko to zrobić ;) Czy szybciej? wszystko zależy od maszynki na jakiej pracujesz... rok temu wystarczała mi G5tka, ale po przesiadce na MacPro z 8x3,0 i 16GBRam... po prostu zapomniałem o czymś takim jak czekanie na cokolwiek ;) Jeżeli planujesz stanowisko typowo do montażu proponuję FCS na Mac'u, jeżeli chcesz montować przy okazji wybierz cokolwiek innego ;)
poza tym nie program i maszyna montuje... widziałem niezłe rzeczy zrobione na prostych programikach... osobiście nie wrócę do PC jeżeli chodzi o pracę, jako notebook za to jest super... bo ceny Macbook'ów mnie odstraszają ;)
pozdr


sobota, 20 czerwca 2009, 18:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Final Cut Pro vs reszta
Oczywiście najlepszy jest Avid :) zarówno pod Win Xp jak i OS X, nie ma lepszego systemu do offline'u. Poza nim liczy się tylko Final Cut, używają głównie telewizje, bo tego się najlepiej nadaje. Premiere też ma zaletę, że można pracować w 2K...
Ale avid media composer kończy się na HD, (ale oczywiście w pakiecie jest boris red/avid fx do 2K/4K) a za miesiąc wychodzi FC z obsługą 2K i 4K, więc będzie można mieć całkiem niedrogie bardzo wydajne stanowisko online'owe. Bardzo dużo tańsze niż konkurencyjne Avidowe DS. Poza tym wzięty z Linuxa, kupiony i zlikwidowany (przestali rozwijać) przez Apple jest Shake, rewelacja w kompozycji video i filmowej, także rozdzielczości online'nowe... Zupełnie inny sposób myślenia o materiale video (generalnie mam na myśli nody zamiast timelineu).

Podsumowując jestem fanem combo Avid MC/FX i Shake. ;) i wiem, że każdy ma swój ulubiony workflow.

Pozdrawiam
Muchomor


niedziela, 21 czerwca 2009, 00:38
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL