Teraz jest wtorek, 20 listopada 2018, 19:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
hi
mam troche materialu 16:9 DV kreconego z samochodu. wczytalem do VD + Deshaker i na wyjsciu mam 4:3 (premiera cs5 z w7 wczytuje pliki po Deshakerze jako 4:3). ustawienia Deshakera w zalaczniku.

niby moge rozciagnac szerokosc pliku w AP ale chyba nie o to chodzi ;)

jakie sugestie?

pozdr
viwaldi


Załączniki:
ustawienia.jpg
ustawienia.jpg [ 108.1 | Przeglądane 393 razy ]

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...
czwartek, 18 listopada 2010, 14:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
Moim zdaniem właśnie o to chodzi. Bo PAR jest takim parametrem, że możesz go zmienić i nie wpływa to na jakość obrazu SD. O ile oczywiście zmieniamy ze złego na poprawny.
Innymi słowy: nie uważam, aby poprawnie wyświetlany film miał lepszą jakość niż ten, w którym PAR został zmieniony, bo program interpretował go niepoprawnie.


czwartek, 18 listopada 2010, 15:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1906
Lokalizacja: Opole
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
Nie zmienia się ilość pikseli 720x576, a tylko proporcje z kwadratowego na prostokątny. Mimo straty jakości przez rozciągnięcie piksela jest to rozwiązanie standardowe i przyjęte jako norma.

_________________
Obrazek


czwartek, 18 listopada 2010, 16:50
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
robertnik napisał(a):
...Mimo straty jakości przez rozciągnięcie piksela...

tak wlasnie mi sie wydawalo ze obraz jakby sie "rozmazal" lekko i nie bylem pewny czy to tylko podglad czy cos jednak sie popsulo.

robertnik napisał(a):
...jest to rozwiązanie standardowe i przyjęte jako norma...

szkoda :( bo naprawde fajny plugin ze sporymi mozliwosciami

dzieki za podpowiedz

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


piątek, 19 listopada 2010, 14:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3254
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
ale szkoda, że co?
ustawienie PAR jest po to, aby operacje na obrazie przeprowadzone były we właściwy sposób. możesz zmienić proporcje pliku wynikowego jak i jego rozmiar przy pass 2. utrata ostrości następuje gdyż obraz jest nieco powiększany. jeśli ustawisz "none (large borders)" to nie będzie powiększał obrazu, ale za to zostawi ci po bokach ramki. plugin jest świetny i robi dokładnie to, co do niego należy.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 19 listopada 2010, 14:56
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
GrassHoppeR napisał(a):
ale szkoda, że co?
ustawienie PAR jest po to, aby operacje na obrazie przeprowadzone były we właściwy sposób. możesz zmienić proporcje pliku wynikowego jak i jego rozmiar przy pass 2.

jak zerkniesz do zalacznika, ktory dalem przy pierwszym poscie to zobaczysz moje ustawienia. przy pass2 probowalem ustawiac tak jak w zalaczniku jak tez zeby sam pobral paramerty ze zrodlowego pliku. tak czy inaczej AP cs5 widzi go jako 4:3 mimo ze na wejsciu jest 16:9.
jezeli ustawilem cos nie tak to podpowiedz.

GrassHoppeR napisał(a):
...utrata ostrości następuje gdyż obraz jest nieco powiększany. jeśli ustawisz "none (large borders)" to nie będzie powiększał obrazu, ale za to zostawi ci po bokach ramki.


robertnik napisał(a):
Nie zmienia się ilość pikseli 720x576, a tylko proporcje z kwadratowego na prostokątny. Mimo straty jakości przez rozciągnięcie piksela jest to rozwiązanie standardowe i przyjęte jako norma.


przy rozciaganiu (na szerokosc) w AP avika z Deshakera, zebym mial znowu 16:9, obraz na podgladzie sie lekko zamazuje. nie duzo ale jednak. stad moje pytanie co sie dzieje. troche glupio by bylo zapuscic na kilka godzin virtualduba zeby otrzymac plik ktory byc moze zle zrobilem. nie wiem, wiec pytam.

GrassHoppeR napisał(a):
...plugin jest świetny i robi dokładnie to, co do niego należy.


tego jak raz nie kwestionuje :D
mialem kiedys mozliwosc sprobowac Mercalli i wg mnie Deshaker zrobil to lepiej (te same video) i za darmo ;)

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


piątek, 19 listopada 2010, 15:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3254
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
Cytuj:
jezeli ustawilem cos nie tak to podpowiedz.
oczekujesz, że virtualdub oznaczy ci plik prawidłowo, ale on tego nie potrafi. musisz interpretować w AP na siłę 16x9, nie ma to skutków ujemnych.
Cytuj:
przy rozciaganiu (na szerokosc) w AP avika z Deshakera, zebym mial znowu 16:9, obraz na podgladzie sie lekko zamazuje.
bo to podgląd. materiał tak czy siak ma 720x576. podgląd (czy nawet odtwarzanie) na komputerze związane jest zawsze z przeskalowaniem materiału, bo monitor ma inną rozdzielczość i kwadratowy pixel.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 19 listopada 2010, 16:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
GrassHoppeR napisał(a):
...oczekujesz, że virtualdub oznaczy ci plik prawidłowo, ale on tego nie potrafi. musisz interpretować w AP na siłę 16x9, nie ma to skutków ujemnych

i to jest sedno informacji! i jest to dobra wiadomosc :D

GrassHoppeR napisał(a):
...materiał tak czy siak ma 720x576. podgląd (czy nawet odtwarzanie) na komputerze związane jest zawsze z przeskalowaniem materiału, bo monitor ma inną rozdzielczość i kwadratowy pixel.

jak juz pisalem wczesniej, wolalem spytac co sie dzieje, niz obrabiac pliki od nowa.
jeszcze raz dzieki za wyjasnienia

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


piątek, 19 listopada 2010, 16:52
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3254
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
mimo wszystko jednak materiał SD po stabilizacji z powiększeniem traci zauważalnie na jakości. jeśli jest to materiał z przeplotem to nawet dużo. dlatego osobiście filmuję w 1080i, potem deinterlace do 50p i zmniejszenie do 720p z przycięciem boków. tak przygotowany materiał jest rewelacyjnej jakości.
z materiałem SD postąpiłbym analogicznie - deinterlace, powiększenie jakąś supermetodą i przycięcie do 720x576 w deshakerze.

pozdrawiam

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


piątek, 19 listopada 2010, 17:29
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
GrassHoppeR napisał(a):
...z materiałem SD postąpiłbym analogicznie - deinterlace, powiększenie jakąś supermetodą i przycięcie do 720x576 w deshakerze.

masz racje.
nie dosc, ze w VD liczy sie duzo szybciej wg twojej receptury, to i efekt jest duzo lepszy. :) dzieki.
na swoj uzytek zmodyfikowalem troche patent. mam pamiatkowo/sentymentalna, strasznie trzesaca sie kasete digital8 z jakiegos soniaka, bez jakiejkolwiek stabilizacji. spora czesc materialu jest krecona z samochodu przez dziecko wiec obraz lata jak... sam nie wiem co. w VD robie deinterlace + deshaker z zachowaniem czarnych ramek i taki material do premiery. tutaj powiekszenie 115% i dla czesci materialu to wystarczy. tam gdzie jest gorzej na timeline recznie przesuwam obraz, powiekszam, obracam tak zeby nie bylo czarnych ramek. wprowadza to wstrzasy, ktore usuwalem w VD, ale sa duzo plynniejsze i czesc video da sie uratowac. komus bym tego nie robil ale sobie sie pomecze ;)

a moze podpowiesz jak ustawic deshakera zeby "zmniejszyc mu czulosc"? niech obraz troche drga ale niech beda mniejsze czarne ramki. ktore parametry zmienic? wyglada ze to: "discard motion odf blocks that..." ale jak i dlaczego tak? niestety moj angielski jest maloangielski :(

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


wtorek, 30 listopada 2010, 22:19
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3254
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
viwaldi napisał(a):
a moze podpowiesz jak ustawic deshakera zeby "zmniejszyc mu czulosc"? niech obraz troche drga ale niech beda mniejsze czarne ramki. ktore parametry zmienic?

na dole w pass 2 masz max correction limits, czyli maksymalne limity korekcji.
viwaldi napisał(a):
w VD robie deinterlace + deshaker z zachowaniem czarnych ramek i taki material do premiery. tutaj powiekszenie 115%

dokładnie to samo dałby ci extra zoom factor: 1.15 a interesujące cię PAR i rozdzielczość wybierasz po odptaszkowaniu same destination properties as source.

mam nadzieję, że używasz dobrej metody na deinterlace. :)

pozdrawiam


Załączniki:
deszejk.JPG
deszejk.JPG [ 270.1 | Przeglądane 306 razy ]

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl
czwartek, 2 grudnia 2010, 10:28
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: VirtualDub + Deshaker = gubi pixel aspect ratio
:D
o to wlasnie mi chodzilo. miodzio...
poustawialem tak jak w twoim zalaczniku i jest ROZNICA :D
wielkie dzieki

teraz jeszcze musze "ugryzc" avisyntha zeby zaganiac robote na noc.
w sumie na razie wystarczylyby 2 skrypty. jeden na 4:3 i jeden dla 16:9.

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


sobota, 4 grudnia 2010, 18:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL