Teraz jest piątek, 20 lipca 2018, 03:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Problem, brak pomysłu na rozwiązanie. 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 29 października 2010, 15:27
Posty: 3
Post Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
Witam forumowiczów,

Mam pewien problem, znajomy zajmujący się zawodowo filmowaniem poprosił mnie o pomoc. Problem polega na tym, że gdy próbuje exportować film HD komputer po jakimś czasie się resetuje, kombinowałem już na wszystkie modele.

Export do DVD działa poprawnie, do HD krótkie urywki również poprawne. Gdy przychodzi duży plik ok 2 godzin po kilkunastu procentach system się resetuje.

Do obróbki używany jest Edius 5 (chyba tak się to pisze) oraz pro coder 3. W komputerze zainstalowana jest karta video HX-EX2 (nie wiem czy to jej właściwa nazwa jednak tyle na jej temat w systemi tylko znalazłem.

Komputer nie przegrzewa się, sprawdzałem temperatury zaraz po resecie kompa. System WinXP 32bit, czysty, dopiero zainstalowany. Wcześniej na tym komputerze wszystko działało bez zarzutu. System przeinstalowałem doszukując się w tym przyczyny ale nie pomogło.

Konfiguracja komputera (dokładnie nie pamiętam ale orientacyjnei)
AMD jakiś 4 rdzenie 2,8 Ghz
4gb DDR3
dyski w raid 2x1TB
grafika HD4870 1Gb ram

Gdyby ktoś był w stanie mnie naprowadzić na rozwiązanie problemu byłbym bardzo wdzięczny, jestem nawet gotów odwdzięczyć się finansowo (bogaty nie jestem ale dobrych pare czteropaków jestem gotowy zafundować)

pozdrawiam,
Jarek
jaroslaw.woznik@gmail.com
tel. 692-153-712
kontakt podaje gdyby ktoś faktycznie znał rozwiązanie problemu, proszę o smsa a ja z chęcią oddzwonię dowiedzieć się o możliwych rozwiązaniach tego problemu.


piątek, 29 października 2010, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
a skad jestes ?


piątek, 29 października 2010, 15:49
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 29 października 2010, 15:27
Posty: 3
Post Re: Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
Ruda Śląska


piątek, 29 października 2010, 15:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
Na moje oko:
1 Temperatura, sprawdzanie jej po restarcie nie ma sensu. Musisz podglądać ją na bieżąco np coretemp.
2 Ram. Wyciągnij jedną kość, test(konwersja) z kolejnymi identycznie.
3 Kiepski zasilacz, tyle że tego bez porządnego zamiennika nie sprawdzisz.

_________________
Obrazek


piątek, 29 października 2010, 15:55
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: piątek, 29 października 2010, 15:27
Posty: 3
Post Re: Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
Zasilacz wątpie skoro wcześniej na tej samej konfiguracji działało.

Jeszcze jakieś pomysły? kolejne podejście do tego robię w poniedziałek więc chciałbym nazbierać wiecej tez ;)


piątek, 29 października 2010, 16:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
To że zasilacz działał, nie jest gwarantem jego stanu. Pisałeś że wszystko działało i przestało, reinstalowałeś system a nie przywracałeś więc wykluczyłem robactwo.
Coś siada a z doświadczenia wiem że zasilacze zwłaszcza te nie markowe padają często. Oczywiście to nie musi być zasilacz, może dysk, a może sama płyta.
Najprościej sprawdzić temperaturę i ram, kolejną rzeczą którą sprawdził bym ja to zasilacz.

EDIT
Na moim starym Phenomiex3, a właściwie na płycie Gigabyte powodem restartów była temperatura mostka północnego. Restart podczas konwersji, tyle że u mnie nawet przy konwersji do DVD

_________________
Obrazek


piątek, 29 października 2010, 16:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
cyberegg napisał(a):
Zasilacz wątpie skoro wcześniej na tej samej konfiguracji działało...


hi
nawet mercedesy dzialaja... przed awaria ;)
jest taki soft "prime95"
sciagnij i zapusc test z max obciazeniem
powinno wyjsc co se dzieje z prockiem jak sie go przycisnie
http://www.programosy.pl/program,prime95.html

a w biosie nie grzebales?
moze masz ustawione wylaczanie kompa przy okreslonej temp?

w podgladzie zdazen nic nie masz?

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


niedziela, 31 października 2010, 16:15
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
Absolutnie przykładam się do tezy kolegi robertnik, z doświadczenia wiem, że nieprzewidywalny restart systemu o ile nie były to robaki, lub przegrzewanie się zawsze oznaczał zasilacz, lub padniętą którąś kość RAM.
To, że zasilacz działa wcale nie oznacza, że jest sprawny.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 31 października 2010, 19:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Problem, brak pomysłu na rozwiązanie.
cyberegg napisał(a):
...kolejne podejście do tego robię w poniedziałek...


hi
ustaliles juz przyczyne resetow?

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


sobota, 6 listopada 2010, 20:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL