Teraz jest poniedziałek, 16 lipca 2018, 20:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Magix Video Pro X2 - problem 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 16:36
Posty: 2
Post Magix Video Pro X2 - problem
Witam Forumowiczów!!!!

To mój pierwszy post na forum elektrody więc na początku chciałbym sie przywitać ;) Do tej pory, na większość moich problemów znajdywałem rozwiązanie w necie, na obecnym tu forum lecz niestety nastała chwila ze po prostu utknąłem. Problem mój polega na tym:

Jestem raczej video-amatorem i hobbistycznie kameruję .Do tej pory używałem programu Adobe Premiere 6,5 do zrzucania materiału z kamery Sony DCR-PC350E (miniDV - zrzucany przez FireWire), lecz od niedawna przerzuciłem sie na Magix Video X2 i tu zaczynają sie problemy zrzucony materiał nie obrobiony z kasety zajmuje przykładowo:

Part1 4 Giga~`
Part2 3 Giga~
Part3 2,5Giga~
(wiadomo nie złapie klatki albo ruszę kamera i przerywa połączenie trzeba trochę cofnąć wtedy i dalej record)

Całość to oczywiście koło 10-11 giga w AVI czyli godzina filmu, problem następuje wtedy gdy te trzy części próbuje połączyć w jedną całość na avi (dla dalszej obróbki w tym wypadku dla kolegi) całość po weksportowaniu zajmowała... 56 Giga w adobe było to max 11-12 Giga, oczywiście jedyną rzeczą jaka edytowałem to spasowanie i przycięcie klatek z 3 Partów do całości

Oto screenshot z kodekami do wyboru

Obrazek

kodek Intela sprawia ze plik zajmuje 50 giga, kodek Windowsa sprawia że plik zajmuje mniej (9-11 giga) ale jakość ostatecznego pliku jest wyraźnie gorsza niż orginalnych AVI widać jakby kratkę (Na Kodeku Intela jakość taka sama jak orginalne AVI).

POST
przekleiłem z forum elektroda ;)

Proszę o pomoc i pozdrawiam
Tomek


sobota, 10 lipca 2010, 16:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Magix Video Pro X2 - problem
Musisz wiedzieć, że:
Video w kamerze i po przechwycie do komputera to DV Pal, ma rozszerzenie *avi i zajmuje około 13Gb na godzinę materiału.
Ty (zapewne z braku wiedzy) na siłę renderujesz do nieskompresowanego avi, które również ma rozszerzenie *avi, ale godzina filmu zajmuje około 60Gb.
Renderuj do pliku zgodnego z tym z kamery czyli DV Pal. Uzyskasz wtedy same pozytywy:
1. mniejszą wagę pliku (13GB/h)
2. Dramatycznie szybsze tworzenie pliku (ponieważ program zrenderuje tylko zmienione przez ciebie fragmenty pliku). Przy samym łączeniu lub cięciu (bez dodawania napisów, filtrów lub efektów) w zasadzie nic nie będzie renderował a tylko przekopiuje połączone klipy w jedną całość.
3. Najlepszą możliwą jakość wynikającą z pkt.2

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 13 lipca 2010, 14:31
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 10 lipca 2010, 16:36
Posty: 2
Post Re: Magix Video Pro X2 - problem
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 40#8291140

Jeszcze raz dziekuje za pomoc ;)

Pozdrawiam
Tomek


środa, 14 lipca 2010, 14:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Magix Video Pro X2 - problem
koncial napisał(a):
To mój pierwszy post na forum elektrody

Musisz też wiedzieć, że nasze forum to Świat Obrazu (ludzie zajmujący się video od strony technicznej), a nie Elektroda (elektronicy i elektrycy).
Przeklejając posta można było to poprawić.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


środa, 14 lipca 2010, 17:24
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL