Teraz jest poniedziałek, 19 listopada 2018, 12:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Batch Converter 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 21 lipca 2010, 13:43
Posty: 3
Post Batch Converter
Prosze o opinie jesli chodzi o sensownosc uzywania batch converterow w przypadku slabszej konfiguracji pc. Niedawno nabywalem kamere PAnasonic HDC-SD700 ktora pozwala nagrywac w 1080/50p. do czasu upgradu nie bede w stanie komfortowo pracowac z obrobka w tej rozdzielczosci. z pewnego artykulu zrozumialem ze mozna w takiej sytuacji stosowac batch converter. po obrobce do renderingu natomiast zaladowac zrodlowy plik mts (oczywiscie rendering bedzie trwa dlugo). czy ktos ma jakies doswiadcznia z powyzszym? bede wdzieczny za ewentualne polecenie odpowiedniego programu i wskazowki. pracuje na Sony Vegas 9Pro. pozdrawiam


środa, 21 lipca 2010, 13:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 08:32
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Batch Converter
Nowy Vegas 10Pro obsługuje 1080p 50fps. Możesz przekonwertować hurtowo, czy to Vegasem czy czymkowiek innym na niższą rozdzielczość, zmontować co tam potrzebujesz a przed ostatecznym renderingiem podmieniasz klipy z miniaturek na właściwą rozdzielczość.
Batch converter nie jest jakimś cudownym środkiem, jest prostym skryptem automatyzującym pracę, między innymi możesz go użyć do hurtowej konwersji.
Nie jestem fanem standardów typu 50p bo przynoszą więcej problemów niż jest z nich rzeczywistego pożytku, ale jak musisz obrabiać taki materiał - jak zawsze zasugeruję to samo rozwiązanie - inwestycja w kodek Cineform. Owszem, zajmuje 5 razy tyle miejsca co MTS, ale komfort pracy jest zupełnie inny...

_________________
EFIX - efekty specjalne w filmie amatorskim
http://www.efix.pl
Forum EFIX - http://www.efix.pl/forumefix/


czwartek, 7 października 2010, 08:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Batch Converter
albo jak masz mozliwosc to kup karte intensity pro i wciagaj material karta, dylematy znikna


czwartek, 7 października 2010, 09:20
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 08:32
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Batch Converter
Nie znikną bo Intensity o ile wiem nie obsługuje 1080p 50fps...

_________________
EFIX - efekty specjalne w filmie amatorskim
http://www.efix.pl
Forum EFIX - http://www.efix.pl/forumefix/


czwartek, 7 października 2010, 12:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Batch Converter
No nie. Właśnie sprawdziłem. 1080/50i lub 1080/25p.

Zastanawiam sie tylko, jak potem kodować 1080/50p :)

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 7 października 2010, 14:09
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 08:32
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Batch Converter
W Vegas 10 Pro ;)
Dodano taką możliwość.

_________________
EFIX - efekty specjalne w filmie amatorskim
http://www.efix.pl
Forum EFIX - http://www.efix.pl/forumefix/


czwartek, 7 października 2010, 14:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Batch Converter
kodowanie to nie problem - gorzej z playerami - na kompie problemu nie bedzie ale co ze stacjonarnymi odtwarzaczami? narazie to chyba tylko PS3 sobie z tym da rade

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 7 października 2010, 14:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Batch Converter
http://blackmagic-design.com/products/d ... hdextreme/
ta by obslugiwala ten format :)

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 7 października 2010, 14:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Batch Converter
Nie chodziło mi o to, czym to kodować, tylko jakie ustawienia. 50p wymaga dwa razy więcej danych, niż 25p/50i
A czy efekt jest dwa razy lepszy? Czy od 50i obraz będzie dwa razy lepszy z kamery z takim szkłem? Mocno w to wątpię.
Przy zachowaniu podobnego strumienia danych występuje ryzyko artefaktów kompresji, które będą widoczne "na amatorskie oko" znacznie bardziej, niż różnica między 50i a 50p.

Dla tego pytałem, jak to kodować.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 7 października 2010, 14:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 kwietnia 2007, 23:33
Posty: 1690
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: Batch Converter
a jaki bitrate jest z tej kamerki?

edit:
to cos niby jest ale jednak dalej nie wiadomo :P
http://tech.ebu.ch/docs/testmaterial/ib ... 080p50.pdf

_________________
Retail OSX 10.6.5
Intel Core 2 Duo E8400 3.0Ghz
GA-EP35-DS3
4GB RAM 800Mhz
GF8600GT 256 MB VRAM


czwartek, 7 października 2010, 14:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 08:32
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Batch Converter
No wiadomo, napisali, że wbrew pozorom zajmie niewiele więcej. Mnie mimo wszystko przeraża co innego - że ludziom (w sensie rynku konsumenckiego) dają coraz bardziej zaawansowane zabawki (HD, 50p, 3D...) w momencie, kiedy ludzie nie kumają podstaw. Czasem sobie myślę, że kręcenie filmów telefonem komórkowych to idealne wyjście dla 99% użytkowników.
A poza tym... w tym tekście rozpisują się jakie to zajebiste jest 50p, ogromne obrazy itd. I co z tego, jak "na satelicie" czy w kablówce mało kiedy leci coś w przyzwoitym PALu, o pełnym HD nie wspominając. To co, nagle dystrybucja stanie się półdarmowa czy co? A jak to tylko dla broadcast, to po co wciskają userom domowym którzy potem nie wiedzą co z tym zrobić a w większości przypadków filmy są ogladane na laptopie i pokazywane innym na YT.

_________________
EFIX - efekty specjalne w filmie amatorskim
http://www.efix.pl
Forum EFIX - http://www.efix.pl/forumefix/


czwartek, 7 października 2010, 16:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Batch Converter
Rzeczywiście, ludzie nie kumają podstaw:

Nie ma aż tak wielkiego znaczenia, jaki bitrate wychodzi z kamery, gdy rozmawiamy o bitrate wychodzącym z enkodera na płytę Blu-ray.

Na zdrowy, chłopski rozum, jeśli jest czegoś dwa razy więcej, a zajmuje "niewiele" więcej miejsca, znaczy się, że musi być chude!!!!

Telewizja w "pełnym" HD....
Hmmm...
A jest jakiś "niepełny" HD w telewizji?
Z tego, co wiem, standard HD w naszej telewizji jest jeden.

P.S.
O sensowności stosowania innego formatu obrazka, niż "telewizyjny" HD rozpisywałem sie nie raz. Dla mnie totalny nonsens w odniesieniu do kamer amatorskich i profesjonalnych z niższych półek (tzn. ze stałą optyką, lub kitowym szkłem). To tak a'propos 1920x1080/50p dla rzeczonego Panasonica - szkło w nim nie przeniesie pewnie nawet połowy!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 7 października 2010, 17:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 08:32
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Batch Converter
Nie czepiając się definicji, dla mnie telewizja sat nadająca full HD to taka co nadaje 1080i. Na razie mnie ten problem nie dotyczy, bo a) mam kablówkę gdzie jest parę wątpliwej atrakcyjności programów HD b) większość tego co nadają "telewizje hd" i tak jest upscalingiem.
Natomiast sporo moich znajomych (ale przyznaję, że maniaków) narzeka na "oszczędzanie na klientach" przez nadawców i upychanie ile się na kosztem jakości.
Co z tego, że mam dekoder cyfrowy i zniknęły mi szumy, jak na co niektórych kanałach jak przypieprzy makroblokiem to nie wiadomo gdzie się schować.
Rozdzielczość - nie wiem jak w Waszych miastach, u mnie (Poznań, Inea) sporo programów jest nadawane poniżej PAL D1. I sorry, ale ja to widzę. 544x576, 704x576, 640x576 (HBO!!!) to normalka. Za miesiąc z żalem pożegnam się z moim tubowym Panasonic'kiem i już się boje, jak to będzie wyglądać na płaszczaku. Na analogu się jakoś te niedostatki rozdziałki i artefakty kompresji się rozmywały, tu to aż strach się bać. Niestety z braku miejsca, cóż robić...
Bitrate - i oczywistości że dwa razy więcej materiału = 2x więcej to też nie tak do końca. Dla Blu-ray 3D (jak się mylę to proszę mnie poprawić) bitrate jest większy ok. 1,5 raza, a nie 2 jak wskazywała by logika. Może nie jest to do końca analogiczna sytuacja, jako że na Blu-rey 3D tego "drugiego obrazka" zasadniczo nie ma, ale to tak na marginesie oczywistości.
Przy okazji - jak ktoś zna sensowny, dobry jakościowo patent na konwersję 1080p 50fps -> 1080i 25fps (czyli normalne 1080i zgodne ze specyfikacją BR) będę zobowiązany.

_________________
EFIX - efekty specjalne w filmie amatorskim
http://www.efix.pl
Forum EFIX - http://www.efix.pl/forumefix/


czwartek, 7 października 2010, 18:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7231
Lokalizacja: wawa
Post Re: Batch Converter
"b) większość tego co nadają "telewizje hd" i tak jest upscalingiem."

mozna to nawet uscislic - wszystko co nadaja jest upscalingiem


czwartek, 7 października 2010, 23:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 8 maja 2003, 08:32
Posty: 18
Lokalizacja: Poznań
Post Re: Batch Converter
Ja wierzę, że chociaż jakiś promil... taki malutki... malusieńki...

_________________
EFIX - efekty specjalne w filmie amatorskim
http://www.efix.pl
Forum EFIX - http://www.efix.pl/forumefix/


czwartek, 7 października 2010, 23:09
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL