Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 16:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Canopus ProCoder 2 i co dalej 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 26 maja 2010, 18:53
Posty: 3
Post Canopus ProCoder 2 i co dalej
Witam. Od pewnego czasu przeglądam to forum (foto) i teraz mam potrzebę skorzystania z waszych porad.
Dostałem w prezencie Canopus ProCoder 2 i trochę pobawiłem się ustawieniami ale przy nieznajomości angielskiego nie wszystko jest dla mnie zrozumiałe.
Natomiast z tego co udało mi się zrozumieć, ustawiłem parametry na maksa (interesuje mnie jakość) i mój testowy filmik długości 1 min. konwertował około 6 minut. Czyli aż strach pomyśleć? ile będzie robił godzinny film.
Dostałem od kogoś kamerkę cyfrową (żadne cudo, ale zawsze) Sony DCR-TRV-255E i chciałbym z niej korzystać. I tu moje pytanie.
Robiąc płytę DVD chciałbym robić menu, dodać komentarz czy też jakiś tekst a
Canopus ProCoder 2 zdaje się nie ma takiej opcji. Jaki program do tego polecacie i jeśli to możliwe to darmowy, chyba że płatny ale tani, no i ma współpracować z moim Canopus ProCoder 2.
Janusz


środa, 26 maja 2010, 19:26
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: poniedziałek, 25 stycznia 2010, 11:03
Posty: 157
Post Re: Canopus ProCoder 2 i co dalej
Co do menu itp polecam Ci Ulead DVD MovieFactory 6 lub wersje 7 ale 6 w zupełności wystarczy. Co do programy w którym tworzy się menu nie spotkałem się z możliwością współpracy z procoderem. Mówię tutaj typowo o programach takich jak ten o którym pisałem wcześniej nie o programach typu Edius czy Adobe Premiere bo w nich też można robić menu płyty no i dodatkowo współpracują z procoderem. Co do prędkości przerabiania materiału w procoderze to wynika z tego że masz słaby komputer i praktycznie żadne ustawienia procodera za dużo nie zmienią. Pozdrawiam.


środa, 26 maja 2010, 19:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Canopus ProCoder 2 i co dalej
carloscenzurro napisał(a):
Co do menu itp polecam Ci Ulead DVD MovieFactory...

Dokładnie tak. Można go tak ustawić, żeby nie konwertował powtórnie mpeg2 z Canopusa i nie pogarszał w ten sposób jakości filmu (bo Procoder daje bardzo dobrą). Z czasem też nabierzesz ochoty na montaż i przed konwertowaniem w Procoderze i authoringiem w Uleadzie, "pomęczysz" film jakimś programem do edycji.
Przydatne linki z dyskusji o Procoderze: LINK, LINK, LINK.

_________________
最诚挚的问候


środa, 26 maja 2010, 21:50
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 26 maja 2010, 18:53
Posty: 3
Post Re: Canopus ProCoder 2 i co dalej
Dzięki za odpowiedź. Trochę szkoda, że mój komp jest trochę za słaby?
(procesor Intel Celeron D 346, 3066 MHz, Pamięć 1024 MB DDR SDRAM i tylko karta słaba NVIDIA GeForce FX 5500 128 MB). Skoro już mam Procodera to chciałbym z niego korzystać. Zauważyłem, że Procoder podczas pracy ciągnął 100% procesora. Zainteresowałem się Ulead DVD MovieFactory i wygląda nawet dosyć tanio (około 170 zł.)
Załóżmy, że nabędę Ulead DVD MovieFactory to jak mam ustawić żeby Ulead ponownie nie konwertował. W jakim formacie zapisać konwersję w procoderze do dalszej obróbki w Uleadzie, czy wystarczy mpg2.
Janusz


środa, 26 maja 2010, 23:35
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Canopus ProCoder 2 i co dalej
alejanusz napisał(a):
Załóżmy, że nabędę Ulead DVD MovieFactory to jak mam ustawić żeby Ulead ponownie nie konwertował. W jakim formacie zapisać konwersję w procoderze do dalszej obróbki w Uleadzie, czy wystarczy mpg2.
Janusz

Nie bardzo rozumiem pytanie, ale na wszelki wypadek podpowiem, że na płytce DVD można zapisać wszystko co się chce. Nawet niektóre odtwarzacze stacjonarne DVD, czy bluray, obsługują "egzotyczne" pliki, takie jak Divx, Divx HD, MKV, HD DVD, ipt... Jeżeli jednak pytasz o tworzenie płytki DVD w standardzie DVD, to podstawą plików VOB, z których składa się film DVD, jest materiał filmowy zapisany kodekiem mpeg2

_________________
最诚挚的问候


czwartek, 27 maja 2010, 09:37
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 26 maja 2010, 18:53
Posty: 3
Post Re: Canopus ProCoder 2 i co dalej
Faktycznie, trochę źle sformułowane pytanie. Oczywiście chodziło mi o dvd-video do odtwarzania na stacjonarnym DVD.
Natomiast przejrzałem internet pod kątem Ulead DVD MovieFactory i wygląda, że jest całkiem fajny z bardzo realną opcją kupna.
Ale chciałbym ewentualnie zabezpieczyć się ponownym kodowaniem przez Uleada i zaznaczyć żeby tego nie robił, gdzie jest ta opcja.
Teraz przypomniałem sobie, że gdzieś mam (muszę poszukać) Pinacle studio (czy jakoś tak) wersję o ile pamiętam 9. Co o tym programie myślicie.

PS Witam. Już wiem dlaczego ProCoder tak długo konwertował. Przeglądając opcje zaznaczyłem kilka filtrów i to właśnie one spowolniły program. Teraz zrobiłem bez filtrów i jest dużo szybciej. Znalazłem na cdrinfo poradnik do ProCodera i starałem się robić według tych wskazówek. W poradniku tym była opcja żeby video i audio było razem ale jakoś u siebie nie mogłem tego znaleźć i tak mam osobno video i audio. Zastanawia mnie jakość końcowego materiału. Według GSpot 2.70 jakość filmu wyjściowego (format DV Video) to Qf 2.778 a po przerobieniu przez ProCodera (ustawienia: Mastering-Quality, max brrate 8000, 2 pass VBR) to całe 0.745 Qf. Czy to aby nie za mało.


pozdrawiam, Janusz


czwartek, 27 maja 2010, 10:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4499
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Canopus ProCoder 2 i co dalej
Zaznaczenie żeby powtórnie nie konwertował, jest w każdej wersji Ulead DVD MF schowane trochę inaczej, ale zawsze poszukiwania zaczynaj od ustawień ukrytych pod symbolem koła zębatego, albo podobnym... Znajdziesz.
Pinnacle Studio 9 może być jako pierwszy program do montażu, o ile będzie chodzić stabilnie, co nie na każdej konfiguracji się da zrobić.
Poradnik o którym piszesz jest do poprzedniej wersji Procodera. Nie wszystko jest idealnie tak samo w tych wersjach.
Osobno audio i wideo jest zazwyczaj OK dla programu do authoringu.
Jakość będziesz oceniał inaczej. Na płytkę DVD nagrasz ten sam krótki fragment filmu, w różnych ustawieniach i obejrzysz efekt na ekranie telewizora, na którym będziesz oglądał / pokazywał innym, swoje filmy. To bardziej przekonujące kryterium, niż cyferka w programie.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 28 maja 2010, 10:30
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL