Teraz jest niedziela, 18 listopada 2018, 10:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Co z licencją w przypadku zmiany systemu? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
Witam,

pierwsze próby pracy z hd uwidaczniają mi, że mój komp totalnie się do tego nie nadaje. Co jednak począć gdy ma się wszystko na 32bity, a przykłady użytkowników przekonują, iż dopiero na 64 można godziwie pracować. Co wtedy?

Gdybym wymienił kompa na 64bity co z programami? Czy wystarczy kupić dysk instalacyjny a kody aktywacyjne zadziałają czy to zupełnie inna para kaloszy? Czy na 64bitach programy 32-bitowe w ogóle nie działają czy po prostu nie odczuwamy różnicy? Oczywiście mówiąc o programach mam na myśli soft adobe czyli production premium cs4 i web standard cs4.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


piątek, 14 sierpnia 2009, 16:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
produkty adobea deaktywujesz z poziomu programu i potem instalujesz na nowym systemie i jeszcze raz robisz aktywacje

soft adoba chodzi duzo lepiej na 64-bitach a ps i lr sa natywnie 64-bitowe


piątek, 14 sierpnia 2009, 16:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
Degenerado napisał(a):
produkty adobea deaktywujesz z poziomu programu i potem instalujesz na nowym systemie i jeszcze raz robisz aktywacje

soft adoba chodzi duzo lepiej na 64-bitach a ps i lr sa natywnie 64-bitowe



Akurat ps to moje najmniejsze zmartwienie :) a lr nie używam. Ból dotyczy premiere i ae.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


piątek, 14 sierpnia 2009, 16:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
no to beda dzialac o tyle szybciej co dziala ram i dyski , jakies 3-5% w porownaniu do tego samego na systemie 32 bitowym, natomiast opcja wykorzystania wiecej ramu i bezposrednie przenoszenie kompozycji, layerow czy scen daje niezlego kopa i komfor pracy

ja sie przesiadlem z 2 giga i xp 32bity na xp x64 i 4giga, bylo ok, ale bez rewelacji, wsadzilem 4 giga wiecej i soft adoba zupelnie inaczej pracuje, az milo


piątek, 14 sierpnia 2009, 17:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
Degenerado napisał(a):
no to beda dzialac o tyle szybciej co dziala ram i dyski , jakies 3-5% w porownaniu do tego samego na systemie 32 bitowym, natomiast opcja wykorzystania wiecej ramu i bezposrednie przenoszenie kompozycji, layerow czy scen daje niezlego kopa i komfor pracy

ja sie przesiadlem z 2 giga i xp 32bity na xp x64 i 4giga, bylo ok, ale bez rewelacji, wsadzilem 4 giga wiecej i soft adoba zupelnie inaczej pracuje, az milo


Co masz na myśli bezpośrednie przenoszenie kompozycji, layerów... itd.


A co jeśli kupiłbym Maca - czy moja licencja jest ważna?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


piątek, 14 sierpnia 2009, 17:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
no bezposrednio mozesz klip, sekwencje , kompozycje przenosic pomiedzy photoshopem, afterem i premierem, jednym kliknieciem przechodzisz do photoshopa , robisz poprawki w kompozycji i masz automatem na timelinie zmiany w premierze


piątek, 14 sierpnia 2009, 20:17
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4556
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
primo napisał(a):
A co jeśli kupiłbym Maca - czy moja licencja jest ważna?

Niestety nie. Wymienność miedzy platformami dotyczy jedynie plików a nie programów. Jedynie w ramach jednej platformy, (na przykład miedzy Windowsami), przenosisz program swobodnie.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 14 sierpnia 2009, 21:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
kotin napisał(a):
primo napisał(a):
A co jeśli kupiłbym Maca - czy moja licencja jest ważna?

Niestety nie. Wymienność miedzy platformami dotyczy jedynie plików a nie programów. Jedynie w ramach jednej platformy, (na przykład miedzy Windowsami), przenosisz program swobodnie.

A tak między Bogiem a prawdą ile jest prawdy w wyższości appla nad pecetem. To tylko dobry marketing czy faktycznie coś w tym jest? Czy u tego pierwszego 64 bity to standard czy opcja?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 15 sierpnia 2009, 09:05
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4556
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
Są dwie odpowiedzi na to pytanie, obydwie słuszne, ale niestety się wykluczają. :lol:
Koledzy siedzący na platformie Mac podkreślają mniejsze wymagania systemu i programów na tej platformie i większą "user friendly" systemu.
My używający pecetów podkreślamy przesadne ceny konkurencyjnych komputerów.
Stabilne są obydwie platformy, chociaż przyznać trzeba że Windowsy dopiero od czasów Win 2000 i to pod warunkiem fachowego skomponowania peceta.
Sprzętowo nie różnią się w tej chwili (oprócz ceny), niczym. Maki mają jedynie przewagą fabrycznego doboru przetestowanych komponentów, a pecety kuszą grami komputerowymi.
W sumie dla Ciebie Mac nie jest konieczny, chyba że polubisz jego (dobre) oprogramowanie do edycji wideo.
Moja (słuszna :mrgreen: ) opinia jest więc taka, że poczucie wyjątkowości, nie jest warte wydanych na Maka pieniędzy, ale pamiętaj że to tylko jedna z dwóch słusznych opinii. :wink:

PS Twoja licencja była by ważna na Mac, o ile na komputerze Apple zainstalujesz legalnie - bo można - Windowsa, ale jest to bezsens ekonomiczny.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 15 sierpnia 2009, 09:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
kotin napisał(a):
Są dwie odpowiedzi na to pytanie, obydwie słuszne, ale niestety się wykluczają. :lol:
Koledzy siedzący na platformie Mac podkreślają mniejsze wymagania systemu i programów na tej platformie i większą "user friendly" systemu.
My używający pecetów podkreślamy przesadne ceny konkurencyjnych komputerów.
Stabilne są obydwie platformy, chociaż przyznać trzeba że Windowsy dopiero od czasów Win 2000 i to pod warunkiem fachowego skomponowania peceta.
Sprzętowo nie różnią się w tej chwili (oprócz ceny), niczym. Maki mają jedynie przewagą fabrycznego doboru przetestowanych komponentów, a pecety kuszą grami komputerowymi.
W sumie dla Ciebie Mac nie jest konieczny, chyba że polubisz jego (dobre) oprogramowanie do edycji wideo.
Moja (słuszna :mrgreen: ) opinia jest więc taka, że poczucie wyjątkowości, nie jest warte wydanych na Maka pieniędzy, ale pamiętaj że to tylko jedna z dwóch słusznych opinii. :wink:

PS Twoja licencja była by ważna na Mac, o ile na komputerze Apple zainstalujesz legalnie - bo można - Windowsa, ale jest to bezsens ekonomiczny.


Spodobały mi się Twoje dywagacje :) :)

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 15 sierpnia 2009, 09:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4556
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
Dzięki, zawsze do usług. :wink:

_________________
最诚挚的问候


sobota, 15 sierpnia 2009, 09:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
kotin napisał(a):
Dzięki, zawsze do usług. :wink:

Teraz mam Viste i 8Gb ramu, widzi całość, ale zapewne korzysta z połowy? W sumie czy nie wystarczy wymienić płyty, proca i systemu. Reszta flaków mogłaby zostać.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 15 sierpnia 2009, 09:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4556
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
Jeżeli masz Vistę 64bit to widzi całość. Jeżeli 32bit to widzi mniej. Kliknij na Start / Komputer / prawy przycisk myszy / właściwości - i się dowiesz.
Co trzeba wymienić to Ci powiem, jak napiszesz co masz. :wink:
PS Napisz też z jakiego programu korzystasz / chcesz korzystać docelowo, bo każdy program "lubi" inne trochę komponenty komputera.

_________________
最诚挚的问候


sobota, 15 sierpnia 2009, 14:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
kotin napisał(a):
Jeżeli masz Vistę 64bit to widzi całość. Jeżeli 32bit to widzi mniej. Kliknij na Start / Komputer / prawy przycisk myszy / właściwości - i się dowiesz.
Co trzeba wymienić to Ci powiem, jak napiszesz co masz. :wink:
PS Napisz też z jakiego programu korzystasz / chcesz korzystać docelowo, bo każdy program "lubi" inne trochę komponenty komputera.


Mam 32 bity a widzi 8Gb, też nikt nie chce wierzyć :)

Obrazek

Czego zrzut zrobić, aby było widać wszystkie komponenty kompa?

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 15 sierpnia 2009, 14:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 19 maja 2005, 09:07
Posty: 357
Post Re: Co z licencją w przypadku zmiany systemu?
kotin napisał(a):
PS Napisz też z jakiego programu korzystasz / chcesz korzystać docelowo, bo każdy program "lubi" inne trochę komponenty komputera.


Adobe for ever :) Kiedyś docelowo master collection, ale póki co Production Premium CS4 (a więc premiere, after, photoshop, soundbooth), web standard (dreamweaver, flash, fireworks). To mam, na zmiany się nie zanosi.

_________________
primo

http://www.serwisweb.pl


sobota, 15 sierpnia 2009, 14:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL